• Deşi mai trebuie să primească votul acţionarilor şi aprobarea autorităţilor de reglementare, se pare că Lakshmi Mittal a cîştigat bătălia pentru a doua oţelărie din lume
Grupul siderurgic "Arcelor" SA, al doilea din lume, a acceptat oferta majorată, în valoare de 26,9 miliarde de euro (33,7 miliarde de dolari), primită de la "Mittal Steel", numărul unu mondial în domeniu, astfel că patronul gigantului, Lakshmi Mittal, pare să cîştige o bătălie pe care a dus-o vreme de cinci luni. "Mittal" şi-a majorat oferta pentru a doua oară, de data aceasta propunînd cu 10% mai mult, adică 40,40 euro/acţiune. "Mittal" oferise anterior 23,5 miliarde de euro. Cei 18 membri ai consiliului de administraţie al "Arcelor" au votat duminică, în unanimitate, în favoarea recomandării ofertei "Mittal" către acţionari, după mai bine de opt ore de deliberări.
"Aceasta este una din cele mai importante zile din istoria < Mittal Steel > şi un eveniment deosebit în industria oţelului", a declarat Lakshmi Mittal, după decizia " Arcelor".
În urma combinării activităţilor "Mittal" cu cele ale "Arcelor", va lua fiinţă o companie ce va controla 10% din producţia mondială de oţel, de trei ori mai mult comparativ cu cel mai apropiat rival. Noua entitate se va numi "Arcelor-Mittal" şi va avea sediul în Luxemburg. "Mittal" va deţine 40% din compania combinată, în vreme ce acţionarii actuali vor avea restul.
În aceste condiţii, "Arcelor" trebuie să renunţe la afacerea cu oţelăria rusească "Severstal", care părea să aibă ca menire blocarea tranzacţiei cu "Mittal". Astfel, vor fi mulţumiţi şi acţionarii "Arcelor" care au protestat faţă de faptul că, în eventualitatea fuziunii cu societatea din Federaţia Rusă, patronul "Severstal", miliardarul Alexei Mordashov, ar fi obţinut un pachet semnificativ la noua entitate.
"Oferta < Mittal > este generoasă", declară Gavin Wendt, analist la "Fat Prophets" Ltd. din Sydney. În opinia sa, unii dintre acţionarii importanţi ai "Arcelor" vor saluta această opţiune, îndeosebi cei care s-au opus fuziunii cu "Severstal".
Directorul executiv al "Arcelor", Guy Dolle, îşi va păstra funcţia în noua companie. Acesta nu a fost, însă, un sus-ţinător al afacerii cu "Mittal", pronunţîndu-se în favoarea fuziunii cu "Severstal".
Acţiunile "Arcelor" au fost suspendate de la tranzacţionare la data de 21 iunie, la cererea autorităţilor de reglementare. Acţiunile "Mittal" au încheiat săptămîna trecută cu un preţ de 32,17 dolari pe piaţa din New York.
Acţionarii "Arcelor" trebuie să-şi exprime votul în privinţa fuziunii la data de 30 iunie. În plus, afacerea "Mittal" - "Arcelor" are nevoie de aprobările autorităţilor de reglementare.
• "Severstal" ar putea acţiona în justiţie "Arcelor"
"Severstal" nu a primit bine vestea privind decizia "Arcelor", astfel că a hotărît să nu renunţe la luptă. Drept urmare, "Arcelor" ar putea fi acţionată în justiţie de "Severstal", ca urmare a faptului că a ieşit din afacere. Pe de altă parte, cei de la "Sverstal" speră că vor fi ajutaţi de acţionarii "Arcelor", care pot bloca, prin votul lor, fuziunea cu "Mittal".
Amintim că, luna trecută, "Arcelor" a încheiat tranzacţia cu "Severstal" tocmai ca să lupte împotriva "Mittal". Oficialii "Severstal" s-au declarat foarte surprinşi pentru că nu au fost invitaţi să discute oferta revizuită pe care au propus-o, iar în consecinţă îşi vor reanaliza toate opţiunile.
"Avem o înţelegere legală, care obligă ambele părţi", au spus cei de la "Severstal", amintind că partea care părăseşte tranzacţia trebuie să des-păgubească cu 175 de milioane de dolari partea afectată. "Arcelor" doreşte, totuşi, să păstreze proiectele comune pe care le are cu "Severstal".
Pe de altă parte, "Arcelor" vrea să păstreze, în noul grup, societatea canadiană "Dofas-co", pe care a cumpărat-o anul trecut. În schimb, "Mittal" intenţionează să vîndă această companie către conglomeratul german "ThyssenKrupp".