Un grup de cunoscuţi artişti, creatori de modă, designeri şi jurnalişti, împreună cu Asociaţia "Spitale Curate", au demarat un proiect artistic cu caracter umanitar, prin care vor strânge fonduri pentru susţinerea lucrărilor de modernizare a Secţiei de Hematologie de la Spitalul Universitar Bucureşti.
"În momentul de faţă, în conturile asociaţiei există 50% din suma necesară proiectului, lucrările fiind deja demarate de la începutul anului. Ne propunem ca în 2015 să continuăm strângerea de fonduri pentru a ajunge la suma totală de 200.000 de euro necesară pentru reabilitarea întregii secţii. Ulterior, vrem să continuăm cu dotarea secţiei de hematologie pentru a crea primul centru de excelenţă în tratarea bolilor de sânge", a declarat Alexandra Raureanu, preşedintele asociatiei.
La Clinica de Hematologie de la Spitalul Universitar din Bucureşti sunt trataţi, anual, peste 9600 de pacienţi. Potrivit statisticilor medicale, numărul bolnavilor de cancer creşte în România cu o rată de 4000 de pacienţi pe an, astfel încât ţara noastră a ajuns pe locul 10 în Europa în ceea ce priveşte bolnavii de cancer.
Reabilitarea Secţiei de Hematologie îşi propune alinierea acesteia la standardele europene şi, totodată, demararea procesului corespunzător pentru modernizarea sistemului, prin realizarea bazei de tratament. Astfel se va crea contextul necesar pentru eficientizarea terapiei la care sunt supuşi bolnavii de cancer.
Obiectivele proiectului vizează dezinfectarea Secţiei de Hematologie, reamenajarea şi dotarea celor 8 saloane (schimbarea pardoselilor, uşilor, sistemului de iluminare, ventilaţie, dotarea cu 25 de paturi şi noptiere, 25 de televizoare LCD, 8 mini combine frigorifice etc.)
"Modernizarea Clinicii de Hematologie de la Spitalul Universitar va duce la scăderea numărului pacienţilor care dezvoltă infecţii, va creşte eficacitatea tratamentului cu citostatice şi va îmbunătăţi starea generală a pacienţilor şi a condiţiilor din spital", a declarat dr. Horia Bumbea, de la Spitalul Universitar.
"Importanţa acestui demers este fundamentală deoarece protocoalele chimioterapiei cer condiţii speciale de igienă, iar pacienţii au nevoie să fie feriţi de alţi factori patogeni", a mai spus acesta.
Spectacolul "Gala Păpuşilor" va cuprinde, printre alte momente artistice, o inedită prezentare de modă, cu păpuşi umane, un moment special, fără precedent în România, menit să sublinieze faptul că cei aflaţi în suferinţă au nevoie de ajutorul nostru.
Cu ocazia "Galei Păpuşilor", artiştii plastici Mona Maria Damian (pictor), Anca Tomoroga (fotograf), Eli Roman (designer de obiect) Cristi Martin (pictură pe textile), Cora Giodic-Postelnicu (design de obiect), Irina Toma (designer Duran Art) Bogdan Duran (design de mobilier) Cosmin Gogu (design obiect şi fotografie) şi George Grosescu (fotografie si design de bijuterie) îşi vor prezenta creaţiile pe care le vor oferi în sprijinul cauzei umanitare.
"Împreună cu sponsorii, partenerii media şi susţinerea personalităţilor din lumea artistică, economică şi politică, vrem să organizăm un eveniment artistic de ţinută, un experiment socio-artistic pe care dorim să îl permanentizăm drept o gală mondenă în care bunul-gust, arta şi scopul umanitar se unesc într-un demers cu adevărat special, pe măsura cauzei nobile care ne animă", a declarat designerul Irina Toma, iniţiatorul Galei Păpuşilor.
Pentru amatorii de artă, "Gala Păpuşilor" va fi un prilej să achiziţioneze o serie de lucrări valoroase, realizate de unii dintre cei mai apreciaţi artişti plastici contemporani.