• Dacă va primi o propunere îmbunătăţită, "Arcelor" ar putea negocia din nou cu gigantul condus de Lakshmi Mittal
Consiliul de administraţie al grupului siderurgic european "Arcelor" SA, numărul doi mondial în materie, a respins, în unanimitate, noua ofertă îmbunătăţită de preluare, în valoare de 25,8 miliarde de euro (circa 30 de miliarde de dolari), primită de la rivalul "Mittal Steel" Co., numărul unu mondial printre companiile de profil. Oficialii "Arcelor" au declarat că ar putea să negocieze din nou cu "Mittal", dacă această din urmă companie îşi va majora oferta. Cei de la "Mittal" spun, însă, că nu intenţionea-ză să-şi îmbunătăţească oferta actuală.
Amintim că "Arcelor" a decis, recent, să fuzioneze cu grupul siderurgic rus "Severstal", al treilea din ţară, potrivit anunţului făcut în acest sens la data de 26 mai.
"Arcelor" consideră că noua ofertă îmbunătăţită depusă de "Mittal Steel" nu ţine cont de rezultatele înregistrate de companie, atît în exerciţiul fis-cal 2005, cît şi în primul trimestru al acestui an, şi nici de planul strategic de dezvoltare a celui mai mare grup siderurgic european. În schimb, tranzacţia prin care acţionarul principal de la "Severstal", Alexei Mordashov, va controla aproximativ 32% dintr-o eventuală entitate rezultată din fuziunea "Arcelor-Severstal", este, în opinia celor de la "Arcelor", o soluţie mai atractivă din "punct de vedere strategic, financiar şi social". Cu toate acestea, consiliul de administraţie al "Arcelor" a informat că tranzacţia cu "Severstal" nu elimină complet o eventuală nouă ofertă venită de la "Mittal Steel". În consecinţă, Consiliul de administraţie al "Arcelor" a cerut conducerii firmei să se întîlnească cu reprezentanţii grupului condus de Lakshmi Mittal, ca să negocieze eventualele îmbunătăţiri ale ofertei.
Urmează acum ca acţionarii "Arcelor" să decidă care va fi soarta companiei europene. Aceştia vor vota, luna viitoare, dacă acceptă oferta ostilă de preluare depusă de "Mittal Steel" sau planul de fuziune amiabilă cu "Severstal". În plus, acţionarii vor trebui să-şi exprime votul pentru planul de răscumpărare a aproximativ un sfert din acţiunile "Arcelor". Conducerea firmei europene a confirmat că va distribui acţionarilor săi 6,5 miliarde de euro printr-o ofertă publică de răscumpărare de acţiuni, la un preţ de 44 euro pe acţiune.
Analiştii sînt de părere că este posibil ca tranzacţia cu "Mittal" să aibă loc, mai ales în condiţiile majorării ofertei de preluare. În această afacere, "Mittal" beneficiază de consultanţa "Citigroup", "Credit Suisse Group", "Goldman Sachs Group", "HSBC Holdings" şi "Société Générale".