ASF a lansat Raportul de stabilitate financiară

S.B.
Macroeconomie / 9 decembrie 2020

ASF a lansat Raportul de stabilitate financiară

Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat Raportul privind stabilitatea pieţelor financiare nebancare - semestrul II 2020, care relevă faptul că pieţele financiare non-bancare din România s-au adaptat bineîn faţa şocurilor care au lovit economiile europene în acest an, ca efect al pandemiei COVID-19, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Cu toate acestea, impactul crizei sanitare, provocate de virusul SARS-CoV-2, încă persistă asupra economiei reale, care traversează o etapă globală de transformări structurale, implementate într-un timp scurt, determinate de necesitatea de a reduce pierderile şi de a se adapta noilor provocări apărute în toate ramurile economice.

"Raportul de Stabilitate Financiară, alături de monitorizarea şi evaluarea stabilităţii financiare, reprezintă elemente importante pentru a asigura calitatea procesului de reglementare şi supraveghere a pieţelor financiare nebancare. Gestionarea riscurilor oferă o modalitate continuă de evaluare a stabilităţii pieţelor financiare nebancare, chiar dacă există şi situaţii în care efectul şocurilor nu poate fi identificat imediat, deoarece acestea sunt noi sau uneori dificil de cuantificat", a declarat Nicu Marcu, preşedintele ASF.

Raportul privind stabilitatea pieţelor financiare nebancare - semestrul II 2020scoate în evidenţă faptul că economia românească a avut o evoluţie "blândă" în trimestrul I 2020, comparativ cu alte state europene, care au înregistrat contracţii severe.Şocul mai puternic a fost vizibil în trimestrul al II-lea, odată cu măsurile de izolare şi de carantină instituite prin starea de urgenţă din perioada aprilie - mai 2020.

De la declanşarea crizei generate de pandemia COVID-19 şi până în prezent, pieţele financiare non-bancare din România au avut evoluţii lipsite de convulsii majore.

Pe plan naţional, fondurile de pensii private se menţin într-o zonă de risc mediu spre scăzut, cu tendinţă de diminuare. Arhitectura sistemului de pensii private din România, bazat pe contribuţii definite, este una solidă, cu multiple mecanisme de protecţie pentru participanţi. Investiţiile fondurilor de pensii sunt realizate prudent, peste 67% din active fiind plasate în titluri emise de statul român. Astfel, riscul de credit este unul redus şi conectat cu riscul de ţară, în timp ce riscul de piaţă este diminuat prin diversificarea plasamentelor.

Pe piaţa asigurărilor din România, riscurile se află la un nivel mediu, dar în creştere, ca urmare a efectelor incertitudinii generate de criza globală. Riscul de afaceri a crescut, din cauza evoluţiei pandemiei, în timp ce riscurile de profitabilitate şi de solvabilitate s-au menţinut la un nivel mediu, chiar dacă menţinerea ratelor scăzute ale dobânzii poate avea un dublu impact pe partea activelor şi a datoriilor, în special asupra asigurătorilor de viaţă, cu consecinţe negative asupra solvabilităţii şi poziţiei financiare a societăţilor. Activele totale au avut o dinamică pozitivă, determinând o creştere a excedentului activelor faţă de datorii, ce reprezintă componenta principală a elementelor de rang 1 aferente fondurilor proprii eligibile să acopere cerinţele de capital, potrivit regimului Solvabilitate II. Evoluţia ratei combinate a daunei în primul semestru din 2020 a indicat o uşoară îmbunătăţire a profitabilităţii pe segmentul asigurărilor generale, însă continuă să se menţină în teritoriu supraunitar pentru principalele clase de asigurare CASCO şi RCA - CMR. Riscul de concentrare rămâne unul ridicat, atât la nivelul întregii pieţe a asigurărilor, cât şi pe principalele clase de asigurări generale şi de viaţă.

Pe piaţa de capital din România riscurile se află la un nivel ridicat cu tendinţă de creştere, în special din cauza specificului burselor de a reacţiona imediat, chiar anticipativ, la orice factori perturbatori din economie şi nu numai. Bursa de Valori Bucureşti a înregistrat o creştere anuală a valorii tranzacţionate, dar capitalizarea acesteia nu a reuşit să recupereze încă scăderile puternice din primul val al pandemiei. În perioada iunie-august, contagiunea a continuat să scadă, concomitent cu relaxarea condiţiilor de izolare socială luate de toate economiile europene, iar în luna septembrie a revenit la media pe termen lung. Odată cu materializarea valului al doilea al pandemiei, contagiunea a început să crească în luna octombrie şi se aşteaptă ca tendinţa să continue ca urmare a reintroducerii măsurilor de carantină şi distanţare socială în mai multe economii europene. În contextul incertitudinilor referitoare la restricţiile viitoare din cadrul pandemiei este posibil să asistăm şi la alte episoade de presiune asupra lichidităţii fondurilor prin creşterea retragerilor, deşi acestea pot aplica instrumente legale de management al lichidităţii. Şi pe piaţa fondurilor de investiţii se menţine un nivel ridicat de concentrare a serviciilor de depozitare, potrivit comunicatului ASF.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb