Un număr mic al entităţilor cu personalitate juridică din România a obţinut în prezent codul LEI (Legal Entity Identifier), conform Autorităţii de Supraveghere Financiară, care atenţionează toate entităţile, care sunt implicate sau urmează să se implice în tranzacţii financiare, să depună eforturi pentru obţinerea la timp a acestui cod.
"În urma analizei realizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) asupra gradului de conformare a entităţilor care activează pe piaţa de capital la obligaţiile instituite de reglementările europene a rezultat faptul că, în prezent, un număr mic al entităţilor cu personalitate juridică din România a obţinut codul LEI", precizează reprezentanţii ASF într-un comunicat de presă.
LEI - codul de identificare al entităţilor persoane juridice - este un cod de 20 de caractere, are la bază un standard global (ISO 17442) şi identifică, în mod unic şi clar, informaţii cheie aparţinând entităţilor - persoane juridice care sunt implicate în tranzacţii financiare.
"Iniţiativa creării codului LEI, gândită iniţial ca o măsură de creştere a transparenţei pe piaţa de produse financiare derivate, constituie actualmente o bază pentru evaluarea riscului micro şi macro prudenţial, pentru dezvoltarea strategiilor de supraveghere, fiind destinată creşterii acurateţei datelor din pieţele financiare, inclusiv pentru facilitarea adoptării unor măsuri adecvate în vederea reducerii riscului global, prevenirii şi detectării abuzului de piaţă. ASF atenţionează toate entităţile, care sunt implicate sau urmează să se implice în tranzacţii financiare, să depună eforturi susţinute pentru obţinerea la timp a codurilor LEI", se menţionează în raport.
ASF este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital.