Lista neagră a firmelor care se află în cel puţin una din situaţiile de dizolvare judiciară însumează aproximativ 60% din totalul companiilor din România, a declarat Arin Octav Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Reorganizare şi Lichidare (UNPRL), citat de Rompres.
La cel de al şaselea congres al UNPRL, desfăşurat sîmbătă în Capitală, s-a arătat că în fondul de lichidare, nu există bani decît pentru circa 2.000-2.500 de companii. Aproape 400.000 de persoane juridice au cel puţin o hibă care le va atrage dizolvarea în cîteva luni.
Uniunea Naţională a Practicienilor în Reorganizare şi Lichidare (UNPRL) a fost înfiinţată la 27 noiembrie 1999. Activitatea Uniunii este reglementată prin Legea nr.505/ 2002 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.79/1999 privind organizarea activităţii practicienilor în reorganizare şi lichidare şi prin Regulamentul de organizare şi funcţionare aprobat prin ordin al ministrului justiţiei.
În virtutea drepturilor conferite de cadrul legal existent în România, numai reprezentanţii UNPRL, persoane fizice şi juridice, române sau străine, pot desfăşura activităţi specifice operaţiunilor de lichidare voluntară, reorganizare judiciară şi faliment. S-au creat astfel premisele existenţei unei noi profesii reglementîndu-se activitatea des-făşurată de practicienii în reorganizare şi lichidare, la alegere, fie individual, fie în cadrul societăţilor comerciale profesionale, ori salarizaţi în interiorul profesiei.
Începînd din anul 2000, la solicitarea Uniunii, ocupaţia de "administrator judiciar" şi cea de "lichidator" au fost incluse în Clasificarea Ocupaţiilor din România.
Membrii Uniunii au dreptul să desfăşoare activitatea de practician în reorganizare şi lichidare pe întreg teritoriul României cu excepţia cazurilor în care se afla în situaţiile de incompatibilitate.
Lichidatorii percep un tarif de minimum 300 euro, aceasta însemnînd 40 de milioane de euro la suta de mii de firme.
"Suntem dispuşi să discutăm cu Registrul Comerţului pentru a ne ocupa de aceste firme. Dacă ne implicăm într-un număr mai mare de cazuri, s-ar putea să negociem puţin tarifele", spune Arin Octav Stănes-cu, preşedintele UNPRL. Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) anunţa că a declanşat, pentru început, ostilităţile asupra firmelor care nu şi-au preschimbat certificatul de înmatriculare. Numărul acestora depăşeşte 350.000.