Asigurările pentru credite - în cădere liberă

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 august 2008

Asigurările pentru credite - în cădere liberă

După intrarea în vigoare a normei prin care băncile pot să preia în totalitate riscul unui credit fără să fie nevoie de o asigurare pentru acesta, asigurările pentru credite au înregistrat un trend descendent. La sfârşitul primul semestru, primele brute subscrise din asigurările pentru credite reprezentau 3% din totalul asigurărilor generale, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). După prima jumătate a anului trecut, ponderea acestora în totalul asigurărilor generale era de 8,6%.

Băncile au preferat să preia în totalitate riscul de credit, înlocuind asigurările cu înfiinţarea unor departamente proprii de recuperare a creanţelor, ne-a declarat Dumitru Cerăceanu, director general al "Asiban". În portofoliul planificat pentru acest an, "Asiban" a prevăzut o scădere de 20% a primelor brute din asigurările pentru riscuri financiare. După prima jumătate a anului, aceste produse deţin o pondere de 10% din totalul portofoliului "Asiban", în timp ce, în aceeaşi perioadă a anului trecut, ponderea lor era de 15%, ne-a mai spus domnul Cerăceanu.

Primele brute subscrise din portofoliul companiilor de asigurare din ţara noastră a avut un nivel de 4,422 miliarde de lei în primul semestru, în creştere cu 22,32% faţă de aceeaşi perioadă din 2007, a anunţat ieri Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Exprimate în euro (la un curs mediu de schimb de 3,6709 lei/euro, determinat ca medie aritmetică a seriilor zilnice calculate de BNR în primele şase luni din 2008), primele brute subscrise în semestrul întâi din 2008 au valorat 1,204 miliarde de euro, cu 11,01% mai mult decât în semestrul întâi al anului anterior.

Preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Angela Toncescu, a declarat: "Rezultatele aferente primului semestru din 2008 indică o piaţă a asigurărilor stabilă şi în continuă dezvoltare, fapt care, în opinia mea, reflectă inclusiv o încredere din ce în ce mai mare a consumatorilor de produse de asigurare".

Volumul primelor brute subscrise din asigurări generale a fost de 3,572 miliarde de lei în perioada menţionată, reprezentând 80,8% din totalul subscrierilor.

La fel ca şi anul trecut, asigurările auto deţin cea mai însemnată pondere, datele CSA arătând că volumul primelor brute subscrise din această activitate reprezintă 75,2% din totalul primelor din asigurări generale.

Asigurătorii sunt de părere că aceste produse vor continua să aibă o pondere însemnată în portofoliu şi în perioada următoare. "Cât timp se vor cumpăra maşini, situaţia va rămâne la fel", consideră Tudor Moldovan, director general al "Generali Asigurări". Pe de altă parte, Dumitru Cerăceanu atrage atenţia că vânzările de autoturisme noi şi-au temperat creşterea odată cu majorarea volumului vânzărilor de autoturisme second-hand. "S-ar putea să asistăm la o calmare în dinamica asigurărilor auto", a adăugat reprezentantul "Asiban".

Primele aferente asigurărilor facultative Casco au crescut cu 39,75% în semestrul întâi din 2008 faţă de aceeaşi perioadă din 2007, în timp ce primele aferente clasei de asigurări de răspundere civilă a autovehiculelor au crescut cu 17% în acelaşi orizont de timp analizat.

Indemnizaţiile brute plătite pentru asigurări generale valorau 1,889 miliarde de lei la sfârşitul primului semestru, în creştere cu 24,14% faţă de prima jumătate a anului trecut.

La sfârşitul semestrului întâi din 2008, erau în vigoare 8.767.595 de contracte de asigurări generale şi 7.871.022 de contracte de asigurări de viaţă.

Asigurările de viaţă au generat un volum de prime brute subscrise de 849,92 milioane lei, adică 19,2% din totalul subscrierilor realizate în primele şase luni din 2008 de către societăţile de asigurare.

Reprezentanţii CSA remarcă faptul că primele brute subscrise din asigurări de viaţă au înregistrat un ritm de creştere superior celui aferent asigurărilor generale, respectiv de 24,93% (faţă de 21,72% - asigurări generale).

Indemnizaţiile brute plătite pentru asigurări de viaţă au fost în sumă de 101,57 milioane lei în semestrul întâi din 2008, în creştere cu 13,47% faţă de prima jumătate a anului trecut.

Pe măsură ce economia din ţara noastră se va stabiliza, ar trebui să remarcăm o creştere a asigurărilor de viaţă ca pondere în total, remarcă directorul general al "Asiban". În opnia domniei sale, acest lucru se va petrece peste mai bine de cinci ani.

În portofoliul "Asiban" de la sfârşitul primului semestru, asigurările auto deţineau o pondere de 57 - 58% din total, în timp ce ponderea asigurărilor de viaţă era de 20%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb