Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat astăzi amânarea obligaţiei de implementare a IFRS pentru data de 1 ianuarie 2016 pentru entităţile din piaţa de capital şi din piaţa asigurărilor, informează un comunicat al Autorităţii remis redacţiei.
Potrivit documentului, decizia a luat în considerare recomandările Ministerului Finanţelor Publice în ceea ce priveşte necesitatea identificării situaţiilor specifice la nivelul entităţilor ce vor avea obligaţia aplicării IFRS, care ar conduce la modificarea şi completarea legislaţiei fiscale. Un colectiv de lucru constituit la nivelul ASF va elabora un plan de lucru împreună cu piaţa pentru încadrarea în noile termene.
A fost aprobată, de asemenea, republicarea spre consultare publică, pentru un termen de 10 zile, a proiectului de regulament pentru modificarea şi completarea "Regulamentului nr. 3/2006 privind autorizarea, organizarea şi funcţionarea Fondului de Compensare a Investitorilor, cu modificările şi completările ulterioare", pentru a extinde perioada necesară formulării unor propuneri şi observaţii de către cei interesaţi.
Nu a fost aprobată solicitarea Casei de Compensare Bucureşti (CCB) de autorizare în calitate de contraparte centrală, constatând că nu au fost îndeplinite cerinţele prevăzute de Regulamentul ASF nr. 3/2013 privind autorizarea şi funcţionarea contrapărţilor centrale, precum şi de Regulamentul (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului privind instrumentele derivate extrabursiere, contrapărţile centrale şi registrele centrale de achiziţii (EMIR).
Consiliul ASF a avizat modificările intervenite în actul constitutiv al SIF Muntenia S.A., în conformitate cu Hotărârea Consiliului de Administraţie al administratorului SAI Muntenia Invest S.A. Modificările privesc condiţiile de cvorum şi majoritate de vot necesare desfăşurării adunărilor generale ale acţionarilor SIF, precum şi adoptării hotărârilor.
A fost aprobată solicitarea de eliberare a Certificatelor de Înregistrare a Valorilor Mobiliare pentru produsele structurate emise de Erste Group Bank A.G.
A fost decisă, de asemenea, retragerea de la tranzacţionare şi radierea din evidenţele ASF a acţiunilor Petrodesign S.A, având în vedere hotărârea AGA a acestei societăţi.
Au fost aprobate modificările actelor constitutive la un număr de 11 societăţi de asigurare sau brokeri de asigurare şi numirea a 6 persoane de conducere (preşedinţi de Consilii de conducere, directori generali şi alte poziţii cheie) pentru societăţi de asigurare şi brokeri.
Au fost aprobate, de asemenea, şi rapoartele de control periodic în cazul Bancpost S.A. şi SSIF Goldring S.A.
A fost aprobată avizarea definitivă a modificării Prospectului schemei de pensii facultative pentru Fondul de Pensii Facultative Aegon Esenţial, precum şi avizarea unui număr de 43 de agenţi pentru desfăşurarea activităţilor de marketing.
Consiliul a audiat şi dezbătut Analiza statistică a pieţei de asigurări (pe date provizorii) şi Situaţia petiţiilor, la 31.12.2014, care vor fi publicate pe site-ul ASF.
Consiliul ASF se întruneşte în fiecare zi de miercuri pentru a decide asupra măsurilor care trebuie adoptate pentru buna funcţionare şi pentru supravegherea eficientă a pieţelor financiare non-bancare, a participanţilor şi operaţiunilor pe aceste pieţe.
1. geto-dacul
(mesaj trimis de nec dacul în data de 26.02.2015, 17:35)
o decizie inteleapta! si-au dat seama aia de la MF ca in ASF nu stie nimeni cu ce se mananca IFrS-ul :)