ARB: Băncile din România respectă legislaţia naţională privind modalitatea de calcul a ratelor

S.B.
Bănci-Asigurări / 18 mai 2023

ARB: Băncile din România respectă legislaţia naţională privind modalitatea de calcul a ratelor

"Băncile din România respectă legislaţia naţională privind modalitatea de calcul a ratelor în conformitate cu OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori şi/sau OUG 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile" se arată într-un comunicat al ARB, publicat în urma acţiunii prin care ANPC a amendat mai multe bănci.

"În fapt vorbim de o formulă de calcul practicată la nivel mondial, astfel că ANPC contestă o metodă legală de calcul a rambursării creditului folosită în întreaga lume.

Ne exprimăm regretul pentru interpretările apărute în spaţiul public ca urmare a acestor declaraţii, cu atât mai mult cu cât modul în care se rambursează un credit este prevăzut de lege în OUG 50/2010 şi/sau OUG 52/2016, practica fiind similară cu cea din toate ţările europene şi care a rămas neschimbată de-a lungul anilor. În acest sens, autorităţile de reglementare şi control privind protecţia consumatorilor de produse şi servicii financiar-bancare au avut mereu pârghiile necesare pentru a asigura aplicarea corectă a legii în ceea ce priveşte modul în care se rambursează un credit.

În privinţa consumatorilor, în anul 2010 când a fost modificată legislaţia cu privire la creditele acordate consumatorilor, a fost reglementat în mod expres faptul că rambursarea creditelor se poate face fie prin rate egale (anuităţi), fie prin rate descrescătoare, iar consumatorul are dreptul să aleagă modalitatea de rambursare. La momentul depunerii solicitării de acordare a unui credit şi înainte de semnarea contractelor de credit, clientul este informat prin formularul FEIS (Fişa Europeană de Informaţii Standardizate) şi prin scadenţarul ataşat la acesta cu privire la toate detaliile creditului, costurile aferente şi modalitatea de rambursare. Astfel, opţiunea aleasă de către împrumutaţi se regăseşte transparent în documentele contractuale, iar clienţii primesc şi un scadenţar care reflectă atât rata lunară totală, cât şi din ce este compusă aceasta.

Clienţii pot opta pentru metoda de plată a creditului cu rate egale pentru a obţine o valoare mai mare a împrumutului. Prin forţarea consumatorilor să folosească plata în rate egale a principalului şi a dobânzii creditului, capacitatea clienţilor de a accesa un credit pentru locuinţă ar fi diminuată semnificativ. Astfel, mulţi consumatori nu s-ar mai califica pentru accesarea unui credit ipotecar şi ar fi nevoiţi să contribuie cu avansuri mari pentru a reuşi să contracteze împrumutul.

Subliniem faptul că plata unei dobânzi mai mari la începutul perioadei de creditare reflectă un principiu economic şi juridic consacrat, şi anume acela că dobânda se calculează la valoarea soldului creditului, acesta fiind, în mod evident, mai mare la începutul perioadei. Totodată, rambursarea creditului pe principiul ratelor lunare egale este în acord cu interesele şi preferinţele consumatorilor de a se încadra într-o perioadă de creditare rezonabilă şi de a accesa creditul de care are nevoie, întrucât asigură şi o corelare a veniturilor lunare previzibile ale consumatorilor, care sunt în general constante, cu ratele de rambursat egale.  

Considerăm că interpretările apărute în spaţiul public pe acest subiect pot produce prejudicii grave la adresa întregului sistem bancar şi pot conduce - chiar fără intenţie - la dezinformarea opiniei publice şi la deteriorarea nefondată a relaţiilor dintre clienţi şi bănci. Astfel de situaţii au drept consecinţă, din păcate, scăderea predictibilităţii şi creşterea riscurilor privind activitatea de creditare în România.

Nu mai puţin important este faptul că, eforturile de educaţie financiară întreprinse de comunitatea bancară pot fi îngreunate de astfel de interpretări, în condiţiile în care sistemul de creditare este transparent, reglementat prin legislaţia existentă, care este respectată de către toate băncile" se arată în comunicatul ARB.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Cand ciclul dobanzilor cade si activele se "Defleaza" natural de ce ii executa?!

    Daca respecta "legislatia" de ce nu "Respecta" si ciclitatea dobanzilor si de ce nu isi tin si ei respiratia sub "apa" atunci cand dobanzile se baga sub apa? 

    De ce? 

    E corect ca ei sa fie salvati si altii executati la foc automat cu chichite contractuale sau clauze etc abuzive? 

    Daca in "crash dobanzi si crash economic" banca vinde portofoliul - alt cumparator are dreptul sa faca loan due - sau defaule artificial prin ne instiintare "detinator de credit/ipoteca" sa isi semneze noile contracte si termene cu banca /cumparatorul ce a comparat detinerea / de fel toxica de la alte banci. 

    Atunci cardasia GUVERNELOR E MARE si si i disperare de "bani la buget" se fac ca nu vad si se uita in alta directie; lasand mana libera executorilor si "Sacalilor financiari" sa muste din prazi. 

    s c cret 

    Riscul de creditare este direct corelat cu pibul potential.. cu cu zvonurile... daca banca centrala da unda verde la credit - banca centrala va face tot ce ii sta in putinta sa dea bum credit - se va alia si cu govul sa il forteze sa verse bani in piata e etc constructii... asa ca mai usor voi cu dezinformarea inutila in spatiul public.

    Panicile apar cand sunt dezechilibre real in economia reala - in timp ce bancherii se fac ca se uita in directii opuse exact in VARFURI si comic chiar mai rau in CRASH! O dar da cu o mana "banii" si se uita in "spate" = VARF; odara Intinde mainile sa te stranga de gat in timp ce se uita in alta directie dupa altul pe care mai are de strans de gat = CRASH! 

    s c cret 

    romanul pina nu-i ia banca casa si nu plateste de 7 ori suma imprumutata nu se lasa . nu-i prost cine cere ci ala care da .

    1. " nu-i prost cine cere ci ala care da .""

      nu e chiar asa. 

      bancile actioneaza cartelizat si submineaza forta pozitiei clientului pe o baza continua.  

      clientul chiar are drepturile sale , chiar daca nu e constient de ele 

      clientul sa fie mega-constient CA BANCILE NU LE SUNT PRIETENI SAU RUDE SAU CANTINE SOCIALE SAU INSTITUTII DE BINEFACERE ! Bancile sunt niste chestii extrem de taioase si reci, niste instrumente care mananca de la tine, clientule, din ce produci tu ... pentru ca tu sa ai ACUM ceea ce ai avea IN VIITOR daca doar ai economisi si atat!  

    cum a spus si d-nul Vasilescu de la BNR, legislatia nu indica modul de formare al ratei bancare (principal+ dobanzi comisioane) si lasa la latitudinea bancilor comerciale sa oferteze clientul.

    dar bancile comerciale sunt obligate sa explice toat versiunile de formare a ratei clientului si acela sa aleaga in cunostinta de cauza 

    bancile si ARB cu declaratia asta vaga si aparent scobita "am respectat legile" e intr-o zona foarte incerta si e un simplu exercitiu de comunicare  

    va bagati si voi aiurea in seama!  

    ANPC ARE DREPTATE !  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb