Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii a luat la cunoştinţă cu profundă îngrijorare de recentele informaţii din presă privind presupuse fapte penale săvârşite de persoane din conducerea BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A. (denumita în continuare "BRD Pensii"), potrivit unui comunicat de presă.
Conform sursei citate, în spaţiul public s-a relatat în mod semnificativ în ultimele zile cu privire la o activitate de investigaţie a organelor de cercetare penală, referitoare la fapte de delapidare care privesc, la prima vedere, activele BRD Pensii. Informaţiile disponibile până în prezent nu sunt 100% clare, astfel că încă persistă întrebarea dacă nu cumva faptele de delapidare investigate nu privesc şi activele fondului de pensii Pilon 2 administrat de BRD Pensii (sau, cu alte cuvinte, banii viitorilor pensionari).
Reamintim că informaţiile din ultimele zile nu sunt singurele de natură să ridice semne de întrebare cu privire la BRD Pensii. Astfel, în luna mai au existat o serie de sancţiuni aplicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară ("ASF") unor membrii ai conducerii BRD Pensii, pentru ceea ce s-ar putea numi, generic, nereguli-financiar contabile.
Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii consideră că o asemenea situaţie poate afecta ireversibil încrederea în sistemul de pensii administrate privat(Pilon 2), cu efecte inimaginabile asupra drepturilor viitorilor pensionari. Se impune astfel o intervenţie rapidă şi consistentă pentru a depista şi preveni fapte similare la nivelul celorlalţi administratori de fonduri de pensii Pilon 2.
"Este important de observat mărimea sumelor delapidate, organizarea mecanismului de delapidare, durata multi-anuală a acestei delapidări şi faptul ca aceasta nu a fost depistată prin controalele de final de exerciţiu financiar sau periodice, nici de către auditorii independenţi, nici de către ASF.
Ne exprimăm interesul în a aduce în atenţia publicului detaliile acestei situaţii, împreuna cu o analiză care să explice cum aceste fapte s-au putut prelungi pe o perioadă multi-anuală, pentru sume semnificative, în multiple localităţi.
Suntem totodată interesaţi şi de modul în care ASF va dispune măsuri de control şi combatere a situaţiilor similare în cadrul tuturor celorlalţi administratori de fond (exprimându-ne totodată speranţa că suntem în prezenţa unui caz izolat, nu a unei practici răspândite).Considerăm că o astfel de măsură prin care se va întreprinde un control cu privire la activitatea tuturor administratorilor de fonduri Pilon 2, cu tematică şi rezultate rapide şi comunicate public, va fi în măsură să restabilească încrederea participanţilor în fondurile tip Pilon 2, precum şi să restabilească prestigiul ASF.
Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii se declară solidară cu cei pe care îi reprezintă (viitorii pensionari ai României), şi va căuta prin toate mijloacele disponibile să creeze un forum de dialog transparent, prin care să promoveze bunele practici, şi mecanisme de verificare şi control prin care astfel de cazuri să nu se repete.
Aşteptăm ca ASF să acţioneze în spiritul interesului public, să întreprindă controalele necesare în cel mai scurt timp şi să publice neregulile identificate, precum şi planul de măsuri (inclusiv legislative) prin care aceste nereguli vor fi remediate", a arătat Consiliul Director al Asociaţiei Participanţilor în Fonduri de Pensii din România, se mai arată în comunicat.
1. privesc si activele pilon II
(mesaj trimis de anonim în data de 05.07.2022, 18:15)
faptele privesc si activele pilon II.
au disparut unitati de fond din contul de participant fara sa existe tranzactii tot anul trecut pe numele participantului.
asa reiese din scrisoarea trimisa acasa participantului de catre administratorul pilon II de la BRD.
2. Iancu guda
(mesaj trimis de Iancu guda în data de 05.07.2022, 19:20)
Pe iancu guda nu il supravegheaza nimeni? Am inteles ca e prin consiliu pe la brd