Unii suspectează că evaluarea Băncii Comerciale Române realizată de "Goldman Sachs" nu este tocmai dezinteresată şi vine să "umfle preţul". În urmă cu o lună analiştii băncii americane de investiţii evaluau BCR între 3,8 şi 5,8 miliarde de euro, multiplicînd de la trei pînă la de patru ori şi jumătate valoarea contabilă a Băncii Comerciale. Unii dintre bancheri susţin însă că ar trebui să privim cu destulă circumspecţie evaluarea "Goldaman Sachs", pentru că, după cum susţin sursele noastre, banca americană avea ea însăşi un interes legat de privatizarea BCR: să le pregătească, ba chiar mai mult, chiar să le ofere unora dintre competitori liniile de finanţare în scopul preluării celei mai mari bănci de la noi.
Contactaţi de ziarul BURSA, reprezentantii "Goldman Sachs" au refuzat să comenteze în vreun fel subiectul. Întrebările noastre au fost cît se poate de explicite: "Este adevărat că < Goldman Sachs > pregăteşte linii de creditare pentru unul dintre potenţialii competitori ai BCR?". Am continuat cu întrebarea "Dacă acest lucru este adevărat, nu intră posibila creditare în conflict de interese cu evaluarea realizată?" Am adăugat "Este < Goldman Sachs > consultant pentru una dintre băncile care doreşte să preia BCR?"
Răspunsul americanilor a venit însoţit de politeţea scuzelor şi de refuzul de a comenta în vreun fel.
La începutul lunii iulie, surse din afara ţării vobeau chiar de un interes al băncii americane pentru achiziţionarea pachetului majoritar al BCR.
O altă bancă americană de investiţii, "Keefe Bruyette & Woods", estima că BCR ar putea să îşi schimbe proprietarul pentru o sumă de 4,6 ori mai mare decît valoarea contabilă. Aceasta ar însemna un preţ de 3,4 miliarde de euro pentru pachetul de 61,8825% din acţiuni scoase la vînzare.
Din cele nouă bănci care au consultat camera de date a BCR, şapte au hotărît să depună ofertele angajante. Acestea sînt banca belgiană "Dexia", banca aus-triacă "Erste Bank", banca franceză "BNP Parbibas", portughezii de la "Banco Comercial Portugues", "Banca Naţională a Greciei" şi "Intesa". Celelalte două bănci care au renunţat la BCR sînt KBC şi "Fortis". Alaltăieri au fost deschise documentele de participare depuse de cele şapte bănci în prezenţa reprezentanţilor acestora. Astăzi, comisia de privatizare va trece la deschiderea ofertelor tehnice, şi abia după aceea vor fi deschise şi ofertele financiare.
"Goldman Sachs" a fost consultant şi în privatizarea "Romtelecom", dar de partea statului. Atunci americanii au încasat 8 milioane de dolari pentru serviciile prestate pentru statul român. Alegerea băncii americane a fost una cu "cîntec" pentru că la acel moment "Goldman Sachs" nu avea experienţă în consultanţă pentru vînzător - statul - ci pentru cumpărător.