ASSAI: Ambasada Austriei susţine hegemonia companiilor austriece pe piaţa românească de asigurări

Elena Deacu
Bănci-Asigurări / 6 aprilie 2015

Ambasada Austriei intervine în ajutorul companiilor austriece care controlează peste 40% din piaţa românească de asigurări şi se opune făţiş proiectului de lege privind constituirea Corpului Experţilor şi Evaluatorilor Tehnici din România (CEETAR), care le ameninţă hegemonia, transmite Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI).

ASSAI reaminteşte că proiectul CEETAR, care este o parte componentă importantă a reformei sistemului de asigurări privat şi care ar aduce schimbări importante pentru protecţia celor peste 5 milioane de proprietari de autoturisme din România, se află în plină dezbatere la Comisia pentru Transporturi şi Infrastructură din Camera Deputaţilor.

Astfel, în data de 31 martie 2015, a avut loc o nouă şedinţă la care, alături de membrii Comisiei pentru Transporturi, au mai participat iniţiatorii proiectului de lege - domnii deputaţi Iulian Iancu şi Rodin Traicu; reprezentanţii Uniunii naţionale a societăţilor de asigurări din România (UNSAR), ai Autorităţii de supraveghere financiară (ASF), ai Corpului experţilor tehnici Judiciari (CET-R), ai Asociaţiei pentru apararea drepturilor şi intereselor consumatorilor (APADIC), ai Asociaţiei pentru protectia drepturilor asiguraţilor (APPDA) şi ai Asociaţiei societăţilor de service auto independente (ASSAI).

Iniţiatorii legii au prezentat argumentele privind necesitatea înfiinţării acestei noi entităţi, pornind chiar de la experienţele personale şi invocând problemele de care s-au lovit în relaţia cu societăţile de asigurări, atunci când au avut o daună şi au făcut demersuri pentru recuperarea despăgubirii legale.

ASSAI precizează că, în favoarea proiectului de lege s-au pronunţat reprezentantul APPDA, al ASSAI şi al APADIC, iar împotrivă cei ai ASF, UNSAR şi CET-R.

Proiectul de lege a fost introdus în dezbatere publică pentru analizarea şi, eventual, modificarea unor articole astfel încât să poată fi îndeplinite toate prevederile legale necesare constituirii şi funcţionării acestui organism. Odată legiferat, acest corp al expertilor ar urma să poată efectua constatarea şi evaluarea daunelor auto, în mod independent, profesionist şi care să atragă răspunderea patrimonială şi penală a acestor experţi, situaţie care nu există în prezent, în cazul angajaţilor firmelor de asigurări.

ASSAI comentează că este "remarcabil faptul că instituţia de supraveghere financiară a cărei misiune declarată este «apărarea drepturilor asiguraţilor» se opune adoptării acestui proiect de lege, refuzând să recunoască problemele grave ale pieţei de asigurări supravegheate. Un astfel de proiect de lege ar asigura un echilibru în raportul de forţe dintre Asigurat şi Asigurator. Cu toate că rolul ASF ar trebui să fie de arbitru între Asigurat şi Asigurator, dacă însă analizăm modul în care ASF este finanţată şi cum ajung anumite persoane în conducerea acestei instituţii, se pot înţelege cu uşurinţă adevăratele preocupări ale Autorităţii".

ASSAI mai transmite că "absolut surprinzătoare este implicarea făţişă a Ambasadei Austriei pe tema acestui proiect de lege". Potrivit asociaţiei, într-un document remis Comisiei pentru Transporturi, Ambasada şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la adoptarea acestui proiect de lege, anunţând faptul că "ne putem aştepta ca firmele de asigurări austriece să se retragă de pe piaţa asigurărilor auto", dat fiind că "asigurările pentru autovehicule vor deveni o afacere total neprofitabilă şi neatractivă."

"Dacă ne uităm că piaţa românească de asigurări este dominată în proporţie de peste 40% de către firme austriece, implicarea ambasadei Austriei în procesul de legiferare poate fi considerată drept o imixtiune gravă a unei instituţii, pe deasupra diplomatice, fapt care încalcă tratatele de drept internaţionale", subliniază ASSAI.

Luând toate acestea în considerare, ASSAI lansează câteva întrebări în spaţiul public:

- De ce Ambasada Austriei se opune principiului independenţei experţilor tehnici care efectuează constatările de daună în România, în condiţiile în care acest principiu este respectat şi adoptat în Austria?

- De ce ASF s-a transformat, la rându-i, într-o instituţie de lobby pentru asigurători, în defavoarea celor 5 milioane de asiguraţi pe care are obligaţia să îi protejeze?

- Dacă piaţa românească de asigurări este corectă şi transparentă, cum se susţine, de ce toţi actualii jucători ai acestei pieţe se opun în unanimitate ca daunele să fie constatate de către experţi independenţi?

- De ce se opun inclusiv experţii tehnici judiciari înfiinţării CEETAR?

- De ce autorităţile române nu iau poziţie faţă de implicarea devoalată a Ambasadei unei ţări vecine în procesul de legiferare romanesc? Când se dezbat anumite proiecte de lege în Parlamentul austriac, oare Ambasada României are şi ea un reprezentant?

- În condiţiile în care industria petrolieră şi cea a lemnului, piaţa bancară şi cea de asigurări, etc sunt controlate de companii cu acţionariat austriac, interesele economiei româneşti şi pe cele ale cetăţenilor români cine le mai protejează?

Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente - A.S.S.A.I. - este asociaţia care reprezintă interesele service-urilor auto din România şi are rolul de a proteja şi dezvolta industria auto românească. Scopul Asociaţiei ca organizaţie non-guvernamentală profesională este să reprezinte industria de service-uri auto independente în faţa autorităţilor române, organizaţiilor profesionale, patronale şi sindicale, a comunităţii de afaceri şi a societăţii civile.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. S-a mutat cumva capitala Romaniei la Viena? 

    1. Acest "judet" controleaza si dirijeaza afacerile in Romania. 

      si-a schimbat Austria capitala? Acum se numeste Romania?

    Incredibil! Ce se intampla in tara asta? Chiar atat de josnici suntem incat sa ii lasam pe austrieci sa decida ce legi sa adoptam si ce legi sa nu? Mister Iohannis, ce pazesti? Sunt ferm convins ca suntem in stare sa luam decizia corect si fara implicarea Ambasadei Austriei in dezbaterea acestui proiect... Ce, Ambasada Romaniei in Austria la fel face, participa la dezbaterile proiectelor de lege din Austria?

    ce politicieni de c....t avem! D-aia suntem atat de jos in europa... cum baaahh, politicianule roman, sa lasi reprezentantii altei tari sa faca lobby la tine in ograda? asta inseamna ca te doare fix in c..r de oamenii din Romania. eu stiu ca legile sunt facute si adoptate pentru a ajuta populatia si dupa acest criteriu se voteaza o lege sau nu... Firmele austriece de asigurari sa-si puna pofta-n cui si sa se supuna oricarei lege care ii afecteaza sau nu, pentru ca SUNT IN ROMANIA, NU LA EI ACASA! Nu au dreptul sa comenteze, punct!

    Misu Negritoiu ofiter SIE, presedinte ASF este lacheul companiilor de asigurari straine in Romania. Astept cu nerbdare momentul in care sa il vad pe acest securist spagar cu catuse pe la DNA. Poate Iepurasul ne face o surpriza!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb