Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii si Fondurile de Investiţii atrage atenţia asupra propunerilor recente cu privire la plata pensiei acumulate în Pilonul 2 de pensii

J.P.
Comunicate de presă / 17 ianuarie 2022

Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii si Fondurile de Investiţii atrage atenţia asupra propunerilor recente cu privire la plata pensiei acumulate în Pilonul 2 de pensii

Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii si Fondurile de Investiţii a luat la cunoştinţă cu suprindere de discuţiile din spaţiul public privind o posibilă reglementare a plăţii pensiilor din Pilonul 2, incluzând eliminarea plăţii integrale (într-o singură tranşă) a acestora, conform Agerpres.

Astfel, în spaţiul public au apărut în aceste zile o serie de articole de presă şi intervenţii la posturi de televiziune, pe tema unei reglementări a modalităţii de plată a pensiilor din Pilonul 2. Conform acestor articole şi intervenţii, există la nivelul Ministerului Muncii şi al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) intenţia de a elimina dreptul viitorilor pensionari de a opta pentru plata pensiei integral (într-o singură tranşă) şi de a impune o plată eşalonată pe perioadă mai lungă (12 ani). Această reglementare s-ar îndepărta substanţial de cea actuală, în care viitorii pensionari au opţiunea plăţii integrale (într-o singură tranşă) şi există o perioadă de eşalonare de 5 ani.

Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii si Fondurile de Investiţii a reţinut şi poziţia exprimată în presă de reprezenanţii fondurilor de pensii Pilon 2 şi ai asociaţiei reprezentative a acestora, potrivit cărora o asemenea reglementare, mai ales în ce priveşte eliminarea dreptul de opţiune pentru plata integrală (într-o singură tranşă), este îndreptăţită.

Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii si Fondurile de Investiţii consideră că asemenea probleme, de natură a afecta semnificativ drepturile viitorilor pensionari, trebuie analizate în profunzime, cu participarea tuturor persoanelor implicate (şi, mai ales, a viitorilor pensionari - participanţii în fondurile de pensii Pilon 2), înainte de lansarea lor în spaţiul public.

"Eliminarea dreptului viitorilor pensionari de a opta pentru plata integrală (într-o singură tranşă) a pensiei acumulate în Pilonul 2 este o idee care trebuie analizată temeinic şi înainte de a apărea în spaţiul public, alături de participanţii în fondurile de pensii şi de ceilalţi actori ai pieţei. După cunoştinţa noastră, o asemenea opţiune există în state cu sisteme de pensii mai dezvoltate decât România şi ea corespunde unei atitudini de respect faţă de viitorii pensionari, astfel încât examinarea cu atenţie a ideii se impune cu atât mai mult.

În contextul unei asemenea discuţii, trebuie reţinut că discutăm despre un drept de opţiune, nu despre o regulă. Viitorul pensionar trebuie să aibă opţiunea între plata integrală şi cea eşalonată. Cu siguranţă, el va putea opta pentru plata eşalonată, dar dacă doreşte să i se facă o plată integrală pentru a-şi folosi banii aşa cum consideră potrivit (fie pentru o operaţie urgentă, fie pentru a-i investi sub altă formă) nu trebuie să fie privat de această posibilitate.

O dezbatere prealabilă cu participanţii în fondurile Pilon 2 şi cu ceilalţi actori ai pieţei este necesară şi în contextul plăţii eşalonate a pensiilor, pentru a evita potenţiale conflicte de interese. Nu trebuie ignorat că, în cazul plăţii eşalonate, o (mare) parte din suma aferentă pensiei rămâne în continuare în fondul Pilon 2. Cu alte cuvinte, activul fondului Pilon 2 nu se diminuează dintr-odată, cu suma pensiei, ci doar treptat, pe măsură ce se realizează plăţile eşalonate. În acest context, fiind în prezenţa unui drept la pensie deja cristalizat (şi nu doar a unor contribuţii care se acumulează pentru o viitoare pensie), se impune examinarea modalităţii în care partea din pensie încă neplătită va fi administrată şi cu ce costuri pentru viitorii pensonari.

Credem că cele de mai sus impun o reflecţie mai adâncă din partea Ministerului Muncii şi a ASF şi îndemnăm aceste autorităţi să reexamineze cu atenţie proiectele de lege avute în lucru. Ne exprimăm totodată deplina disponibilitate de a ne alătura acestui demers de reexaminare, pentru a asigura o reglementare corectă pentru viitorii pensionari - participanţii în fondurile Pilon 2.", a arătat Consiliul Director al Asociaţiei Participanţilor în Fonduri de Pensii din România.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Daca dati celor care acum sunt obligati sa participe la pilonul 2 ,dreptul de a-si scoate integral banii, in cateva luni dupa plata vor cheltui banii si apoi vor chitai de foame si vor intra pe ajutor social...si banii aceia trebuie esalonati stil renta anuala ca sa vina in completarea pensiei de stat, care va fi si ea din ce in ce mai mica. Macar asa vor avea cat de cat din ce trai...

    1. In mod sigur dumneta nu cunosti detaliidespre pensia administrata privat pilon 2 si de aceea vorbesti aiurea,nu uita ca am fost -obligati-sa aderam la acest fond prin lege,iar acei bani administrati privat sunt luati tot din contributia (munca)noastra.Cred ca este corect sa fac ce vreau cu banii mei si nu este problema altora care se gandesc la "binele"meu.Poate vreau sa-i investesc,poate trbuie sa suport o interventie chirurgicala costisitoare,nu inteleg de ce va pasa de bunurile altora.

    Pilonul II de pensii se modifica doar in avantajul administratorilor de fonduri si nu al cotizantului. Germania nu are obligatoriu Pilonul II de pensii (prea riscant), Polonia, Ungaria la fel, doar noi obligam, iar legislatia lasa de dorit. Fondurile pot sa se joace cu banii tai fara nicio responsabilitate ca la final sa spuna ca sunt in faliment si tu vei primi doar ce ai cotizat. In tot acest timp inflatia iti va devaloriza toti banii. Din 2008 pana in prezent inflatia este de peste 52%. Acum administratorii de fonduri vor sa aiba acces la banii tai pana mori si dincolo de ea, tot sa le platesti comisioane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb