ASF O CONTRAZICE PE ANDREEA PAUL Mişu Negriţoiu nu beneficiază de plăţi compensatorii, la demitere

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 octombrie 2016



Mişu Negriţoiu nu beneficiază de plăţi compensatorii, la demitere

ASF aminteşte doar de salarii compensatorii, nu şi de alte forme de remunerare bănească

Deputatul PNL Andreea Paul susţine că Mişu Negriţoiu are de luat opt salarii compensatorii, în caz de demitere

Deputatul PNL Andreea Paul a declarat, ieri, că preşedintele ASF Mişu Negriţoiu are de luat opt salarii compensatorii, în caz de demitere, informaţie care circula, de ceva vreme în piaţă, şi care a fost infirmată explicit de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Într-un răspuns pentru ziarul "BURSA", din data de 16 septembrie, ASF ne-a transmis că "nu sunt prevăzute plăţi compensatorii pentru Preşedintele ASF".

În urma sesizării doamnei Paul, am revenit la ASF cu solicitarea să ne precizeze dacă, în caz de demitere a preşedintelui ASF, acesta are dreptul să încaseze vreun ban, sub orice formă (plăţi compensatorii, "primă de despărţire" etc). Reprezentanţii ASF ne-au răspuns: "Nu sunt prevăzute plăţi compensatorii pentru Preşedintele ASF. Nu dorim să comentăm declaraţiile din media ale doamnei deputat Andreea Paul Vass sau ale oricărui membru al Parlamentului României".

Un detaliu semnificativ iese în evidenţă în răspunsul de ieri al ASF: Biroul de presă al ASF vorbeşte numai despre plăţi compensatorii şi nu spune, în clar, că preşedintele ASF nu beneficiază de nici un chior, dacă va fi demis.

Fractura de comunicare capătă importanţă, în contextul în care fostul purtător de cuvânt al ASF, Radu Soviani, a semnalat Parlamentului, în 2015 abuzurile preşedintelui Mişu Negriţoiu în transmiterea informaţiilor către presă şi public.

Radu Soviani susţinea chiar că Mişu Negriţoiu i-a cerut să inventeze răspunsuri pentru presă, dar şi că abuzurile semnalate de el în ASF au avut consecinţe directe asupra majorării nivelului de primă RCA încă din ianuarie 2015.

Declaraţiile doamnei Paul sunt susţinute şi de alte surse din ASF, dar şi de practica de până acum.

Potrivit unor surse, contractul colectiv de muncă prevede opt salarii compensatorii pentru angajaţi. Cei care au părăsit instituţia, în cadrul procesului de restructurare, în 2014, au primit 12 salarii compensatorii, după care numărul acestora a scăzut la opt.

Foştii comisari din cele trei comisii din care a provenit ASF - CNVM, CSA şi CSSPP - au primit salarii compensatorii sau le-au obţinut în instanţă, ceea ce înseamnă că aceste sume prevăzute în contractul colectiv de muncă se aplică şi celor din Consiliu. Unele surse susţin că, recent, Doru Frunzulică a câştigat în instanţă salariile compensatorii, ca urmare a reducerii numărului membrilor neexecutivi din Consiliul ASF.

Andreea Paul a scris, ieri: "Ştiţi de ce nu îşi dă demisia Mişu Negriţoiu de la ASF şi continuă să sfideze Parlamentul?

Pentru că nu are caracter.

Pentru că îşi caută paraşuta de aur.

Pentru că aşteaptă să fie demis ca să-şi poată revendica cele 8 salarii compensatorii pe care şi le-a votat în CA-ul ASF-ului, în cadrul contractului colectiv de muncă. În cazul preşedintelui ASF asta înseamnă 8 salarii de peste 13 mii de euro, ceea ce echivalează cu un cost al exit-ului său de peste 104 mii de euro, la care angajatorul, adică ASF, este obligat să mai plătească 85% impozit la stat, conform jurisprudenţei în domeniu. Ca să simplific lucrurile, pentru ASF costul exitului domnului Mişu Negriţoiu se ridică la peste 192 de mii de euro în cazul în care refuză să îşi dea demisia, plătiţi din banii românilor asiguraţi sau investitori pe pieţele financiare sau de pensii private. Atât costă obrazul gros! Cum e posibil ca aceşti oameni să-şi voteze lor înşişi astfel de privilegii, fără ca Parlamentul să spună clar aceste lucruri?! Acestea sunt informaţiile de care dispun şi aştept ASF să mă contrazică în cazul în care ele nu sunt reale.

Cer să fie transparentizate aceste contracte de muncă din ASF, supravegherea pieţelor financiare fiind un bun public care trebuie să se supună rigorilor de eficienţă şi eficacitate. Acestea nu sunt foloase necuvenite? Cine a aprobat astfel de privilegii? De ce nu s-a discutat în Parlament, în comisiile de specialitate? Nu de puţine ori ineficienţa a fost plătită tare scump de către români".

Reacţia sa are loc în contextul în care, de luni de zile, transportatorii îi cer demisia lui Mişu Negriţoiu, pe fondul scandalului legat de creşterea tarifelor RCA. Acestora li s-au alăturat tot mai mulţi parlamentari, iar, luni, Mihai Tudose, preşedintele Comisiei pentru politici economice din Camera Deputaţilor a anunţat că a început procedura de demitere a preşedintelui ASF, în condiţiile în care acesta a refuzat să îşi dea demisia de onoare, susţinând că nu a făcut nimic greşit.

Mihai Tudose a sugerat că, poate, Mişu Negriţoiu vrea să se pensioneze la ASF. Însă preşedintele ASF a făcut, deja, acest lucru.

În declaraţia de avere depusă pe 1 iunie 2016, preşedintele ASF menţionează un venit de 52.137 lei din pensie, pe lângă salariul de 708.932 lei de la ASF (aproximativ 13.000 de euro pe lună).

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu m-am asteptat nici macar o fractiune de secunda ,din momentul in care a fost asezat pe scaunul ASF,ca tov Misu va face treaba,mai exact,pentru ce a fost platit sa faca....A fost in ton cu vremurile si oamenii postdecembristi,,,,La revedere!

    192 mii de ero....tz, tz, tz! Asta sa fie problema? Da ce va mai preocupa banii romanilor! Da ce obraz subtire ati avut la guvernare si dupa(comisia pentru buget, finante si banci-parca) numai in folosul cetatenilor. Sa mai punctam putin la imagine, mai strangem cateva voturi. MASCARICILOR! Poate ma contraziceti.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb