Arena Naţională, temă perfectă de campanie electorală!
D.N.
Ziarul BURSA #Politică / 3 martie 2016
Arena Naţională rămâne în continuare închisă pentru sport şi deschisă pentru "jocuri" politice. Cel mai mare stadion al ţării a devenit un subiect perfect de campanie electorală, iar faptul că amicalul echipei naţionale de fotbal cu Spania, campioana europeană en-titre, va fi mutat la Cluj, nu face decât să ofere şi mai multă muniţie pentru politicienii care doresc să folosească la maximum acest subiect în campania pentru locale. Stadionul a fost închis în luna noiembrie de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, care nu îi acordă avizul de funcţionare, iar la două luni distanţă, Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sezizat din oficiu şi a demarat cercetările cu privire la fapte de abuz în serviciu, în legătură cu modul în care s-au făcut plăţile pentru construirea Arenei Naţionale. Chiar dacă nu a început campania pentru locale, politicieni folosesc gazonul şi acoperişul Arenei Naţionale pentru a-şi plăti poliţe şi a câştiga simpatia publicului. Traian Băsescu a ieşit puternic la atac pe această temă pe contul personal de facebook: "L-am văzut pe "gloriosul" Primar General al Capitalei, ce-i drept interimar, care refuză să-şi asume responabilitatea funcţiei pentru redeschiderea celui mai modern stadion din România, Naţional Arena. Am văzut un "glorios" general de pompieri acoperit de şnururi sclipitoare şi cu caschetă cu "cuc" din fir aurit în frunte (ca să ştim în ce direcţie merge), spunîndu-ne că nu dă autorizaţie pentru funcţionarea Arenei Naţionale, fără să aibă alt argument în afară de cel al laşităţii de a se ascunde în spatele dramei de la Colectiv, dar şi al refuzului de a-şi asuma responsabilitatea funcţiei, chiar dacă la copertină s-au făcut probe de rezistenţă la foc". Razvan Sava, primarul interimar al Capitalei, s-a grăbit să-i răspundă fostului preşedinte, fără ca din acest ping-pong al declaraţiilor să iasă ceva constructiv: "Am văzut că domnul Traian Băsescu spune că nu am curajul să îmi asum răspunderea pentru deschiderea stadionului Naţional Arena. Fals! Am curajul să respect legea şi să primesc în faţă toate înjurăturile oamenilor care nu cunosc foarte bine subiectul. Sunt sigur că şi fostul Primar General Traian Băsescu ar fi făcut exact la fel, ar fi păstrat stadionul închis. Dacă nu mai ştiţi legislaţia în vigoare, vă recomand să o citiţi şi sunt sigur că o să vă schimbaţi punctul de vedere". Pe aceast subiect şi alţi oameni politici şi-au dat cu părerea, principala grijă fiind legată de atribuirea vinovăţiei pentru închidere stadionului şi nu de identificarea soluţiilor menite să ducă la redeschiderea acestuia.
Pe 22 ianuarie 2016, Federaţia Română de Fotbal a trimis o adresă oficială către Primăria Municipiului Bucureşti prin care şi-a oferit disponibilitatea de a acoperi integral costurile necesare expertizării mostrelor de material din care a fost realizată copertina ce compune acoperişul Arenei Naţionale. La începutul acestei săptămâni, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a anunţat că a primit rezultatele unui test, efectuat în Italia şi a cerut Primăriei Capitalei redeschidere stadionului: "A ajuns în România şi rezultatul testului realizat pe materialul din copertină de un laborator italian care, spre deosebire de cel din România, este recunoscut pe plan european. Ţinând cont de toate aceste elemente, îi solicit public încă o dată primarului interimar al Capitalei, domnul Răzvan Sava, să îşi asume, alături de FRF, responsabilitatea organizării meciurilor echipei României pe Arena Naţională. În acest moment, litera şi spiritul legii ne spun că ne putem asuma responsabilitatea redeschiderii Arenei Naţionale. (...) La finalul săptămânii trecute, OUG nr. 52/2015 privind modificarea şi completarea Legii 307 a primit votul plenului Parlamentului României. Deci, în acest moment, avem confirmarea temeiului legal pe baza căruia primăria poate să redeschidă stadionul. (...) Propun Primăriei Capitalei să dea în administrare stadionul Arena Naţională Federaţiei Române de Fotbal. Aşa cum ne-am priceput ca în mai puţin de doi ani să transformăm o instituţie care producea un deficit de 4 milioane de euro într-una profitabilă, fără să includ aici prima de calificare, vă garantez că vom fi capabili să aducem şi Arena Naţională pe profit." Răzvan Sava a răspuns propunerii FRF, legate de redeschidere: "Vreau ca bucureştenii să înţeleagă că voi respecta legea. Nu o voi încălca chiar dacă şi eu mi-aş dori să văd meciuri desfăşurându-se în Bucureşti. Propunerea celor de la IGSU de a juca pe Arena Naţională pe propria răspundere nu o pot lua în seamă. O calific ca fiind neprofesionistă şi în afara cadrului legal. Legea este lege, iar eu nu pot aplica principiul "merge şi aşa". Am văzut cu toţii ce a însemnat pentru România acest principiu. Am văzut ce s-a întâmplat în Bucureşti, când s-a mers pe principiul "lasă că merge şi aşa".În concluzie, Arena Naţională va rămâne închisă până când va avea toate autorizaţiile necesare."
Devine tot mai clar că nimeni din primăria Capitalei nu vrea să-şi asume răspunderea pentru redeschiderea arenei şi la modul în care se mişcă lucrurile, până în luna iunie, când va fi ales noul Primar General, sunt şanse minime să mai vedem manifestări sportive pe acest stadion.
1. Caricatura societatii romanesti
(mesaj trimis de EU în data de 03.03.2016, 08:44)
Arena Nationala este caricaturizarea societatii romanesti si a fundaturii in care ne aflam. Un stadion modern cu toate conditiile necesare desfasurarii in bune conditii sta nefolosit din cauza imobilitatii institutiilor de stat (ISU&co) a necompetentei unui primar interimar care nu vrea sa faca nimic dar nici sa plece si deasupra tuturor acestora a un unui DNA care ancheteaza. Cineva cu siguranta greste, fie cel ce lasa stadionul sa se degradeze nefacand intretinerea la timp fie cel ce face itretinerea, ingrijeste gazonul si cheltuieste banii inutil pentru ca nu se desfasoara competitii sportive. Asa este toata societatea romaneasca un amestec de frica de niste organe ale statului supradimensionate si in conflict cu proprii cetateni, a unor administratori lipsiti de competenta (manageriala si legala) si a unor institutii de stat care au devenit piedica in dezvoltarea societatii. Daca maine am exporta ISU la Frankfurt, centrul financiar, aeroportul, gara etc., si-ar pierde autorizatia de functionare imediat datorita folosirii unor materiale neadecvate, a unor proceduri gresite etc. Era momentul unei discutii asupra functionarii societatii in general si stadionul National este cel mai bun exemplu. Romania trebuie sa se relaxeze sa isi piarda incrancenarea si pofta de sange, sa isi relaxeze si primeneasca institutiile de forta sa se intoarca la democratie, toleranta si buna convietuire. Altfel vom avea in continuare televiziuni platite din bani dubiosi, detinute de patroni dubiosi care isterizeaza la comanda parti ale societatii asmutindu-le impotriva altor parti pentru interese meschine.
1.1. vorbesc cu domnul Comandant sa te ia consilier (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de The Brute Engineer în data de 03.03.2016, 21:18)
Draga EU,
lasand gluma la o parte ai facut o analiza extrem de pertinenta. Esti foarte rece in analiza si spui la subiect unde este problema. Sa stii ca e chiar serioasa propunerea. Ai stofa de bun administrator.