ASF a legalizat tranzacţiile bazate pe "informaţii privilegiate"

Nicu Trandu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 iulie 2022

ASF a legalizat tranzacţiile bazate pe "informaţii privilegiate"

Cât timp ilegalităţile se fac prin SAI-uri interpuse, ASF închide ochii şi se preface că ele nu există

Mai mulţi investitori s-au arătat indignaţi, în mediul online, luna trecută, de evoluţia recentă a acţiunii SIF Muntenia (SIF4), chiar înaintea anunţării depunerii ofertei publice de răscumpărare la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Ei au invocat tranzacţii bazate pe informaţii privilegiate care fac notă discordantă cu restul pieţei: este vorba de acţiunea SIF4 care a început să crească (cu volume importante tranzacţionate) la scurt timp înaintea anunţului ofertei publice. De precizat că pentru această ofertă, intermediarul este BRK Financial Group unde SIF Muntenia este cel mai mare acţionar, cu o deţinere de peste 18% din capitalul social.

În urma unei sesizări a Asociaţiei Investitorilor la SIF-uri (AISIF), ASF a decis după şapte luni de "analiză" că între SIF-uri şi SAI-urile (Societăţi de Administrare de Investiţii) care au cumpărat acţiuni la SIF-uri cu banii aceloraşi SIF-uri, nu există conflicte de interese. Mai mult, ASF nu a considerat că SAI-urile care cumpără acţiunile unei companii cu banii aceleiaşi companii încalcă legea 31/1990. Însă această lege interzice cumpărarea acţiunilor proprii prin interpuşi! ASF de ani buni se remarcă drept o instituţie preocupată mai mult cu protejarea unor interese private, în loc să-şi facă datoria de supraveghere a pieţelor de asigurări, de pensii, sau de capital.

Dar există o legătură puternică între comportamentul SAI-urilor în România şi multe tranzacţii suspecte de a beneficia de informaţii privilegiate.

Rezultatele preocupărilor ASF, legate de interese private, se văd în pieţele de asigurări, de pensii, sau de capital. Şi fenomene precum cel de la SIF4, descris mai sus, au ajuns să nu reprezinte chiar o raritate la Bursa de Valori Bucureşti. Însă tranzacţiile bazate pe informaţii privilegiate prejudiciază interesele investitorilor şi erodează încrederea în piaţa de capital.

În ultimele luni au existat trei programe de răscumpărare de acţiuni proprii ale SIF-urilor conduse de Cooperativa pieţei de capital. Primul program de răscumpărare a fost la SIF Banat Crişana (SIF1) în octombrie 2021, al doilea (încheiat în luna iunie) a fost la SIF Oltenia (SIF5), iar al treilea program s-a anunţat recent la SIF Muntenia (SIF4) şi va avea loc în cursul acestei luni. Toate aceste programe de răscumpărare au fost precedate de mişcări atipice, foarte suspecte, ale cotaţiilor societăţilor vizate.

În cazul programului lansat de SIF1, cu vreo două săptămâni înainte de depunerea ofertei publice la ASF, acţiunea SIF1 s-a comportat diferit de celelalte SIF-uri, scăzând fără motiv de la 2,70 lei la 2,45 lei. Dar imediat ce s-a anunţat depunerea ofertei, acţiunea a crescut până exact sub preţul din ofertă (2,70 lei) fără să se fi anunţat că preţul din ofertă va fi 2,70 lei pe acţiune. Aparent cineva, cu acces la informaţii privilegiate despre detaliile ofertei, a făcut tranzacţii semnificative cu acţiuni SIF1, influenţând cotaţia. Înainte de oferta publică de răscumpărare la SIF5, care s-a anunţat la doar două zile după ce Ben Madadi depusese propria ofertă publică la ASF, cotaţia acţiunii SIF5 a crescut cu peste 10%, însoţită de volume foarte mari tranzacţionate. Acţiunea SIF5 a tot continuat să aibă o evoluţie bună, cu volume neobişnuit de mari, în timp ce restul pieţei se prăbuşea din cauza invaziei Ucrainei. Evident că cineva, cu acces la informaţii privilegiate despre planurile conducerii SIF5, a început să cumpere acţiuni SIF5, aparent pentru a-l împiedica pe domnului Madadi să cumpere prea multe acţiuni la oferta lui.

Cât despre evoluţia recentă a acţiunii SIF4, aceasta pare să se înscrie în tradiţia folosirii de informaţii privilegiate în tranzacţii. Astfel, după ce s-au cumpărat din piaţă cantităţi relativ mari de acţiuni SIF4 la preţuri tot mai mari, pe 20 iunie a apărut ştirea oficială că SIF4 va face o ofertă publică pentru răscumpărare de acţiuni proprii. Anunţul din 20 iunie 2022 a explicat de ce acţiunea SIF4 creştea, cu volume semnificative, aparent din senin. Având în vedere că la SIF4, spre deosebire de SIF1, preţul a crescut înaintea anunţului depunerii ofertei la ASF, se poate trage concluzia rezonabilă că cineva a avut informaţia (şi a tranzacţionat pe baza acelei informaţii) că preţul din oferta SIF4 va fi mai atrăgător (raportat la piaţă).

Când se întâmplă astfel de lucruri în pieţele dezvoltate, reglementate corect, acestea sunt cercetate pentru a descoperi posibile "insider trading", adică tranzacţii bazate pe informaţii privilegiate. Dar la SIF-urile controlate de Cooperativă, existenţa tranzacţiilor bazate pe informaţii privilegiate pare să fie regula. Şi oricât de des sesizează Asociaţia Investitorilor la SIF-uri ASF asupra neregulilor, răspunsul este întotdeauna acelaşi, că totul este legal. Dacă aşa stau lucrurile, care este explicaţia pentru tranzacţiile mari care produc mişcări atipice ale cotaţiilor acţiunilor, înaintea unor evenimente majore precum răscumpărarea de acţiuni?

Ceea ce se întâmplă este că ASF, pentru a acoperi neregulile de la administrarea SIF-urilor, practic a legalizat încălcarea mai multor regulamente europene ale pieţei de capital. Astfel ASF le permite companiilor publice să-şi folosească propriile acţiuni la vot în adunările generale prin intermediul unor SAI-uri, şi nu numai. De fapt, ASF n-are nicio problemă cu mai multe ilegalităţi, cât timp ele se fac prin SAI-uri interpuse (răsplătite cu comision pentru serviciile oferite). Aşa se explică şi unele tranzacţii dubioase înainte de evenimente majore ale companiilor cotate. Adică deseori aceste tranzacţii nu se fac de către persoanele afiliate direct cu companiile vizate, ci prin intermediul unor SAI-uri interpuse. Pentru a proteja Cooperativa, ASF a inventat această schemă prin care permite administratorilor companiilor să-şi tranzacţioneze, prin intermediul unor SAI-uri, propriile acţiuni înainte de orice fel de evenimente majore, precum răscumpărarea de acţiuni proprii. Nu trebuie să uităm că SAI-urile prietene cu administratorii SIF-urilor (de exemplu SAI Swiss Capital) se scaldă în bani, din "combinaţii" precum comisionul celebru de peste 12% pe an, în timp ce participanţii oneşti ai pieţei abia supravieţuiesc.

Aşa se întâmplă că tranzacţiile bazate pe informaţii privilegiate se fac în mod regulat în piaţa de capital românească, iar rezultatele se văd în evoluţia acţiunilor înaintea anunţării unor evenimente majore. În cele mai multe cazuri, acestea nu se fac direct de către persoane afiliate cu conducerea companiilor ci prin SAI-uri. ASF ştie acest lucru, dar susţine această practică de dragul de a-şi acoperi partenerii din Cooperativa pieţei de capital.

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. Cat timp avem actualul parlament care nu este interesat de nimic, banditii de la ASF o sa-si faca de cap. Asefistii fie trebuie demisi fie arestati. Alta solutie nu exista. Lupul tot lup ramane, chiar daca se jura ca o sa pazeasca oile. Acest ASF este exact ca un lup pus la paza oilor. Investitorii sunt doar victimele asefistilor si prietenilor lor cu care au combinatii. Exact aceasi problema exista la supravegherea pietelor de pensii si asigurari. Este foarte grav.

    1. As incerca sa intervin pe langa un grup parlamentar, dar spuneti-mi care e solutia!

    Ultimul eșec , BRD pensii. ASF îl considera succes. Nu, astia nu vor fi opriți decât cu Potera .

    Aceeași problema falsa, aceeași postaci care instiga la ura, aceeași ciorba reincalzita, nimic nou. O atitudine extremista care instiga la nerespectarea unei autorități. Personal, nu am avut probleme cu ASF chiar dacă încă se misca destul de greu dar se vede un licăr de lumina și speranță. Doamnelor, dacă nu va convine ceva apelați la justiție, chiar daca ați pierdut de fiecare data. Insistați!

    1. Dupa tine, trebuie sa respectam o "autoritate" care nu se ocupa de ceea ce trebuie doar pentru ca se cheama autoritate? Trebuie sa taca toata lumea si sa apeleze la procese in justitie, nu? Ca sa aveti timp sa va faceti manevrele, nu? Orice proces dureaza ani de zile, in care totul se face praf. Nu dragule/draga, trebuie sa va faceti datoria pentru care primiti zeci de mii de euro pe luna in lic sa va ocupati doar de manevrele voastre mizerabile.

      lucrezi la ASF?

      semnalarea unor probleme inseamna pentru tine instigare la ura? 

      unde este ciorba si extremismul in atentionarea ASF-ului despre nerespectarea legilor si regulamentelor emise de ei? 

      personal am facut reclamatie pentru nerespectarea unei directive UE si ASF-ul a raspuns pe langa subiect.

      are dreptate autorul ca unii cooperatisti au tranzactionat pe info privilegiate,se vede de la o posta. 

      Daca este o problema falsa, atunci arata in ce consta falsitatea problemei. Poti? Nu poti. Daca puteai, atunci ai fi aratat-o, deja. Ceea ce este reincalzit, in aceasta afacere, este asazisul tau comentariu. Zero gandire, numai propaganda si tupeu.

      Lingău. A vazut Marcu postarea ta? Și Gradinescu? Le-ai dovedit loialitatea? Rămâi cu miile de euro pe luna chiar dacă ești prost ca noaptea.

    Scandalul de la Harinvest nu ar fi existat fara contributia directa a ASF!!!

    Se fac 9 ani si inca nu e judecat cazul!!!! 

    1. Apropo de ce a comentat cooperatistul de la nr. 3. Ajungi să te judeci și 10 ani... asta vor și ei. Ei să-și facă combinațiile azi, să iasă banul azi pentru ei, iar tu să te judeci 10 ani pe banii tăi.

      Datorita unor imbuibatate Sava Catalina si Oana Stefanoiu sub pavaza lui Ursache. D'asta s-a finalizat asa Harinvest.

    mereu sunt unii care stiu dinainte. Te trezesti dimineata ca se rad askuri la o actiune nu e nicio stire nicaieri si dupa ce se fac 20 mil de actiuni la 10% apare si pdf ori cu oferta ori cu rezultate ori cu dividende etc. (sigur e si varianta de scadere). Nu se vor dovedi niciodata tranzactiile pe baza de inside info.

    1. se pot dovedi doar ca ASf nu vrea pentru ca unii primesc posturi exact la firmele unde trebuia sa vada concertarea sau tranzactiile suspecte.

      Corect. Este vorba de corupție, că altfel toate mișcările dubioase din piață se fac de unii pe care cei de la ASF îi pot identifica imediat. Doar că sunt mâna-n mână.

      Copariu? Pei de ce nu spui numele. Suntem macho pe aici. Dam numai in femei. La bărbați nu dam nume. Suntem masculi forte, ce sa zic? Da. Copariu ma. Toți tremurați sa ii spuneti numele. De ce?

      nu tremura nimeni mă.

      Daca vei face greseala sa devii investitor la bursa din Romania vei pierde in ambele variante posibile:in prima varianta,investesti la Bursa si vrei sa ai un castig viitor,dar actiunile tale vor creste doar dupa ce te-ai plictisit de cat le-ai tinut degeaba...In a doua varianta posibila,te ambitionezi sa nu vinzi cu anii insa actiunile tale nu cresc,ba dimpotriva scad,in schimb tot profitul anual adunat pe parcursul anilor cand ai si tu acele actiuni la societatile de care vorbim este sifonat intr-un fel sau altul de actionarii majoritari...Vorbim de peste 90% din societatile de pe bursa,unde free-floatul este foarte mic si informatia cu investitorii ajunge imediat la majoritar din anumite surse...

      Ca sa castigi si tu cate ceva este o singura posibilitate desi este riscanta si ilegala(doar pentru tine...) si anume sa intri in gasca lor intinsa pe mai multe paliere, oferindu-ti serviciile si vei fi rasplatit si tu daca le vei fi servil.

    Legea 31 din 1990 nu contine nimic privind regulile pietei de capital pt ca la acel moment nu exista piata de capital. Si SAI speculeaza lipsa de protectie prin legislatie pt ca ce nu e interzis expres... e permis! Asa se ajunge ca la SIF uri si nu numai se foloseste profitul firmei pt rascumpararea actiunilor proprii acordate apoi gratuit conducerii. Evident ca tot prin sai, acestia vand cand pretul e favorabil. Desi in alte piete e interzisa cadorisirea continua a conducerii, in unele piete cei din domeniul financiar nici nu au voie sa detina actiuni si sa opereze in piata de capital. Numai prin lege competenta in parlament se poate face disciplina... Dar vedem ca ei nu se ocupa!

    1. Legislatia este completa, nu lipseste nimic.Piata de capital nu este guvernata de Legea 31, pentru ca Legea 31 guverneaza asupra societatilor comerciale, iar piata de capital are o alta Lege - Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital.

      Poti sa ai cinci mii de legi, daca ASF care trebuie sa le aplice este corupta, atunci faradelegea este legea.

      Aici este vorba despre Politie si Justitie, nimic altceva. 

    la întrebările astea sa răspundă dir gen Ovidiu Petru prietenul dlui Marcu Nicu care l-a pus după ce i-a fost consilier. concurs cu dedicatie și omul a fost făcut sef. acuma zice cca nu e concertare nici conflict de interese nici manipularea pieței.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb
PrevNext
LuMaMiJoViSaDu
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031