Bucureştiul şi-a diminuat semnificativ contribuţia la PIB-ul naţional, arată analiza sectorului de construcţii şi tranzacţii imobiliare, ajungând la un minim al ultimului deceniu, 29,4% în anul 2023 comparativ cu 37% în 2019, relatează news.ro.
"Asociaţia Investitorilor de Real Estate din România prezintă datele unui studiu amplu care analizează impactul sectorului imobiliar şi al construcţiilor asupra economiei naţionale în 2023. Conform studiului, sectorul de real-estate, care în anii trecuţi a reprezentat un motor esenţial al economiei, traversează o perioadă critică, fapt ce poate afecta stabilitatea economică a României. Raportul relevă un impact negativ considerabil asupra PIB-ului naţional, cauzat de un climat urbanistic incert şi blocajele administrative majore, în special în Bucureşti", au comunicat cei de la AREI.
Conform studiului de profil, contribuţia sectorului construcţiilor şi a tranzacţiilor imobiliare la formarea PIB-ului în Bucureşti este sub media naţională, situându-se la 12,8% în anul 2023.
Pierderile veniturilor fiscale înregistrate în această perioadă se reflectă într-o scădere semnificativă a încasărilor la buget. Aceste pierderi, cauzate de incertitudinea reglementărilor urbanistice şi blocajul administrativ la nivelul Bucureştiului sunt estimate la 18 miliarde lei pentru perioada 2023-2026.
Conform datelor analizate de AREI, în următorii patru ani, pierderea totală de valoare adăugată în economie ar putea atinge 61 miliarde lei, ceea ce înseamnă o medie anuală de 1% din PIB-ul României şi 3% din PIB-ul Bucureştiului. Această scădere poate afecta întreaga economie naţională. "Diminuarea mult mai accelerată a volumului de construcţii în Bucureşti, comparativ cu restul ţării, este vizibilă şi prin reducerea semnificativă a numărului de autorizaţii de construire emise pentru clădirile noi, care a ajuns la jumătate. Scăderea cu 10% a numărului de locuinţe finalizate în capitală în ultimii doi ani se va intensifica şi mai mult în anii următori", au afirmat analiştii de specialitate. Asociaţia Investitorilor de Real Estate din România trage un semnal de alarmă şi cere atenţia autorităţilor publice asupra necesităţii adoptării unor măsuri urgente pentru deblocarea proiectelor de dezvoltare şi strategii clare de urbanistică, relatează news.ro.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.10.2024, 11:26)
Construiți legal și totul va fi bine. La un cutremur mai serios vedem cat de serioși sunteți.
2. si asta este bine
(mesaj trimis de ian în data de 04.10.2024, 02:03)
trebuie reduse decalajele regionale. mai rasfirati, baieti, mai rasfirati....