Arhiepiscopia Tomisului a explicat că aprecierile făcute de Înalt Prea Sfinţitul Teodosie la adresa lui Călin Georgescu, fost candidat la alegerile prezidenţiale, numindu-l "om al lui Dumnezeu", sunt o recunoaştere a calităţilor acestuia, precum credinţa, respectul faţă de valorile creştine, principialitatea şi pacifismul, transmite news.ro. Expresia folosită este o formulă populară, nu o etichetă oficială.
Arhiepiscopia Tomisului a trimis precizări în urma unor declaraţii în ziarul francez Le Figaro.
"Jurnaliştii respectivi au cules materialul pentru un articol care urma să apară după alegeri, deci în afara campaniei electorale; Aprecierile IPS Sale la adresa persoanelor despre care a fost întrebat în cadrul interviului sunt expresia recunoaşterii fireşti a unor calităţi cu care cineva poate fi înzestrat (credinţă, respect faţă de valorile creştine, principialitate, pacifism etc.), putând astfel fi numit, potrivit unei vorbe din popor, «om al lui Dumnezeu»", a susţinut Arhiepiscopia Tomisului.
Patriarhia Română a comunicat azi că "se delimitează ferm de afirmaţiile făcute de Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în cadrul interviului oferit publicaţiei «Le Figaro» cu privire la domnul Călin Georgescu şi la preşedintele rus Vladimir Putin".
În articolul "Le Figaro", ÎPS Teodosie este citat când afirmă despre Călin Georgescu: "Este mai mult un om al lui Dumnezeu decât un politician. Este un credincios, nepot şi strănepot de preot, care apără valorile creştine şi se interesează de viaţa de zi cu zi a românilor". Despre Vladimir Putin a spus că "este un om al împăcării şi un constructor de biserici".
Potrivit comunicatului Patriarhiei, în următoarea şedinţă de lucru a Sfântului Sinod, cazul Înaltpreasfinţitului Părinte Teodosie va fi cercetat pentru încălcarea repetată a hotărârilor Sfântului Sinod privind campaniile electorale.
"Reamintim că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, începând cu anul 2008, că arhiereului, preotului, diaconului, monahului şi monahiei din Biserica Ortodoxă Română le este interzis să facă politică partinică sau să participe la campanii electorale în calitate de susţinător(oare). Astfel, Biserica Ortodoxă Română îşi afirmă clar neutralitatea în timpul campaniilor electorale şi se dezice de orice formă de politică partinică", a transmis BOR.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.12.2024, 08:50)
Teodosie isi da arama pe fata. Asta este explicatia scorului pe care CG l-a avut in Constanta si Tulcea, in comune mici, la firul ierbii. Din punctul meu de vedere ori BOR il da afara ori statul trebuie sa nu mai plateasca un leu catre biserica. Ori esti apolitic ori nu, nu exista nuanta de gri.