ASF ESTE CHEMATĂ, ASTĂZI, LA RAPORT, ÎN FAŢA DEPUTAŢILOR Se înmulţesc cererile pentru demisia lui Mişu Negriţoiu

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 septembrie 2016

Mişu Negriţoiu

Mişu Negriţoiu

Senatorul PNL Dincă Marinică: "Demisia şi a lui Negriţoiu, şi a întregului board al ASF"

-----

Actualizare 18:50 ASF a dat un avertisment scris către Asirom în privinţa calculelor actuariale

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a declarat astăzi că în urma controalelor desfăşurate de instituţia pe care o conduce la companiile de asigurări, a fost aplicată o singură sancţiune, la Asirom, un avertisment scris pentru neaplicarea principiilor de calcule actuariale.

"Autoritatea a desfăşurat permanent controale la companiile de asigurări în urma cărora nu s-au descoperit motive concrete de sancţionare. Sancţiunea maximă pe care noi puteam să o dăm este retragerea autorzaţiei de funcţioneare. Am aplicat o singură sancţiune la Asirom, un avertisment pentru neaplicarea principiilor de calcule actuariale", a declarat preşedintele ASF.

Mişu Negriţoiu, a precizat că scăderea tarifelor RCA la Asirom nu are nicio legătură cu avertismentul dat.

" Am văzut în spaţiul public că noi am pus presiune. Nu am forţat, nu am avut nicio întâlnire, este pur şi simplu strategia lor, dar nu exclud ca ei să fi luat în calcul presiunea pe care noi am pus-o permanent pe piaţă ca să scadă primele, dar nu este legată şi nici nu este condiţionată", a explicat Mişu Negriţoiu.

(G.F.)

--------

Actualizare 18:40 Mişu Negriţoiu: "Va trebui să evităm o migrare a costurilor spre alte categorii de asiguraţi"

Există riscul ca plafonarea preţurilor pentru transportatori să determine o migrare a costurilor spre alte categorii de asiguraţi, a declarat astăzi Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Potrivit acestuia, riscul de migrare a costurilor este specific oricărei metode de intervenţie administrativă a autorităţilor statului în reducerea tarifelor.

"Va trebui să fim foarte atenţi să evităm o migrare a costurilor spre alte categorii de asiguraţi. În momentul în care plafonează costurile pentru o categorie de transportatori trebuie să evităm transferuri între diverse categorii. În prezent, cred că avem acest risc, specific oricărei metode de intervenţie administrativăa statului în reducerea tarifelor", a declarat astăzi preşedintele ASF, în cadrul unei conferinţe de presă.

Mişu Negruţoiu a declarat că ASF are la îndemână mai multe instrumente financiare pentru sprijinirea societăţilor de transport mici şi mijlocii, una dintre aceste măsuri fiind constituirea unui fond temporar de compensare a transportatorilor din segmentul IMM.

"Acest fond ar trebui să fie alimentat de către asiguratori, de către unii transportatori care beneficiază de prime mai mici şi inclusiv prin utilizarea economiilor pe care le-am realizat în ultimii doi ani pentru capitalizarea unui astfel de fond", a explicat preşedintele ASF.

O altă măsură financiară propusă este promovarea structurilor de asigurare mutualistă la nivelul societăţilor de transport, la care asiguratorii ar putea să fie parte şi să constituie , de asemnea structuri cu capital privat sau mixt.

O altă măsură financiară pe care ASF o propune pentru sprijinirea societăţilor de transport mici şi mijlocii are în vedere preocuparea pentru dimensiunea pagubelor generate de victimele în trafic.

"Aceste pagube generate de accidentele în trafic au crescut foarte mult în special în transportul internaţional, 50% din cheltuielile acestor despăgubiri mergând pe piaţa externă. Noi am introdus în proiectul legii RCA, câteva criterii de evaluare, dar acum propunem ca fondul pentru victimele străzii să aibă şi o secţiune care să funcţioneze ca fond de garantare pentru daune excepţionale"

Potrivit preşedintelui ASF, aceste instrumente financiare pot contribui la atenuarea impactului determinat de evoluţia primelor pe autovehicule.

(G.F.)

--------

Actualizare 18:16 Mihai Lupu, Camera Deputaţilor: "Răspunderea pentru situaţia limită în care s-a ajuns trebuie să fie asumată de către conducerea ASF"

Răspunderea pentru situaţia limită în care s-a ajuns pe piaţa asigurărilor trebuie să fie asumată de către conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), iar principalul obiectiv al acestei instituţii trebuie să devină reprezentarea cu adevărat a intereselor asiguraţilor, consideră Mihai Lupu, preşedintele Comisiei pentru transporturi şi infrastructură din cadrul Camerei Deputaţilor.

Mihai Lupu precizează, într-un comunicat trimis redacţiei: "Având în vedere că sectorul transporturilor contribuie cu 4,5% la PIB-ul României şi ţinând cont de efectele negative, atât economice, cât şi sociale, pe care le antrenează lipsa de transparenţă şi predictibilitate în fundamentarea tarifelor RCA, membrii Comisiei pentru transporturi consideră că trebuie luate urgent măsurile de remediere a acestei situaţii. Aceştia s-au arătat extrem de nemulţumiţi de modul în care ASF a supravegheat piaţa asigurărilor, în condiţiile în care preţurile RCA au crescut şi cu 300% în unele cazuri. Menţinerea acestor preţuri poate conduce la falimentarea transportatorilor români şi implicit la prăbuşirea unui important sector de activitate din economia naţională".

Preşedintele Comisiei pentru transporturi şi infrastructură mai spune că, pe fondul punctelor de vedere exprimate în cadrul şedintei de astăzi, s-a agreat necesitatea adoptării şi implementării cât mai rapide a măsurilor legislative care să conducă la normalizarea preţurilor RCA, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru transportatorii rutieri.

Comisia pentru transporturi precizează că a luat act de nemultumirile operatorilor de transport, dar şi ale cetăţenilor deţinători de autovehicule, faţă de actuala conducere a ASF, precum şi de propunerile de demitere a conducerii acestei instituţii avansate de o parte din membrii celor două comisii.

"Din dezbateri s-au identificat cauzele acestei situaţii şi anume: lipsa fundamentării tarifelor RCA, neelaborarea normelor adecvate pentru constituirea cadrului corect în vederea emiterii poliţelor RCA, atitudinea discreţionară a conducerii ASF, tergiversarea elaborării normelor de aplicare a tarifelor la care s-au angajat încă din luna februarie a acestui an", precizează sursa citată.

Comisia pentru transporturi şi infrastructură din Camera Deputaţilor mai transmite că va monitoriza "cu maximă atenţie" evoluţia pieţei poliţelor RCA şi a modului în care normativele ce reglementează aceste poliţe se vor modifica, pentru a se putea evita "derapaje" precum cele din ultimele luni.

(S.A.)

-----------

Actualizare 14:52 Mişu Negriţoiu: "Am fost primii care am propus tariful de referinţă pentru RCA"

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu are pârghiile necesare pentru introducerea unui sistem de control al preţurilor pe piaţa asigurărilor, instituţia fiind prima care a propus introducerea acestui tarif, a afirmat astăzi preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, la finalul audierilor din comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului.

Negriţoiu a declarat: "După mine va veni cineva, dar nu ştiu când. Nu despre mine s-a discutat la aceste audieri, iar concluziile le-aţi auzit la domnul preşedinte al comisiei de buget, prezentate ca atare. Eu sunt foarte mulţumit de activitatea mea. Dacă ASF avea pârghiile să intervină pe piaţă, atunci nu mai era nevoie de Ordonanţa de Urgenţă propusă de Guvern. Altfel nu este atribuţia noastră să introducem un sistem naţional de control al preţurilor. Legislaţia europeană prevede acest lucru, dar nu ASF-ul trebuie să facă acest lucru în România. Am avut discuţii cu cei din Guvern referitor la preţul de referinţă. Acest tarif de referinţă, noi l-am propus încă de la început, am fost primii. Noi am trimis proiectul de lege cu această propunere încă din luna martie şi am cerut procedură de urgenţă pe acest subiect. Vinovaţi pentru această situaţie suntem noi toţi. Puteam să facem mai bine, dar asta nu înseamnă că nu am făcut ce trebuie.

Potrivit unor surse din media, Negriţoiu a precizat că ASF a supravegheat o piaţă a asigurări "care se duce în sus, care s-a echilibrat din punct de vedere financiar, care este mai sănătoasă", iar ceea ce se întâmplă acum pe piaţă reprezintă efectul liberalizării tarifelor RCA, ca urmare a aderării ţării noastre la Uniunea Europeană.

(S.A.)

------------

Actualizare 14:10 Negriţoiu către parlamentari: "Următorul şef de la ASF va fi în curând şi va face curăţenia pe care o cereţi"

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, a afirmat, astăzi, în cadrul audierilor din cele două comisii reunite de buget-finanţe din Parlament, că următorul şef al instituţiei va fi în curând şi va face curăţenia pe care o cer parlamentarii, adresându-se astfel deputaţilor care i-au cerut demisia din funcţie.

"Multe dintre lucrurile care s-au spus aici, nu-mi aparţin, ci sunt în responsabilitatea ANAF. Vreau să vă mai explic că nimic din ce s-a zis aici nu sunt noutăţi, ele circulă în spaţiul public de luni de zile. Vorbesc aici despre Raportul Milliman. Acest raport nu a fost niciodată secretizat. El nu poate să fie public, pentru că articolul 19 din Legea asigurărilor ne interzice să facem publice date despre companiile de asigurare. Am publicat ieri (marţi, 13 septembrie 2016, n.r.) o sinteză a acestui raport. Nu cred că eu trebuie să mă apăr, că sunt român, patriot sau funcţionar public onest sau nu. Eu spun că am reformat o instituţie şi nu am avut vreo întâlnire cu vreun asigurător în afara instituţiei. Am avut o singură întâlnire, la un eveniment, cu directorul de la Ţiriac Asigurări, atunci când s-a schimbat fostul director, pentru că acesta era şi membru al UNSAR. Prea multe nu mai am de spus", a precizat Negriţoiu, potrivit unor surse din presă.

Şeful ASF a afirmat, răspunzând unei alocuţiuni susţinută de către deputatul liberal Andreea Paul, în care aceasta i-a cerut demisia, că "următorul şef de la ASF va fi în curând şi va face curăţenia pe care o cereţi".

Mai mulţi deputaţi din Comisiile reunite de buget-finanţe şi transporturi au solicitat demisia conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), în cadrul audierilor de astăzi. Printre cei care au cerut acest lucru se află: Andreea Paul (PNL), Cătălin Rădulescu (PSD), Alexandru Nazare (PNL) şi Adrian Gurzău.

------

Actualizare 12:15 Acord PSD-PNL pentru demiterea şefului ASF

PSD şi PNL s-au pus de acord pentru demiterea lui Mişu Negriţoiu din funcţia de preşedinte ASF, anunţă Antena3.ro, citând surse. Se pare că preşedintele ASF nu-şi va da demisia de onoare, caz în care vor trebui iniţiate procedurile parlamentare pentru demitere.

------

Senatorul PNL Dincă Marinică i-a cerut demisia lui Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), pentru modul defectuos în care a gestionat criza creşterii tarifelor RCA.

Senatorul a intervenit de la tribună, ieri, în plen: "Îi daţi puteri depline tovarăşului de la ASF, Mişu Negriţoiu. Aţi închis ochii, daţi-vă demisia în frunte cu Mişu Negriţoiu (...) Aţi venit cu un proiect de lege (n.r. privind RCA) care nu va rezolva nimic".

Acesta a mai adăugat, potrivit unui post TV: "Demisia şi a lui Negriţoiu, şi a întregului board al ASF, şi să vă fie ruşine să mai numiţi alţi membri în această instituţie".

De luni bune, transportatorii prostestează faţă de explozia tarifelor RCA şi au solicitat şi ei demiterea lui Negriţoiu.

Astăzi, Comisia de Buget Finanţe din Camera Deputaţilor a chemat la audieri Autoritatea de Supraveghere Financiară, cu privire la disfuncţionalităţile de pe piaţa RCA.

Deputatul PNL Andreea Paul ne-a declarat, săptămăna trecută: "De peste un an, nu avem răspuns la problemele pieţei româneşti de RCA. Am propus măsuri pentru diminuarea fraudelor şi daunelor, la începutul acestui an.

Am avut grupuri de lucru tehnice, împreună cu ASF. Nu avem rezultate concrete. Avem doar salturi atipice de preţ la poliţele RCA, cu diferenţe majore de preţ între consumatori".

Nu este pentru prima dată când există nemulţumiri faţă de ASF în rândul parlamentarilor.

Anul trecut, deputatul PMP Adrian Gurzău, un cunoscut contestatar al conducerii ASF, se apucase să strângă semnături pentru demiterea preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, pentru gestionarea defectuoasă a situaţiei "Astra Asigurări".

La finalul anului trecut, domnul Gurzău aprecia că oricine este mai bun decât Mişu Negriţoiu, la conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), în contextul în care, în media, apăruseră scenarii despre înlocuirea acestuia.

Astfel de zvonuri au circulat, în mai multe rânduri, în diverse variante - fie că structura ASF va fi modificată, prin desprinderea înapoi în comisii specializate pentru cele trei pieţe supravegheate, fie că unii membrii ai conducerii Autorităţii vor fi înlocuiţi.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. De mult timp exista o actiune clara impotriva institutiilor importante din Romania: DNA, SRI, BNR, Biserica Ortodoxa, acum si ASF. Se distrug institutii, oameni, cariere. Si Rusanu a fost blamat si ulterior a fost achitat. Cine l-a mai reabilitat? Cum BNR nu poate interveni sa plafoneze costul unui credit, nici ASF nu poate interveni pe costul unui produs. Exista alte institutii competente in zona Concurentei. Ar trebui sa se apeleze la expertiza acestora.

    1. Esti absolut penibil!

      Termina cu sabloanele comuniste!Aici nu e vorba de institutie,e despre excrocii ,aceeasi care se rotesc de ani de zile si au vandut-pradat tara.Sub ifosele de mari specialisti responsabili suntem la rezultate jalnici.Daca indrazneste cineva sa ne dezvaluie hotiile facute in nume propriu se ascund in spatele institutiilor.Si in acest articol nu e vorba de BNR.Ai obsesii,esti disperat ....sau cumva esti Oanta,sau Codrin Stefanescu,sau poate Suciu.Nu amesteca pradaciunile suportate de romani cu institutiile. 

      Institutiile pe care le numesti nu fac altceva decat sa-si creeze privilegii, cetateanul este victima colaterala.Bravo lor, transportatorilor, pentru protestele facute, sper sa gaseasca sprijin la parlament pentru cererile lor. Companiile de asigurari nu fac altceva decat sa duca in afara tone de bani de la consumatorii romani, DESTUL!

      In ancheta penala legata de FURTUL de la Harinvest apare numele lui Rusanu !!!

      Unul din artizanii praduirii Harinvest si a investitorilor clienti ai acestui SSIF!

      CLOACA e ASF-ul !!! 

      Pai cum bravo lor transportatorilor? Daca se ingheata pretul RCA de unde se vor plati bani pentru despagubiri??? Cand o sa te loveasca unu cu masina o sa tipi ca de ce nu esti despagubit si ca unde era statul sa vegheze sa fi tu protejat. Ce naiba e atat de greu de inteles ca o afacere in care se cheltuie mai mult decat se incaseaza nu poate functiona.

      Sa faca statul o societate de asigurari RCA si sa puna acolo pret cat de mic vrea si sa sparga fata celorlalti asiguratori dar NU LE POTI IMPUNE UN PRET! 

      E ca si cum ar veni statul si ar da lege ca painea trebuie sa fie 5 bani/kg si ca diferenta sa si-o scoata brutarii din covrigi si gogosi. Asa ceva nu poate functiona decat pe termen foarte scurt pana iese la iveala falimentul. Asta e calea Romaniei spre a deveni Venezuela Europei. DESTUL CU POPULISMUL!!!!! 

    Imi place de tranportatori eunt bine uniti, il dau jos pe Misu pensionaru, acestia aduc bani in tara.

    1. [Fragment eliminat, conform regulamentului] Mi-ar placea sa cred ca daca bursa imi cenzureaza comentariul il va cenzura si pe cel caruia i-am raspuns pentru ca nu e cu nimic mai civilizat decat al meu. Musteste de ura analfabetul.

      Haha

    Singurul lucru care merge bine la asf este statul de plata si bonusurile ! Jaful este sistematizat ! S-a mai creat un pui ISF ! Cat este "DAE" la asigurari ? Cat din 100 de lei platiti de consumator pe pitele reglementate de asf(asigurari, fonduri, piete de capital) se duc la asf sa sustina salariile nesimtite ? asf capuseaza pietele pe care le reglementeaza deci nu trebuie sa aiba autofinantare. Nici o institutie ca asf nu trebuie sa aiba autofinantare. Va mari mereu birurile si va preteja infractorii pentru a-si lua partea sa din prada. asf se inspira din petele din grecia, albania si cipru !? Unde sunt studiile de impact pentru deciziile dezastruase din ultimii 4 ani ? Cine raspunde ? E dezastru si ie loc si de mai rau ! harinvest, astra, carpatica !!!?

    1. Nu raspunde nimeni !

      Se mai da un bonus ! 

    De ce nu citim nimic despre fargo wells? Presa de afara bubuie, presa noastra doarme in papuci. Au cumparat bancile toate publicatiile?

    1. Ziarul BURSA a prezentat subiectul respectiv in editia de luni>

      CONTURI FICTIVE ŞI COMISIOANE ABUZIVE LA CEA MAI VALOROASĂ BANCĂ AMERICANĂ 

      Unde se fură mai mult din conturile bancare, în România sau în Statele Unite? 

      BURSA 12.09.2016 

      bursa.ro/?s=inte rnational&articol=307036

    Conu Misu, dar si ceilati board-isti, ar trebui sa aiba intelepciunea sa plece acum, pana nu le bate DNA-ul la usa...

    David C. si-a dat demisia cu intarziere asa vrei sa faci si tu? El a fost cineva tu nu.

    Cum a venit eo ca saovarea Asf ca nimeni nu a vrut postul doar un fost bancher de 

    la 

    Ing cu obrazu' gros. 

    Misule eu platesc asigurare la 1,2 cat unul 

    pe2, 0 

    ca  

    Cel

    De aceea a 

    Tara te vrea tuns, straini cu plete, tu ce alegi?

    " nu este atribuţia noastră să introducem un sistem naţional de control al preţurilor. Legislaţia europeană prevede acest lucru, dar nu ASF-ul trebuie să facă acest lucru în România." Misule daca legislatia europeana trevede si tu nu poti face asta atunci de ce nu-ti dai demisia? Pai tu stai acolo precum popandaul fara sa ai nici o atributie si iei o caramida de bani? De fapt tie iti convine misule ca tarifele sa fie cat mai mari pentru ca asf-ul percepe comision la tarif, deci tarif mare comision mare. Dar ce sa mai vorbim: nici in domeniul pietei de capital nu faci nimic decat balmajeala. Au fost deposedati oamenii de actiuni, au falimentat ssif-uri (vezi harinvest) lasand oamenii pe drumuri si tu stai ca momaia in fotoliu. Da-ti demisia misule ca orice om onorabil care a fost numit politic de psd si nu este capabil de nimic.

    1. Psd la inscaunat?!?

      Da! Si pe el si pe fostul UTC-ist Ursache.

    Am si eu o intrebare: Cine la pus pe Misu la ASF? Poate a trebui sa ne raspunda nasul lui de la BNR.

    SineCURistic auditate : FNI,CARITAS,bănci,... colaps..

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb