"Arcelor" respinge oferta "Mittal Steel"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 ianuarie 2006

Grupul siderurgic european crede că nu împarte aceleaşi valori şi strategii cu gigantul condus de Lakshmi Mittal

Miliardarul de origine indiană nu renunţă; el s-a întîlnit cu ministrul francez de finanţe, ca să-şi prezinte planul

Producătorul european de oţel "Arcelor" SA, al doilea pe plan mondial, a respins oferta ostilă de preluare, în valoare de 18,6 miliarde de euro (22,5 miliarde de dolari), primită de la gigantul "Mittal Steel", numărul unu în lume, considerînd că nu împarte aceleaşi strategii şi valori cu rivalul său. "Mittal" a oferit 28,21 euro pentru un titlu "Arcelor", cu 27% peste preţul de închidere din 26 ianuarie, respectiv cu o zi înainte de lansarea ofertei. Consiliul de administraţie al "Arcelor" şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu urmările severe pe care le-ar avea o astfel de preluare asupra companiei, a acţionarilor, angajaţilor şi clienţilor. Conducerea "Arcelor" a recomandat acţionarilor săi să nu susţină oferta primită de la "Mittal", însă analiştii spun că nu avem de unde să ştim dacă alegerea va fi a acţionarilor sau una politică.

"Mittal Steel" urmăreşte să creeze, prin preluarea "Arcelor", un grup care să controleze 10% din producţia mondială de oţel. Entitatea care ar rezulta astfel ar număra 320.000 de salariaţi, pe patru continente, şi ar livra pe piaţă de trei ori mai mult oţel decît rivalul cel mai apropiat. Vîn-zările combinate ale acestuia ar depăşi 69 de miliarde de dolari. La ora actuală, "Arcelor" furnizează oţel pentru 50% din autoturismele fabricate în Europa, avînd topitorii atît pe continent, cît şi în America Latină.

Miliardarul de origine indiană Lakshmi Mittal, deţinătorul companiei "Mittal Steel", s-a întîlnit ieri, la Paris, cu ministrul francez al finanţelor, Thierry Breton, ca să-şi prezinte planul. Breton este îngrijorat de modul în care a fost înaintată oferta, întrucît aceasta nu a fost făcută "după o consultare prealabilă cu < Arcelor >". Ministrul arată că Executivul este sensibil în privinţa loculului ocupat de "Arcelor" în industria europeană, dar şi de evoluţia sa în ceea ce priveşte interesul angajaţilor şi chiar al economiei Europei.

Mittal se întîlneşte astăzi cu premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, urmînd să-şi susţină cauza şi în faţa acestuia. Mittal se întruneşte cu oficialii europeni întrucît grupul "Arcelor" a luat fiinţă prin fuziunea dintre "Arbed" SA (Luxemburg), "Aceralia Siderurgica" SA (Spania) şi "Usinor" SA (Franţa). În plus, Mittal vrea să poarte discuţii "amicale" cu managementul "Arcelor". Miliardarul susţine că nu ia în calcul închiderea vreunei fabrici în cazul preluării rivalului său.

Guy Dolle, directorul executiv al "Arcelor", declară: "Oferta este rea pentru acţionari, angajaţi, clienţi şi comunităţile din preajma < Arcelor >". Pe un ton ironic, acesta a subliniat: "< Arcelor > produce parfum, iar < Mittal >, apă de colonie".

Tatăl lui Mittal, surprins de ofertă

Mohan Mittal, care a început să construiască imperiul siderurgic al familiei în 1951, spune că oferta fiului său Lakshmi, pentru "Arcelor" SA, l-a luat prin surprindere. "Nu m-am gîndit niciodată că fiul meu ar putea să devină numărul unu şi să controleze 10% din piaţa mondială a oţelului", a spus Mohan Mittal, 79 de ani. Acesta arată că, de la momentul la care a ajuns numărul unu mondial (în 2005), Lakshmi a devenit şi mai agresiv în privinţa preluărilor.

Familia Mittal deţine 88% din "Mittal Steel", ale cărei acţiuni sînt tranzacţionate atît pe piaţa din Amsterdam, cît şi pe cea din New York. Compania este evaluată la circa 21 de miliarde de dolari.

Aditya Mittal, fiul în vîrstă de 30 de ani al lui Lakshmi, este directorul financiar al companiei.

S&P va scădea ratingul companiilor în cazul majorării ofertei

În urma lansării ofertei de preluare, agenţia de evaluare financiară "Standard & Poor"s" a acordat calificativul BBB+ pentru "Mittal" şi BBB pentru "Arcelor", în ceea ce priveşte creditele corporatiste pe termen lung. Specialiştii S&P adaugă că o eventuală creştere a preţului actual al ofertei va duce la scăderea ratingului acordat celor două companii. Perspectiva calificativului dat creditului "Mittal Steel" este considerată cu implicaţii negative, iar pentru "Arcelor" - cu eventuală îmbunătăţire.

"Un grup < Mittal-Arcelor > ar prezenta un risc investiţional îmbunătăţit, comparativ cu cel al companiilor luate separat, datorită scalei mai mari de prezentare, acoperirii globale şi unei mai mari puteri de cumpărare", declară Olivier Beroud, analist de credite la "Standard & Poor"s". Acesta arată că eventuala tranzacţie nu ar reprezenta o deteriorare majoră a riscului financiar al "Mittal", în cazul în care grupul nu majorează preţul ofertei. "Îngrijorările agenţiei de evaluare cresc în măsura în care < Mittal > ar ridica oferta, majorîndu-şi astfel debitele", a spus Beroud, subliniind că, în aceste condiţii, nota financiară ar coborî cu o treaptă sau două, după cît de mult va fi majorat preţul de preluare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb