Societăţile de asigurare au avizat 119.623 dosare de daună pentru poliţe de asigurare obligatorie auto RCA, în perioada iulie - decembrie anul trecut, iar trei societăţi de asigurare au cumulat 65,49% din numărul total al dosarelor, se arată în analiza dosarelor de daună aferente poliţelor auto obligatorii RCA avizate de societăţile de asigurare în semestrul II al anului 2016 realizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Instituţia precizează că la realizarea analizei au fost luate în calcul modificările legislative intervenite în domeniul asigurărilor obligatorii RCA, respectiv termenele impuse de actele normative aplicabile poliţelor în baza cărora au fost avizate dosarele de daună.
În comunicatul citat de Agerpres, se spune: "Dintre dosarele de daună deschise la asigurători, în semestrul al doilea al anului trecut, şi care îndeplinesc condiţiile de acordare a despăgubirii în baza poliţelor de asigurare obligatorie auto RCA, 84% au fost finalizate prin plată de către asigurători, 14,75% au fost dosare neachitate până la data raportării, iar 1,25% din totalul dosarelor au fost respinse de la plată. Din totalul de 100.486 dosare plătite de către societăţile de asigurare în primele şase luni ale anului 2016, circa 75% din totalul plăţilor au fost raportate ca plăţi integrale, iar 9,11% din total plăţi au fost raportate ca plăţi parţiale".
Potrivit ASF, din numărul total de dosare de daună avizate în semestrul II al anului trecut, 89,87% au fost deschise pentru pagube materiale, 2,74% au fost deschise pentru vătămări corporale/decese şi 7,38% au fost deschise pe acţiuni de regres.
Cele mai multe dosare de daună au fost avizate, în semestrul II al anului 2016, la societatea Euroins S.A., respectiv 32.025 dosare, care reprezintă 26,77% din total piaţă, societatea menţinându-se astfel pe prima poziţie ca şi în semestrele II din 2015 şi I din 2016.
Trei societăţi de asigurare au cumulat 65,49% din numărul total al dosarelor de daună RCA avizate în semestrul II 2016, şi anume: Euroins S.A. (26,77%), Asirom VIG S.A. (20,58%) şi City Insurance S.A. (18,14%).
În ceea ce priveşte modul de respectare de către societăţile de asigurare a termenului legal de plată şi a celui de soluţionare stabilite prin normele RCA, din analiza dosarelor de daună avizate pe RCA pentru pagube materiale, care au îndeplinit condiţiile de acordare a despăgubirii, sunt evidenţiaţi doi indicatori care reliefează perioada de timp în care asigurătorii achită despăgubirile către persoanele prejudiciate, respectiv soluţionează dosarele: durata medie de plată a dosarelor de daună şi durata medie de soluţionare a dosarelor de daună.
Datele raportate de societăţile de asigurare indică faptul că, în semestrul II din 2016, durata medie de plată a dosarelor de daună RCA avizate pentru pagube materiale a fost de 11,62 zile/dosar, în scădere cu 54,21% faţă de înregistrările din semestrul I al anului trecut.
Din totalul dosarelor de daună care au îndeplinit condiţiile de acordare a despăgubirii solicitate pentru pagube materiale, în semestrul II 2016, 69,76% au fost achitate în termenul legal, înregistrându-se o creştere cu 27,54% faţă de semestrul I 2016.
Omniasig VIG S.A. a înregistrat cea mai mică durată medie de plată a dosarelor de daună, respectiv 2,03 zile/dosar, cu un procent de 99,47% din dosare plătite în termenul legal. City Insurance S.A. a înregistrat cea mai mare durată medie de plată a dosarelor de daună RCA, respectiv 29,07 zile/dosar, societatea înregistrând şi cel mai mare procent de dosare plătite peste termenul legal (69,10%).
Analiza ASF arată că durata medie de soluţionare a dosarelor de daună RCA avizate pentru pagube materiale în semestrul II 2016 a fost de 55,60 zile/dosar, în scădere cu 7,44% faţă de înregistrările din semestrul l al aceluiaşi an.
Aproape 81% dintre dosare au fost soluţionate în termenul legal (într-un termen mai mic sau egal cu 3 luni), toate societăţile de asigurare înregistrând în semestrul II 2016 o durată medie de soluţionare mai mică de 90 de zile.
Allianz-Ţiriac SA a înregistrat cea mai mică durată medie de soluţionare a dosarelor de daună (42,59 zile/dosar). City Insurance SA a înregistrat cea mai mare durată a mediei de soluţionare a dosarelor de daună (73,21 zile/dosar), aceasta înregistrând valori cu 37,57% mai mici decât valorile înregistrate în semestrul I din 2016. Ponderea dosarelor de daună soluţionate de către City Insurance SA în termen legal a crescut de la 36,34% în semestrul I 2016 la 61,52% în semestrul II 2016.
ASF precizează că în urma acestei analize, pentru dosarele de daună avizate în semestrul II 2016, se constată o îmbunătăţire a valorilor indicatorilor calculaţi pentru societăţile de asigurare (durata medie de plată şi durata medie de soluţionare a dosarelor de daună) faţă de valorile înregistrate în semestrul I 2016.