Arabia Saudită anticipează creşterea cererii de petrol, în baza preţurilor mici

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 noiembrie 2015

Arabia Saudită anticipează creşterea cererii de petrol, în baza preţurilor mici

"Asia, motorul vital al expansiunii economice"

Cotaţia ţiţeiului scade

Cererea de petrol va reflecta, în curând, "atractivitatea" nivelului actual al preţurilor de pe piaţa de profil, iar Asia va fi "motorul vital" al expansiunii economice pentru mai multe decenii, anticipează ministrul saudit de resort, Ali al-Naimi.

Totodată, Abdalla Salem El-Badri, secretarul general al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), afirmă că cererea de ţiţei din Asia va spori cu aproape 16 milioane de barili pe zi, la circa 46 de milioane de barili pe zi în 2040, această regiune urmând să importe 40 de milioane de barili pe zi de ţiţei brut şi produse rafine până la acel moment. În opinia sa, consumul de petrol din Asia a crescut cu peste 40%, la 30 de milioane de barili pe zi din 2000 până în prezent, în timp ce consumul din Europa şi America a scăzut.

Al-Naimi consideră că numeroase ţări din Asia salută recentul declin al preţului petrolului, iar cererea "va reflecta în curând atractivitatea preţurilor actuale". În opinia sa, producătorii şi consumatorii nu vor preţuri mari sau mici, ci "stabilitatea" acestora.

Ieri, preţul futures al petrolului brut WTI cu livrare în decembrie a scăzut cu 0,7% la ora 10.44, la Nymex, iar cotaţia ţiţeiului Brent cu acelaşi termen de livrare a coborât cu 0,1% la ICE Futures Europe, la 47,37 dolari/baril.

Săptămâna trecută, cotaţia ţiţeiului a pierdut 3,4%. În ultimul an, preţul s-a diminuat cu 42%, pe fondul deciziei OPEC de a-şi păstra nivelul producţiei sale.

Industria petrolului şi gazelor şi-a redus investiţiile cu 200 miliarde dolari

Industria petrolului şi gazelor a renunţat la proiecte de 200 de miliarde de dolari în acest an, care ar fi avut o capacitate echivalentă cu jumătate din producţia zilnică a Arabiei Saudite, din cauza preţurilor scăzute care descurajează investiţiile, potrivit prinţului saudit Abdulaziz bin Salman, viceministru al Petrolului.

Acesta arată că au fost amânate sau anulate proiecte cu o producţie de aproape 5 milioane de barili pe zi.

Bin Salman este de părere că societăţile energetice îşi vor reduce, probabil, investiţiile cu 3-8% în 2016, fiind pentru prima oară de la jumătatea anilor '80 când industria petrolieră va tăia cheltuielile timp de doi ani consecutiv.

Arabia Saudită şi alte state OPEC se confruntă cu o competiţie tot mai mare pe segmentul vânzărilor de petrol în Asia, din partea Rusiei, a Americii Latine şi Africii, care exportă tot mai mult în regiune.

OPEC realizează circa 40% din petrolul mondial, iar Arabia Saudită este cel mai mare producător din cartel.

Abdalla Salem El-Badri: "Asia va rămâne centrul principal al creşterii cererii de petrol".

Saxo Bank: "Pieţele de ţiţei rămân sub presiune din cauza supraproducţiei curente, care nu prezintă semne că s-ar reduce curând, mai ales după creşterea săptămânală de producţie înregistrată în SUA".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb