Asociaţia Energia Inteligentă a lansat proiectul "Stop aruncării uleiului alimentar uzat"

Miscellanea / 11 aprilie 2022

Asociaţia Energia Inteligentă a lansat proiectul "Stop aruncării uleiului alimentar uzat"

Asociaţia Energia Inteligentă a lansat proiectul "Stop aruncării uleiului alimentar uzat" prin care îşi propune sa crească gradul de conştientizare asupra impactului devastator pe care deversarea uleiului alimentar uzat îl poate avea asupra mediului şi să contribuie la informarea consumatorilor asupra beneficiilor pe care colectarea lui corectă le poate avea asupra vieţii noastre de zi cu zi prin creşterea calităţii apei potabile şi a aerului, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei.

''Pentru mulţi dintre noi uleiul alimentar uzat poate părea o... pacoste. Un deşeu de care ne grăbim să scăpăm, în cele mai facile moduri posibile, fără a ne gândi deloc la consecinţe.

Un obicei total greşit, dar, din păcate, foarte des întâlnit în gospodăriile din România, este acela de a arunca uleiul alimentar uzat, rezultat în urma prăjirii, la chiuvetă sau în coşul de gunoi. Efectele asupra mediului sunt devastatoare. Iar noi nu ne alegem doar cu un mediu înconjurător mai poluat, ceea ce, cu siguranţă, nu ne dorim.

În materialul următor, Asociaţia Energia Inteligentă, prezinta atât consecinţele negative ale gestului nostru, cât şi soluţiile eficiente care se impun pentru a recicla aşa cum trebuie acest tip de deşeu'', au precizat reprezentanţii Asociaţiei Energia Inteligentă.

Cum dăunează mediului uleiul alimentar uzat?

Aruncând uleiul alimentar uzat în circuitul de apă, riscăm ca pe ţevi să apară, în timp, depuneri care blochează drenajul apei menajere. Din cauza altor deşeuri şi a materiei grase care circulă prin conducte, se pot forma dopuri de grăsime care duc la obturarea conductelor şi apoi la refularea acestor ape menajere. În plus, uleiul uzat ajuns în sistemul de canalizare va produce defecţiuni la sistemele din staţiile de epurare, iar costurile de curăţare şi de reabilitare se vor reflecta în costurile consumatorului final, respectiv în sporirea cheltuielilor noastre, ale tuturor.

Aruncat la gunoi însă, uleiul alimentar uzat împiedică degradarea naturală a resturilor alimentare. Poate ajunge în sol, unde îi afectează fertilitatea. Este necesar un interval considerabil de timp pentru ca acesta să devină din nou productiv.

Reţineţi că un singur litru de ulei alimentar uzat poate polua un milion de litri de apă, iar 25% din poluarea apei este cauzată de uleiul uzat, anunţă specialiştii stratos.com. Această cantitate - un milion de litri de apă - reprezintă necesarul de supravieţuire pentru un adult pe o durată de 14 ani, se arată într-un studiu efectuat de compania Septek Systems, împreună cu Agenţia Naţională Pentru Protecţia Mediului.

Şi fauna este afectată profund. Uleiul acoperă suprafaţa lacurilor, mărilor şi oceanelor, formând o peliculă la suprafaţa apei care împiedică oxigenul să ajungă la plantele şi vieţuitoarele acvatice. Drept urmare, acestea mor din lipsă de oxigen.

Potrivit sursei citate, cele mai mari producătoare de ulei uzat sunt restaurantele şi fast-food-urile, hotelurile, serviciile de catering şi industria producătoare de alimente.

La nivel european, Elveţia şi Germania stau cel mai bine la colectarea uleiului uzat, iar în Uniunea Europeană se colectează per total cam 1,2 kg ulei uzat pe cap de locuitor, adică jumătate din cantitatea estimată.

O soluţie simplă este aceea de a economisi uleiul de gătit şi de a-l colecta individual pentru a fi trimis spre reciclare.

Ce aspecte să ai în vedere pentru a putea fi reciclat uleiul alimentar uzat şi pentru a evita impactul negativ asupra mediului atunci când îl colectezi?

''Îţi recomandăm ca, după ce termini de gătit, să laşi uleiul utilizat să se răcească. După ce uleiul s-a răcit, strecoară-l pentru a elimina impurităţile şi resturile de mâncare. Apoi pune uleiul strecurat într-un recipient de plastic, metal sau sticlă. Uleiul astfel colectat este gata de a fi dus la punctele de colectare specializate pentru a fi trimis spre reciclare

Este foarte important să eviţi amestecarea uleiului uzat cu apă, ulei de motor, uleiuri minerale, lichid de frână sau transmisie, resturi alimentare, produse chimice sau orice alte deşeuri, deoarece acesta nu va mai putea fi reciclat'', au precizat reprezentanţii Asociaţiei Energia Inteligentă.

De ce să colectăm şi să reciclam uleiul uzat?

pentru a proteja sursele de apă

pentru a proteja organismele vii

pentru a proteja sistemele de alimentare cu apă şi canalizare

pentru a contribui la economia naţională

Ce este biodiesel?

Deşi iniţial uleiul alimentar uzat a fost privit drept un deşeu, în ultimul deceniu el a devenit o marfă valoroasă, fiind folosit ca ingredient în obţinerea de biocombustibili şi ulei pentru încălzirea locuinţei, informează Asociaţia Energia Inteligentă.

Potrivit Stratos, uleiul alimentar uzat prezintă proprietăţi de reutilizare. El poate fi transformat în combustibil biodiesel, în săpun natural, în soluţii de curăţare, dar şi în produs concentrat emulsionabil pentru toate tipurile de cofraje.

În plus, un beneficiu semnificativ pentru biocombustibilii obţinuţi din uleiul de gătit reciclat este faptul că aceştia ard curat, având un conţinut redus de carbon. Cu alte cuvinte, nu produc monoxid de carbon. Aşadar, biodiesel-ul este un combustibil creat din rafinarea uleiului de gătit folosit. În plus, pentru a utiliza biodiesel, nu este nevoie de modificarea vehiculul, se foloseşte ca un diesel normal.

''Dieselul pe care îl cumpărăm la pompă conţine 5% biodiesel, amestecat în condiţiile legii. Însă, utilizarea biodieselului obţinut din deşeuri de uleiuri vegetale este una dintre cele mai verzi modalităţi de a alimenta motoarele diesel, având în vedere că este un combustibil obţinut din deşeuri. În procent de 100%, uleiul vegetal rezidual pe care îl colectăm este reciclat şi rafinat în biodiesel'', se precizează în comunicat.

Unde putem preda uleiul alimentar uzat?

Deşi în România nu există o infrastructură de colectare a uleiului uzat foarte dezvoltată, persoanele particulare au posibilitatea de a preda recipientele cu ulei, colectate, în incinta unor supermarketuri sau benzinării. Aşadar, odată colectat separat şi necontaminat în recipientul ales, uleiul alimentar uzat este pregătit pentru a fi predat la punctele de colectare specializate sau poate fi preluat de la tine de acasă pentru a fi trimis spre reciclare.

Hartareciclarii.ro a întocmit o listă a companiilor care pot prelua acest deşeu.

MOL România este prima reţea de benzinării care în august 2012 a iniţiat un program pentru colectarea de la populaţie a uleiului alimentar uzat, cu scopul de a contribui la protecţia mediului şi la educaţia civică privind acest subiect. Uleiul colectat de MOL România de la populaţie este predat şi intră în gestiunea companiei specializate Conceptoil S.R.L, care asigură transportul şi predarea cantităţii colectate la un reciclator autorizat. Procesul de reciclare constă în mai multe etape: uleiul colectat trece printr-un proces de purificare, iar după această etapă de eliminare a impurităţilor, lichidul rezultat ajunge la o uzină de producţie. Prin prelucrarea uleiului alimentar uzat se produce biocombustibil.

Uleiul folosit poate fi adus şi în cel mai apropiat hypermarket Auchan, de unde acesta va fi transportat şi reciclat în biodisel de către un reciclator autorizat. În funcţie de cantitatea predată, prin intermediul unor parteneri, Auchan îşi recompensează clienţii cu alte produse - apă plată sau detergenţi de vase. Auchan îşi propusese să colecteze 100.000 de litri de ulei alimentar uzat până la finalul anului 2021. A ajuns deja la 122.000 de litri, după cum au anunţat oficialii companiei.

La fiecare 3 litri de ulei folosit, Carrefour oferă la schimb 1 litru de ulei proaspăt, marca proprie, iar la 5 litri de ulei folosit, primeşti 2 litri de ulei proaspăt. Acţiunea este implementată cu sprijinul organizaţiei "Respiră Verde", care va colecta şi procesa uleiul folosit pentru a-l transforma în biocombustibil şi alte derivate.

De asemenea, uleiul alimentar uzat se poate recicla şi prin intermediul SIGUREC, o iniţiativă implementată în România în urma unui acord oficial încheiat între companii private (holdingul Green Group, Asociaţia Marilor Retaileri din România, Ecopaper SA, Romcarbon SA şi autorităţi publice - Ministerul Mediului, primării şi reciclatori). Deşesurile sunt primite în staţiile amenajate în mai multe oraşe.

Potrivit comunicatului, Uleiosul, un proiect de antreprenoriat social demarat în 2013 de către S.T.U.P, colectează uleiul alimentar uzat sau grăsimile de uz casnic chiar de la tine de acasă sau de la sediul firmei tale. Prin intermediul acestui proiect, uleiul folosit este colectat gratuit atât de la persoanele fizice, cât şi juridice din Bucureşti şi Iaşi.

Bracos Oil se ocupă de acest serviciu gratuit de la domiciliu sau direct de la locaţia de tip HoReCa. Aceştia oferă la schimb ulei de floarea soarelui sau detergenţi. Pentru ridicarea de la domiciliu, condiţia este să se colecteze minimum 5 litri, fără a fi necesară filtrarea uleiului. Bracos Oil se ocupă şi de colectarea grăsimilor vegetale sau a unturii.

Green Environment colectează şi de la persoanele fizice cu transport gratuit. Condiţia pentru deplasare este să existe cantitatea minimă de 5 litri.

OilRight colectează uleiul uzat de la persoanele fizice.

Orice litru de ulei utilizat se transformă în 900 de ml de biocombustibil, un înlocuitor nepoluant al combustibilului fosil.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Este foarte bine ca publicat aceasta chestiune.

    Acum ,faceti treaba pana la capat; faceti cunoscut cine sunt si unde se afla punctele

    unde se colecteaza aceste uleiuri arse. Multumesc 

    1. Scuze, articolul a fost prea lung si nu l-am citit integral.Ulterior

      am vazut ca in partea finala ati dat informatii despre locurile de colectare,

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb