ARF: Ghişeul Unic de Vânzări are funcţia de vânzare cu reducere pentru studenţi blocată

T.B.
Miscellanea / 3 septembrie 2023

ARF: Ghişeul Unic de Vânzări are funcţia de vânzare cu reducere pentru studenţi blocată

Ghişeul Unic de Vânzări are funcţia de vânzare cu reducere pentru studenţi blocată de la sistemele de procesare a plăţilor operatorilor, în condiţiile în care patru companii de transport feroviar persoane refuză să elibereze titluri de călătorie cu reducere pentru studenţi, pe motiv că normele metodologice aferente Legii învăţământului superior nr. 199/2023 nu au fost publicate, informează duminică Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), conform agerpres.ro.

"La începutul zilei de 3 septembrie 2023, în condiţiile boicotului unora dintre operatorii de transport feroviar de călători (aflaţi sub contract de servicii publice cu Statul Român) vânzarea titlurilor de călătorie cu reducere 90% pentru studenţi este posibilă doar la Regio Călători. Operatorul InterRegional Călători vinde cu o reducere de 50%, conform prevederilor legale care nu mai sunt în vigoare, iar operatorii CFR Călători, Transferoviar Călători, Softrans şi Astra Trans Carpatic refuză să elibereze titluri de călătorie pentru studenţi cu reducere. În aceste condiţii, şi Ghişeul Unic de Vânzări (bilete.infofer.ro) are funcţia de vânzare cu reducere pentru studenţi blocată (de la sistemele de procesare a plăţilor operatorilor)", spun reprezentanţii ARF.

În noile condiţii ale Legii învăţământului superior nr. 199/2023, reducerea acordată studenţilor la călătoria cu trenul a fost extinsă la 90%, de la 50%, iar vârsta până la care aceasta se acordă a fost majorată la 30 de ani.

"Aşa cum anunţam şi în zilele anterioare, de la 3 septembrie 2023, Legea 199/2023 îşi produce efectele în privinţa drepturilor de călătorie a studenţilor. Odată cu intrarea în vigoare a viitoarelor norme se vor aplica procedurile prevăzute în acel act normativ privind verificarea identităţii beneficiarilor", a afirmat preşedintele ARF, Ştefan Roşeanu.

Acesta citează prevederile art. 4, alin. (6) din Regulamentul privind transportul pe căile ferate din România, aprobat prin Ordonanţa Guvernului nr. 7/2005 potrivit căruia: "Operatorii de transport feroviar pot acorda facilităţi sau reduceri tarifare pe baza prevederilor unor acte normative numai dacă autoritatea, agentul, respectiv persoana juridică ce a solicitat facilitatea sau reducerea asigură compensările aferente".

Totodată, în Normele uniforme călători 6 aprobate prin OMT 655/2007, se stipulează: "6.1. Operatorul de transport feroviar public de călători va acorda facilităţile prevăzute de actele normative, cu respectarea prevederilor instrucţiunilor de aplicare, a normelor de aplicare sau prin încheierea de convenţii conform prevederilor legale în vigoare. 6.2. În cazul în care nu se asigură compensările până la nivelul tarifului de transport de către autoritatea, agentul, respectiv organizaţia care a solicitat reducerea, potrivit prevederilor actului normativ, operatorii de transport feroviar public de călători pot dispune măsuri pentru urmărirea încasării datoriei de la cel care trebuie să o achite şi încetarea derulării contractelor privind transporturile respective".

Şeful ARF menţionează că în cadrul Contractelor de Servicii Publice încheiate de fiecare operator cu Autoritatea pentru Reforma Feroviară, în numele statului român, la Anexa 3, se prevede clar facilitatea de călătorie pentru studenţi de 50% la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.

"Deci, chiar şi în condiţiile unei confuzii de aplicare a legislaţiei în vigoare, reducerea de 50% trebuia acordată în baza unui contract încheiat între operator şi autoritatea publică. Dacă se invocă lipsa cadrului legislativ pentru această speţă, ar trebui să ne întrebăm care este cadrul legislativ pentru gratuitatea la elevi (care are un proces legislativ similar, iar normele de aplicare a Legii nr. 198/2023 nu sunt aprobate şi publicate în Monitorul Oficial nici în acest caz). Sperăm ca această situaţie să se remedieze urgent pentru a nu pedepsi cetăţeni români pentru simplul motiv că unii au probleme în citirea şi interpretarea legii", a precizat Ştefan Roşeanu.

El a subliniat că art. 128 din Legea învăţământului superior nr. 199/2023 prevede că "(3) Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate beneficiază de tarif redus cu 90% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum şi pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic, până la împlinirea vârstei de 30 de ani".

Conform legii, "studenţii cu unul sau ambii părinţi decedaţi, precum şi studenţii proveniţi din centre de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, potrivit prevederilor art. 64 alin (1) din Legea nr 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport. Normele metodologice privind transportul cu metroul şi trenul sunt adoptate prin hotărâre a Guvernului. (4) În vederea asigurării reducerii/gratuităţii pentru studenţi, finanţarea cheltuielilor pentru transportul cu metroul şi feroviar, la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, se asigură din bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii. (5) Studenţii cetăţeni români înmatriculaţi la instituţii de învăţământ în străinătate la forma de învăţământ cu frecvenţă beneficiază pe teritoriul României de tarif redus cu 50% pentru transportul feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic, până la împlinirea vârstei de 30 de ani, cu prezentarea unui carnet/card studenţesc valabil pentru acel an universitar".

CFR Călători a anunţat sâmbătă că legitimaţiile de călătorie cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată se vor elibera, începând cu data de 3 septembrie 2023, doar pentru elevi, urmând ca pentru studenţi acestea să fie disponibile după publicarea normelor metodologice aferente Legii învăţământului superior nr. 199/2023, informează CFR Călători printr-un comunicat.

"CFR Călători informează că, începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, vor fi abrogate, parţial, prevederile Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, respectiv cele referitoare la facilităţile acordate studenţilor la transportul pe calea ferată, odată cu intrarea în vigoare a noilor acte legislative privind învăţământul valabile de la data de 3 septembrie 2023 - Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 şi Legea învăţământului superior nr. 199/2023. Drept urmare, începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, se vor elibera legitimaţii de călătorie cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată doar pentru elevi, urmând ca pentru studenţi acestea să fie disponibile după publicarea prin Hotarare de Guvern a normelor metodologice aferente Legii învăţământului superior nr. 199/2023", se menţionează în comunicat.

De asemenea, Softrans a notat, tot sâmbătă, pe site-ul său, că "începând cu data de 03.09.2023 intră în vigoare Legea 199/2023 privind acordarea de noi facilităţi studenţilor. Din cauza faptului că pentru legea mai sus menţionată nu există norme metodologice, începând cu data de 03.09.2023 se suspendă eliberarea legitimaţiilor de călătorie cu reducere/gratuitate pentru studenţi. Studenţii ce au achiziţionat în avans legitimaţii de călătorie vor beneficia de reducerea acordată".

O poziţie similară a fost exprimată şi de Astra Trans Carpatic, care a anunţat printr-un comunicat că "începând cu data de 03 Septembrie 2023, ora 00:00, eliberarea legitimaţiilor de călătorie cu reducere pentru studenţi se va face după publicarea prin Hotărâre de Guvern a normelor metodologice referitoare la transportul studenţilor pe calea ferată aferente Legii învăţământului universitar 199/2023".

Autoritatea de Reformă Feroviară (ARF), însă, este de părere că studenţii trebuie să beneficieze de reducerea în cuantum de 90% la călătoriile cu trenul începând chiar din 3 septembrie, considerând că legea este foarte clară în ceea ce priveşte drepturile stabilite şi canalul de plată a facilităţilor.

"În urma consultării juriştilor proprii şi a unor avocaţi, noi, la ARF, ne menţinem opinia că studenţii trebuie să beneficieze de reducere de mâine, în cuantum de 90%. Legea este foarte clară privind drepturile stabilite şi canalul de plată a facilităţilor, normele, sunt doar pentru a clarifica tipurile de documente cerute şi modul de verificare şi arhivare. Sperăm ca toţi operatorii să aplice legea încă din prima zi", spune ARF, într-un punct de vedere remis sâmbătă AGERPRES.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb