Armata israeliană şi-a încheiat duminică retragerea din coridorul Netzarim, care traversează Fâşia Gaza, permiţând libera circulaţie între nordul şi sudul teritoriului, ca parte a acordului fragil de armistiţiu cu Hamas, relatează AFP.
Imediat ce a fost anunţată retragerea israeliană, cozi interminabile de maşini, camioane şi căruţe supraîncărcate cu bagaje s-au format în ambele direcţii, într-un peisaj dominat de ruine.
La o zi după un al cincilea schimb de ostatici israelieni şi deţinuţi palestinieni, un jurnalist AFP aflat la faţa locului a confirmat că forţele israeliene s-au retras de pe acest coridor, a cărui redeschidere la sfârşitul lunii ianuarie permisese deja întoarcerea a sute de mii de persoane strămutate în nordul teritoriului palestinian. "Forţele israeliene şi-au demontat poziţiile şi posturile militare, cu retragerea completă a vehiculelor lor blindate de pe coridorul Netzarim de pe drumul Salaheddine", care leagă sudul de nordul Fâşiei Gaza, "permiţând vehiculelor să circule liber în ambele sensuri", a declarat pentru AFP un responsabil al Ministerului de Interne condus de Hamas.
Pe drumul Salaheddine, plin de praf şi de gropi, bărbaţi, femei şi copii traversau pe jos acest coridor care leagă estul de vestul Fâşiei Gaza, între frontiera israeliană şi Marea Mediterană, pentru a se întoarce în casele lor distruse de război.
"Vom instala un cort lângă ruinele casei noastre", a declarat Osama Abu Kamil, un tată în vârstă de 57 de ani, întors în Al-Maghraqa, la nord de Netzarim, după ce a fost strămutat în sud timp de mai bine de un an. "Nu avem de ales. Viaţa în Gaza este mai rea decât iadul". Israelienii "au distrus toate casele, magazinele, fermele, moscheile şi universităţile", a declarat el.
Sâmbătă, un responsabil de rang înalt al Hamas a declarat pentru AFP că forţele israeliene urmau să se retragă din acest punct de trecere după al cincilea schimb, în conformitate cu termenii acordului de armistiţiu în vigoare de la 19 ianuarie pentru o fază iniţială de şase săptămâni.
IMAGINI ŞOCANTE
Detaliile acordului, menit să pună capăt războiului declanşat de atacul mişcării islamiste palestiniene în sudul Israelului la 7 octombrie 2023, nu au fost făcute publice. Atacul Hamas din noiembrie 2023 s-a soldat cu moartea a 1.210 persoane de partea israeliană, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ AFP bazat pe date oficiale israeliene. Ofensiva de represalii a Israelului asupra Fâşiei Gaza s-a soldat cu cel puţin 48.181 de morţi, majoritatea civili, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii al Hamas, pe care ONU le consideră fiabile.
Dintre cele 251 de persoane răpite în timpul atacului, 73 sunt încă reţinute în Gaza, dintre care cel puţin 34 sunt moarte, potrivit armatei israeliene.
Sâmbătă, trei ostatici israelieni, cu feţele emaciate şi epuizaţi fizic, au fost eliberaţi în cadrul unei noi operaţiuni orchestrate de Hamas, în schimbul a 183 de palestinieni deţinuţi de Israel.
Ohad Ben Ami, un germano-israelian în vârstă de 56 de ani, se află într-o stare de "suferinţă nutriţională", în timp ce starea de sănătate a lui Or Levy, 34 de ani, şi Eli Sharabi, 52 de ani, este "proastă" după 491 de zile de captivitate, au anunţat spitalele în care au fost internaţi cei trei bărbaţi.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a denunţat "imaginile şocante" şi a promis că "nu vor rămâne fără răspuns". El s-a declarat încă o dată decis să "elimine" Hamas şi să-i aducă în Israel pe ostaticii care sunt încă ţinuţi în Gaza.
Hamas a denunţat, la rândul său, ceea ce a descris ca fiind "uciderea lentă" a deţinuţilor palestinieni din închisorile israeliene, după ce şapte dintre aceştia au fost spitalizaţi după eliberare.
CE URMEAZĂ?
Netanyahu a anunţat, de asemenea, că va trimite negociatori în Qatar, principalul mediator în conflict, pentru a discuta despre continuarea încetării focului.
Un lider politic al Hamas, Bassem Naïm, declarase sâmbătă pentru AFP că Israelul "pune în pericol" încetarea focului şi că aceasta "s-ar putea prăbuşi".
De la începutul armistiţiului, 16 ostatici israelieni au fost eliberaţi, la care se adaugă cinci thailandezi (în afara acordului), în schimbul a 765 de prizonieri palestinieni.
A doua etapă a încetării focului ar trebui să ducă la eliberarea tuturor ostaticilor şi la încheierea definitivă a războiului, înainte de o etapă finală dedicată reconstrucţiei Gazei.
Restul procesului rămâne însă incert, după anunţul şoc al preşedintelui american Donald Trump privind planul Statelor Unite de a prelua controlul asupra Gaza şi de a muta populaţia acesteia în Egipt sau Iordania.
Într-un interviu difuzat sâmbătă de Fox News, Benjamin Netanyahu a salutat acest plan, care a fost criticat pe scară largă în întreaga lume, şi a declarat că Israelul este pregătit să acţioneze pentru punerea sa în aplicare.
Ţările arabe, ostile oricărei deplasări forţate a palestinienilor, încearcă să îşi coordoneze răspunsul la planul american. Şeful diplomaţiei egiptene, Badr Abdelatty, a plecat duminică la Washington, în timp ce şeful diplomaţiei americane, Marco Rubio, este aşteptat în Orientul Mijlociu săptămâna viitoare, potrivit AFP.
Opinia Cititorului