Ar putea impune Rusia propriul său plafon de preţ la barilul de petrol?

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 decembrie 2022

Ar putea impune Rusia propriul său plafon de preţ la barilul de petrol?

Moscova are în vedere fie să impună un preţ fix pentru barilul de petrol rusesc, fie să stipuleze nivelul maximal de reduceri aplicat partenerilor - pornind de la preţul de referinţă pe plan internaţional - la care poate fi vândut petrolul din Rusia, relatează Bloomberg, care a discutat cu "persoane familiarizate cu planul". Cu alte cuvinte, dacă occidentalii au dorit să impună un preţ maxim pentru petrolul rusesc, Moscova vrea să impună un preţ minim pentru acelaşi baril, iar preţul minim rusesc să fie peste cel maxim occidental.

Nivelul impus prin legislaţia rusească ar fi important, deoarece companiile care doresc să acceseze asigurări standard din industrie şi alte servicii cheie ale ţărilor din G7 pentru transportul de petrol rusesc pot face acest lucru doar dacă plătesc 60 de dolari pe baril sau mai puţin. Petrolierele greceşti ar fi, de asemenea, oblligate să refuze transportul la preţuri mai mari de 60 de dolari/baril.

Aparent, cei care au gândit planul aveau 2 din 3 cărţi câştigătoare în mânecă. Nu puteau controla producţia rusească, dar puteau controla transportul (70% din nave implicate în transport sunt petroliere greceşti) şi asigurarea sa (80% din asigurări vin din City-ul londonez). Iar fără transport şi asigurări, cine să mai cumpere petrolul?

Ruşii pot contracara însă planurile asigurând transport propriu (mai multe ştiri recente arată că în ultima perioadă au fost achiziţionate peste 100 de tancuri petroliere vechi, la preţuri simbolice, de către cumpărători care pot fi puşi în legătură cu Rusia), dar şi asigurări proprii pentru petrolul transportat de ei.

Companiile ruseşti de asigurări pot intra pe această nişă, reasigurătorul poate fi chiar statul rus, iar partenerii deja tradiţionali, China şi India, nu vor avea obiecţii prea mari.

În plus, China şi India au la rândul lor flote de transport (China una chiar foarte mare), iar companiile de asigurări locale pot fi gata să muşte din cota de piaţă a companiilor englezeşti. După care, cum au procedat şi cu gazele ruseşti, importatorii din India şi China pot revinde şi petrolul din Rusia către statele europene, evident cu bonus inclus.

Singurul punct slab în acest plan ar fi ca preţul de piaţă să fie dat jos până ajunge în apropierea plafonului stabilit de G7 şi UE, cu mecanisme care ţin mai puţin de cerere şi ofertă cât de manipularea pieţelor.

În mod ciudat, de altfel, în prima zi de impunere a respectivului plafon bursele au început să se corecteze, iar preţul petrolului a avut chiar un bonus de depreciere. De la 85-86 dolari/baril cu cât se tranzacţiona luni spre prânz petrolul Brent când începuse ziua în creştere, miercuri dimineaţă cotaţiile erau de 78 dolari/baril, o scădere de aproape 10% în două zile, pusă pe seama veştilor bune din economia SUA (care ar determina Fed să continue politica de creştere a dobânzilor). Iar cotaţiile "Crude Oil" erau, ieri, de 73 de dolari, ceea ce face ca distanţa până la cei 60 de dolari impuşi pentru preţul petrolului rusesc să nu mai fie prea mare.

Pentru ca ecuaţia să se complice şi mai mult, dacă preţurile mai scad (în ultimele 12 luni avansul preţului petrolului Brent s-a redus la mai puţin de 4%), ar putea intra în scenă şi OPEC.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Sper sa puna un plafon de 100 de euro,sa nu-l cumpere nimeni, sa faca foc cu el ca si cu gazul .

    Rusia poate face orice, este prima putere a lumii, a inventat radioul roata si votca si multe altele, decat ca acum nu vrea.

    1. de ce nu te duci m atale in rusia ca tot curge lapte si miere? ca roman vad ca nu-ti place sa fii

      De ce nu te duci matale la servit clientiil? Ca comentariile vad nu pricepi ce inseamna.

    Vanzatorul decide pretul la o marfa

    de mare cautare in piata,

    restul vorbe inutile,fara relevanta practica 

    1. Nu prea le ai cu economia! E prea simplist modul tau de gandire.

      De aia pica pretul petrolului ca o piatra de o luna zilnic. Pretul il face cererea si oferta la orice.

      Mai povestim de pret la primavara,

      nu cred ca va arata prea bine 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb