• Primăria va continua proiectul, dar va ţine seama de decizia instanţei
Proiectul "Reţeaua metropolitană de fibră optică a Municipiului Bucureşti - Netcity" prevede şi coborârea în subteran a cablurilor aeriene aparţinând operatorilor de telecomunicaţii. Asociaţia de Comunicaţii prin Cablu a atacat în contencios administrativ hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) care reglementează acest proiect.
Municipalitatea bucureşteană a anunţat, ieri, că decizia instanţei în acest caz anulează, în parte, Hotărârea CGMB nr.105/2006. Potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei, este vorba despre prevederile referitoare la reţelele şi echipamentele tehnice aferente de telecomunicaţii (transmisii date şi imagini, internet, telefonie) din: art.1, 4, 5 şi 10 ale hotărârii menţionate. CGMB a formulat o cerere de revizuire a acestei decizii pentru care aşteaptă termenul de judecare.
Primăria Capitalei va respecta deciziile instanţelor judecătoreşti şi va continua proiectul de realizare a reţelei de fibră optică a oraşului pentru a pune în limite legale activitatea operatorilor de cablu. Implementarea "Netcity" ar fi eliminat şi poluarea vizuală care creează disconfort şi periclitează siguranţa cetăţenilor.
Executivul primăriei va supune CGMB un nou proiect de hotărâre, care să ţină seama de decizia dată de Curtea de Apel în procesul intentat de Asociaţia de Comunicaţii prin Cablu. În prezent, orice operator de servicii de comunicaţii electronice poate să instaleze reţele subterane pe proprietate publică în urma obţinerii autorizaţiei de construire. Din păcate, peste 90% din reţelele de telecomunicaţii sunt "pozate" aerian, fiind fixate pe stâlpii de iluminat ai societăţilor "Luxten" şi "Electrica", pe stâlpii RATB, prin canalizaţiile unor societăţi (RATB, RADET, "Romtelecom", "Metrorex" etc.), pe faţada clădirilor, prin copaci, fără acordul proprietarilor. Operatorii de reţele nu plătesc nicio taxă de ocupare a domeniului public, plătind doar o taxă proprietarului de suport, susţin reprezentanţii primăriei.
"Din informaţiile pe care le deţinem şi verificările pe teren, proprietarii de reţele de comunicaţii electronice plătesc doar 1% din costul real de utilizare a