Un armistiţiu est respectat astăzi, la frontiera dintre Armenia şi Azerbaidjan, după două zile de confruntări armate între aceste două ţări din Caucaz, soldate cu peste 150 de morţi, care ameninţă să torpileze un proces de pace fragil, relatează AFP, potrivit News.ro.
Confruntările armate, care au izbucnit marţi, s-au încheiat în noaptea trecută "mulţumită implicării comunităţii internaţionale", a anunţat Consiliul de Securitate Naţională armean.
Rusia, mediatoarea tradiţională în această regiune, a anunţat un armistiţiu încă de marţi dimineaţa, însă acesta a fost încălcat timp de două zile, în care beligeranţii s-au acuzat reciproc de bombardamente.
Armenia a anunţat miercuri că a pierdut 150 de militari şi a acuzat Azerbaidjanul de ocuparea unei porţiuni de zece kilometri pătraţi a teritoriului armean.
Azerbaidjanul a anunţat că 50 de militari azeri au fost ucişi.
Cele două ţări se acuză reciproc de aceste confruntări, care au determinat sute de civili armeni care trăiesc în zona de frontieră să fugă.
O delegaţie a Tratatului Securităţii Colective (OTSC), o alianţă militară condusă de Moscova, urma să sosească joi la Erevan pentru a aexamina situaţia, anunţă diplomaţia armeană.
Aceste confruntări sunt cele mai intense de la un Război armeano-azer în 2020 vizând controlarea regiunii separatiste azere disputate Nagorno Karabah, soldat cu peste 6.500 de morţi şi înfrângerea usturătoare a Erevanului, care a cedat teritorii Azerbaidjanului.
Miercuri seara s-au adunat manifestanţi în faţa sediului Parlamentului la Erevan şi au cerut demisia premierului Nikol Paşinian, în urma unor zvonuri lansate pe reţele de socializare potrivit cărora ar intenţiona să facă concesii Azerbaidjanului.
Relaţiile Armeniei cu Azerbaidjanul, două foste republici sovietice rivale, sunt în mod istoric complicate.
Înainte de războiul din 2020, cele două ţări s-au confruntat în anii '90 pentru a prelua controlul Nagorno Karabah, un război soldat cu peste 30.000 de morţi.
Nagorno Karabah este o enclavă azeră cu populaţie armeană care s-a despărţit prin secesiune de Azerbaidjan, cu susţinerea Armeniei.
Aceste noi confruntări armate riscă să deraieze un proces de pace patronat de către Uniunea Euuropeană (UE).
Paşinian şi preşedintele azer Ilham Aliev s-au întâlnit la bruxelles, la 31 august, cu două săptămâni înainte de aceste confrunătri armate.