Asociaţia proprietarilor de păduri Nostra Silva acuză Guvernul că oferă informaţii false în legătură cu tăierile ilegale de lemn şi apreciază că sancţiunile introduse de autorităţi sunt prea drastice.
Potrivit Nostra Silva, Guvernul României, fără a avea date clare şi certe, acuză sectorul forestier de tăieri ilegale cu un volum de 8,8 milioane de metri cubi anual.
Reprezentanţii Asociaţiei au spus, ieri: "Varianta în care Guvernul României demonstrează cifra de 8.800.000 mc în fiecare an din perioada 2008-2014 presupune desfiinţarea imediată a întregii administraţii silvice, de stat şi private, a Gărzilor Forestiere, a structurilor de poliţie şi jandarmerie, care, împreună, înseamnă că protejează sau fac parte din grupuri infracţionale complexe ce distrug pădurile României.
Am fi tot în prezenţa unei minciuni instituţionalizate, propagată de toate instituţiile statului cu atribuţii de control în domeniul silvic. În oricare din cele două variante, vinovaţii trebuie să răspundă. Pentru a verifica această informaţie lansată de Guvernul României, am solicitat Gărzilor Forestiere, Inspectoratului General al Poliţiei Române, Inspectoratului General al Jandarmeriei şi Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (...) să ne comunice mai multe informaţii, inclusiv cu privire la volumul tăierilor ilegale constatate în anii 2014, 2015 şi primele 6 luni din 2016 (...) Totalul rezultat a fost de 562.263,517 mc, din care 162.403,293 mc fizic şi 399.860,244 mc contravaloric. La aceste date, adăugăm informaţiile comunicate de Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva şi consemnate în Rapoartele de activitate ale RNP Romsilva pe anii 2014, 2015 şi 2016 - semestrul I. Însumând, se poate consemna un total general (Gărzile Forestiere + Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor + IGPR + Jandarmeria + RNP) de 764.141,517 mc, din care 364.281,293 mc fizic şi 399.860,244 mc contravaloric".
Specialiştii din sectorul silvic consideră necesară verificarea Inventarului Forestier Naţional (IFN), principalul instrument de evaluare a resurselor forestiere pentru elucidarea acestui caz. Conform unui raport al Asociaţiei, IFN arată că sunt 2,29 miliarde mc în păduri, un volum în creştere faţă de perioada comunistă, şi exploataţia este sub nivelul de 50%, sub media europeană. Din cauza legislaţiei silvice dure, asociaţia silvică susţine că nici măcar "în cazul celor 250.000 - 300.000 hectare tăiate, ca urmare a retrocedărilor, nu putem vorbi de defrişări, iar după includerea în fondul forestier naţional a unor suprafeţe de păşuni împădurite, suprafaţa pădurilor a crescut cu 15.000 hectare".
O altă nemulţumire a sectorului silvic sunt taxele speciale cu care aceştia se confruntă, şi anume 16% impozit pe veniturile din silvicultură, contribuţia de 2% la Fondul de mediu, taxa pe activitatea exploatării forestiere - similară sectorului de petrol şi gaze - şi taxa pe stâlp - eliminată pentru activităţile agricole, dar păstrată în activitaţile silvice.
Asociaţia a prezentat, ieri, la Congresul Naţional al Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România, sistemele de certificare a lemnului, PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) şi FSC (Forest Stewardship Council) în cadrul Nostra Silva.
Proprietarii au libertatea să aleagă dacă şi cum îşi vor obţine certificarea. Profesorul de ştiinţe agricole şi economie Marian Drăgoi consideră că sistemul PEFC este unul uşor adaptabil pentru micile proprietăţi forestiere, faţă de FSC, un sistem internaţional mai strict.
Liviu Nichiforel, profesor la Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava , spune că aceste sisteme de certificare au fost adoptate, la presiunea din partea pieţelor externe, numărul celor care au ales o modalitate de certificare a lemnului crescând drastic în 2015. Domnia sa oferă ca exemplu ţările nordice, unde circa 259.589 hectare de pădure sunt certificate, iar proprietarii sunt scutiţi de taxe datorită acestui fapt.
Doina Pană, deputat PSD de Bistriţa-Năsăud, a transmis o scrisoare deschisa Premierului Dacian Cioloş în care acuză o criză gravă de resurse în industria mobilei, pierderea comenzilor externe şi o criză a aprovizionării populaţiei cu lemn de foc indusă de măsurile luate de Guvern în ultimul an, informează comunicatul de presă al Nostra Silva.
De asemenea, ONG-ul de mediu WWF Romania a solicitat autorităţilor să prezinte un raport privind evoluţia tăierilor ilegale în anul 2015 şi 2016 pentru a analiza pe baza acestuia eficienţa măsurilor luate.
WWF atrage atenţia că sistemul de sancţiuni adoptat prin OUG 51/2016 sau recenta propunere pentru modificarea Codului Silvic conţin unele măsuri disproporţionate, care dublate de o lipsă de claritate în aplicare, deschid calea abuzurilor iar în acest fel se va altera credibilitatea şi eficienţa întregului sistem.