Cinci agenţii de rating, provenite în principal din ţări emergente, şi-au unit forţele şi au lansat ieri ARC Ratings SA, în speranţa că vor putea concura cu cei trei mari jucătorii care domină piaţa ratingurilor, respectiv Standard and Poor's, Fitch şi Moody's. "Lumea s-a schimbat în mod spectaculos de la prăbuşirea pieţei americane a creditelor subprime în 2008, care a provocat criza creditului", a declarat directorul general al ARC, Jose Pocas Esteves, într-o conferinţă de presă, adăugând: "ARC şi cei cinci parteneri fondatori cred că vechile metode şi vechile abordări nu mai sunt suficiente".
Noua intrată pe piaţa agenţiilor de rating a fost fondată pe bazele companiei portugheze Companhia Portuguesa de Rating (CPR) - rebotezată în urmă cu câteva luni în ARC Ratings -, împreună cu compania indiană Credit Analysis and Research (CARE), compania sud-africană Global Credit Rating (GCR), compania Malaysian Rating Corporation (MARC) şi compania braziliană SR Rating. În prezent, piaţa mondială a ratingurilor, care constă în evaluarea solvabilităţii unei companii, a unei ţări sau a riscului unei obligaţiuni, este dominată de companiile americane Standard&Poor's (divizie a grupului McGraw Hill) şi Moody's, alături de Fitch, o societate mixtă deţinută de firma franceză Fimalac şi compania americană Hearst. Însă credibilitatea celor trei mari agenţii a fost pusă sub semnul întrebării de criza subprime, pentru că aceste agenţii au acordat note bune unor produse financiare care s-au dovedit a fi extrem de riscante. În plus, ulterior cele trei mari agenţii au fost acuzate de responsabilii politici că au agravat criza din zona euro.
În încercarea de a oferi o alternativă au apărut mai multe agenţii de rating mai mici, precum agenţia americană Egan-Jones, sau agenţia rusă RusRating, în timp ce firma chineză Dagong a anunţat un parteneriat pentru a crea Universal Credit Rating Group. În schimb, un proiect susţinut de grupul german Roland Berger vizând crearea unei agenţii europene de rating nu a avut succes din cauză că nu a găsit finanţarea necesară.