ASOCIAŢIA CREDERE: "Raiffeisen Bank a dezinformat clienţii referitor la riscurile reale ale împrumuturilor în CHF"

Emilia Olescu
Bănci-Asigurări / 28 ianuarie 2019

"Raiffeisen Bank a dezinformat clienţii referitor la riscurile reale ale împrumuturilor în CHF"

Asociaţia CREDERE consideră că documentul citat de Ziarul "BURSA" reprezintă o nouă confirmare a faptului că reprezentanţii Raiffeisen Bank "au vândut creditele în CHF cu unicul scop de a creşte cota de piaţă şi profiturile, dezinformând clienţii cu privire la costurile şi riscurile reale ale împrumuturilor în franci elveţieni". Conform CREDERE, banca a ales să minimizeze eventualele pierderi, prin introducerea de clauze abuzive şi majorarea dobânzilor contractuale după primul an de creditare. Comunicatul asociaţiei de consumatori ne-au transmis, îăn această dimineaţă: "Considerăm că banca Raiffeisen trebuie să fie sancţionată pentru înşelarea clienţilor şi că este absolut necesar un control din partea ANPC. Oare modul în care au acţionat reprezentanţii băncii nu ar trebui să atragă şi răspunderea penală?

Documentele Raiffeisen Leaks, apărute în presă în luna iulie 2017, au demonstrat că reprezentanţii băncii Raiffeisen cunoşteau riscul de hiper-valorizare a francului elveţian încă din 2006, motiv pentru care aveau o echipă dedicată monitorizării evoluţiei cursului de schimb LEU-CHF. Cu toate acestea, reclamele băncii prezentau francul elveţian ca fiind cea mai stabilă monedă, sugerând implicit că un credit în franci elveţieni este un produs stabil şi sigur.

Reamintim că Raiffeisen a fost a treia bancă locală până în 2008, când a fost detronată de Volksbank (care s-a propulsat în top datorită creditării în CHF). Practic, disperarea de a nu pierde cota de piaţă, dar şi aceea de a nu pierde potenţiali clienţi a fost primordială, în defavoarea construirii unui portofoliu cu credite solide".

În luna mai 2008, Herbert Stepic, director executiv al Raiffeisen International, a spus: "Am vrea sa renuntam sa acordam credite in franci elvetieni in Romania, dar atat timp cat ceilalti o fac, nu putem sa ne scoatem singuri de pe piata", amintesc împrumutaţii în CHF.

Aceştia reiterează: "Banca Raiffeisen, conform documentelor furnizate presei în scandalul #RaiffeisenLeaks, avea în plan să îşi acopere riscurile prin introducerea în contractul de credit a unei clauze care i-a permis băncii să modifice dobânda după bunul plac. La un an distanţă, dobânzile din contractele de credit au fost majorate cu cel puţin 1-2 puncte procentuale. Creditul CHF «ieftin» era, de fapt, un credit de două ori mai riscant şi mult mai costisitor, atât din cauza creşterii cursului de schimb, dar şi din cauza majorării dobânzii din al doilea an de creditare.

Reprezentanţii Raiffeisen au calculat (conform seriei de e-mail-uri publicate în presă) că o apreciere a cursului cu 15% ar fi ridicat gradul de îndatorare al clienţilor cu aproximativ 7%. Cursul a crescut cu mai mult de 100%, dar se pare că reprezentanţii Raiffeisen nu au mai avut vreo problemă cu gradul de îndatorare, nici cu capacitatea clienţilor de a-şi rambursa ratele lunare".

Consumatorii adaugă: "Acest nou document - emis de un director Raiffeisen - demonstrează că reprezentanţii băncii ştiau în 2008 că francul elveţian se va aprecia. Deşi acordarea creditelor în CHF a început în luna septembrie 2006 (atât pentru clienţi, dar şi pentru angajaţii băncii care primeau o dobândă preferenţială), reprezentanţii Raiffeisen recunosc în discuţiile lor interne, abia în octombrie 2008, adică spre sfârşitul perioadei de creditare în CHF, că încurajarea creditării în CHF este «ne-etică».

Mai mult decât atât, în 2008, deşi clienţii nu sunt informaţi despre acest risc şi nici nu primesc oferte de conversie a creditelor din CHF în euro sau lei, directorul din Raiffeisen îşi informează angajaţii din toate sucursalele că «banca oferă posibilitatea de refinanţare din CHF în euro, fără costuri suplimentare pentru procesare».

În concluzie, reprezentanţii Raiffeisen au acordat credite în CHF doar cu scopul de a obţine profit, dezinformând clienţii legat de riscul unui împrumut în franci elveţieni în momentul acordării. Mai grav este că în anul 2008, deşi îşi informau angajaţii să refinanţeze creditele, nu au oferit clienţilor informaţii privind riscurile ce i-ar fi putut aduce în incapacitate de plată. Nici în anul 2015, când cursul de schimb s-a dublat, banca Raiffeisen nu a recunoscut vreun moment că şi-a înşelat clienţii. Dimpotrivă, preşedintele băncii, Steven van Groningen, spunea: «Am fost întotdeauna responsabili. E ceva care este în ADN-ul nostru». În 2015, acesta, afirma, în calitate de preşedinte al Consiliului Patronatelor Bancare din România, că băncile nu ar trebui să pună în pericol banii deponenţilor prin conversia creditelor în CHF la cursul istoric, cu sau fără procente în plus: «Problema este că nicio bancă nu ar trebui să fie lăsată să-şi asume un risc care este aşa mare, că pune în pericol banii deponenţilor». Aşadar, preşedintele Steven van Groningen nu a fost preocupat de banii deponenţilor nici când a decis acordarea celor mai riscante credite (2006), nici doi ani mai târziu când avea deja certitudinea că francul se apreciază şi este un risc major pentru portofoliul de clienţi (pe care a decis să nu îi informeze, ci să îşi avertizeze doar angajaţii). În anul 2015, când francul a ajuns la un nivel şocant pentru clienţii băncii, preşedintele van Groningen şi-a exprimat îngrijorarea că o lege de conversie a creditelor în CHF ar pune în pericol banii deponenţilor. Nici în prezent preşedintele Raiffeisen nu oferă o soluţie reală debitorilor în CHF şi nici nu recunoaşte că a acţionat cu rea-credinţă atunci când a decis lansarea creditării în CHF".

Reprezentanţii Asociaţiei CREDERE ne-au precizat că vor depune o solicitare la Raiffeisen Bank pentru tot portofoliul de clienţi, în vederea conversiei creditelor contrfactate în franci elveţieni, la cursul din octombrie 2008.

Reacţia CREDERE vine ca urmare a informaţiilor apărute astăzi în Ziarul "BURSA", conform cărora un director al Raiffeisen Bank afirma, în anul 2008, că "posibilitatea de apreciere a francului elveţian (CHF) este mare" Documentul citat, datat cu 1 octombrie 2008, arată: "Datorită situaţiei existente în pieţele financiare preţul de finanţare a creditelor acordate în franci elveţieni este imprevizibil. În acest context, managementul băncii a luat decizia de suspendare pentru moment a facilităţii de creditare pentru angajaţii în această valută la preferenţiale.

Considerăm că probabilitatea de creştere a costului acestui credit pentru angajaţi este mare, la fel ca şi posibilitatea de apreciere a francului elveţian faţă de leu, devenind neetică încurajarea creditării în franci elveţieni în perioada următoare prin practicarea unui preţ preferenţial pentru angajaţi.

Vă semnalăm că nivelul preţului pentru clienţi a fost aliniat cu cel al creditelor în euro, eliminând atractivitatea creditelor în franci elveţieni exclusiv datorită preţului.

Creditele deja solicitate şi care nu au fost aprobate vor putea fi analizate în euro sau lei la preţuri staff. Creditele deja aprobate vor putea fi trase conform aprobării.

De asemenea, pentru angajaţii care doresc o refinanţare a creditului din franci elveţieni în euro, banca va oferi această posibilitate fără costuri de procesare suplimentare".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Toata lumea a vazut si stie asta, ca bancile au avut rea-credinta si au stiut de riscul de hiper-valorizarea CHF fata de RON cand au oferit creditele in CHF...singurii care se fac ca nu au vazut asta sunt bancile care au oferit credite in CHF, BNR, ANPC(care de ochii lumii a mai facut cate 1-2 procese) si instantele corupte care pun profitul bancii mai presus de legile speciale privind protectia consumatorului...

    Cine sunt reprezentantii credere?! Dna Emilia?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb