Arbitrul pensiilor private vrea ca nivelul cotei contribuţiei de 2 % care va merge către fondurile de pensii ce activează pe pilonul II să crească la 6% în 3-4 ani, pentru ca nivelul activelor acumulate de fonduri să fie mai mare, a declarat vineri preşedintele Comisiei, Mircea Oancea. "În condiţiile în care toţi administratori adoptă un profil de risc mediu, există riscul ca în 4-5 ani randamentele acestor fonduri să nu fie satisfăcătoare, aşa cum s-a întîmplat în Ungaria", a mai spus Oancea.
Legea actuală prevede ca 2% din contribuţia totală de 9,5% pentru asigurările sociale pe care o plăteşte fiecare angajat va ajunge în administrare privată în primul an de activitate, urmând ca p rocentul să crească cu câte o jumătate de punct procentual anual, până ce va ajunge la 6% din venitul lunar brut, într-un interval de opt ani.
Oancea a precizat că piaţa a optat pentru un randament mediu din teama să nu aibă randament mai mic cu 3-4% decît cel stabilit prin lege şi să fie să fie nevoiţi să iasă din sistem.
"Unii administratori au ales să investească în instrumente sigure, întrucât comisioanele sunt prea mici, iar costurile pe care acestea trebuie să le suporte prin tranzacţionare pe bursă sunt ridicate", a adăugat preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.
"CSSPP intenţionează să modifice nivelul de 5% de investiţii în fonduri mutuale, însă suntem în proces de analiză internă şi cautăm soluţii în acest sens", a mai spus Oancea.