Asiban şi-a majorat capitalul social cu aproape 6 milioane euro

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 octombrie 2007

Acţionarii companiei de asigurări Asiban au aprobat, în septembrie, majorarea capitalului social cu 20 milioane lei (circa 5,95 milioane euro), până la 96 milioane de lei, prin aport în numerar, se arată într-un comunicat publicat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Acţionarii companiei Asiban au hotărât majorarea capitalului cu 20 milioane lei, sumă la care BRD a subscris 25%, respectiv 5 milioane lei. Majorarea de capital se află în curs de înregistrare la Registrul Comerţului.

BRD - Groupe Societe Generale SA (BRD) intenţionează să îşi vândă participaţia de 25% din capitalul companiei de asigurări. Valoarea participaţiei deţinută de BRD în Asiban este de 0,90% din totalul activelor BRD, se mai arată în comunicat.

"Motivele care au determinat această intenţie depind de strategia băncii de concentrare pe serviciile bancare şi de asigurare a premiselor necesare pentru găsirea unui partener strategic pentru Asiban", se mai arată în comunicat. BRD menţionează că intenţionează să vândă acţiunile pe care le deţine la Asiban înainte de finalizarea tranzacţiei, care este prevăzută pentru sfârşitul anului 2007 sau începutul anului 2008.

Pentru a beneficia de sprijin calificat în procesul de vânzare a companiei au fost încheiate contracte cu consultanţi financiari şi juridici. Consultantul financiar selecţionat în vederea desfăşurării acestei operaţiuni este banca de inves-tiţii Rotschild.

Decizia formală cu privire la înstrăinarea acţiunilor deţinute de Asiban va fi raportată CNVM şi pieţei reglementate de către BRD de îndată ce aceasta va fi adoptată de către organul societar competent al BRD, în conformitate cu prevederile legii privind piaţa de capital, cu modificările ulterioare şi ale regulamentelor CNVM şi BVB. BRD intenţionează să se conformeze, şi după data adoptării acestei decizii, oricăror altor obligaţii care îi vor reveni în legătură cu această tranzacţie, aşa cum prevede legislaţia aplicabilă pieţei de capital.

Compania de asigurări Asiban se află în prezent într-un proces de evaluare pentru a se construi o bază de date cu situaţia firmei şi urmează să fie vândută cel mai probabil la începutul anului viitor, au declarat recent, pentru NewsIn, surse apropiate afacerii.

Tranzacţia ar putea fi făcută la începutul anului 2008, după finalizarea procesului de evaluare, până în prezent arătându-se interesaţi "foarte mulţi", au precizat sursele menţionate.

Capitalul Asiban este deţinut în tranşe egale de patru bănci: BRD-Groupe Societe Generale, Casa de Economii şi Consemnaţiuni (CEC), Banca Transilvania şi Banca Comercială Română (BCR), fiecare cu o participaţie de 25% din acţiuni, pe care au anunţat că sunt dispuse să le vândă.

Banca Transilvania şi BCR deţin propriile companii de asigurări, în timp ce BRD a anunţat că vrea să-şi vândă participaţia. "Intenţionăm să vindem pachetul de 25% din acţiunile pe care le deţinem la compania Asiban, la fel ca Banca Comercială Română şi Banca Transilvania, deoarece în acţionariatul societăţii trebuie să intervină o firmă din domeniu", a declarat la sfârşitul lunii iulie, Petre Bunescu, vicepreşedinte al BRD.

CEC, al patrulea acţionar al Asiban, se arătase iniţial interesat să preia compania de asigurări, potrivit unei declaraţii din 30 iulie a preşedintelui băncii, Radu Graţian Gheţea, însă a renunţat la idee, deoarece instituţia financiară nu poate să plaseze mai mult de 20% din fondurile proprii într-o societate comercială la care deţine acţiuni.

Divizia europeană de bancă de investiţii a Rothschild, consultantul Erste Bank în procesul de achiziţie a Băncii Comerciale Române (BCR), a fost mandatată să se ocupe de vânzarea companiei de asigurări Asiban, căştigând competiţia cu banca americană Merrill Lynch.

Asiban a obţinut un profit brut de 2,56 milioane lei în primul trimestru din 2007, cu 33,3% mai mult faţă de acelaşi interval al anului trecut. Valoarea primelor brute subscrise în primele trei luni din 2007 a fost de 138,8 milioane lei (41,4 milioane euro), cu aproape 30% mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2006.

La finalul anului trecut, Asiban a înregistrat daune în valoare de 245 milioane lei (72,44 milioane euro), iar pentru finalul acestui an compania estimează o valoare a acestora de 250 milioane lei (75,2 milioane euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb