Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut, ieri, dobânda cheie la nivelul minim record de 1%, în contextul în care economia dă semne de revenire din cea mai adâncă recesiune din ultimele decenii. Dobânda cheie a BCE se situează la acest nivel minim istoric din luna mai.
• BCE a îmbunătăţit estimările pentru creşterea economică din zona euro în 2009 şi 2010
Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a revizuit în urcare estimările privind evoluţia produsului intern brut al zonei euro în 2010, mizând în prezent pe o creştere de 0,2%, în timp ce pentru acest an se aşteaptă la o scădere mai mică, a anunţat, ieri, preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet. Anterior, BCE prevedea că economia se va comprima în 2010 cu 0,3%.
"Sunt semne de stabilizare în zona euro şi peste tot în lume", a spus Trichet, adăugând: "Acest lucru este în concordanţă cu speranţa că scăderea semnificativă în activitatea economică a ajuns la capăt şi în prezent este urmată de o perioadă de stabilizare şi de recuperare treptată".
Jean Claude Trichet a atras, însă, atenţia că este prea devreme să pună capăt măsurilor excepţionale de susţinere a economiei, existând în continuare un grad mare de nesiguranţă.
Pentru 2009, BCE a îmbunătăţit de asemenea prognoza, estimând în prezent o contracţie a economiei zonei euro cu 4,1%, faţă de 4,6% anterior.
În ceea ce priveşte rata inflaţiei, BCE şi-a majorat estimările pentru 2009 de la 0,3 la 0,4%, şi de la 1% la 1,2% pentru anul viitor.
BCE publică previziuni pentru creşterea economică şi pentru inflaţie la fiecare trei luni. Ultimele estimări au fost publicate în iunie.
• BCE finanţează băncile
Trichet a confirmat, ieri, că BCE va oferi băncilor fonduri nelimitate pe termen de 12 luni, la o rată fixă de 1%.
La sfârşitul lunii iunie, BCE a inundat pieţele cu suma record de 442 miliarde euro, care sunt încă digerate de piaţă, printr-un efort de reîncepere a creditării.
BCE a anunţat că în 2009 va derula trei astfel de operaţiuni de finanţare, in iunie, septembrie şi decembrie. Trichet a declarat: "Această decizie (...) ar trebui să promoveze extinderea creditelor pentru zona euro, care să susţină în continuare economia".
< link >https://www.bursa.ro/on-line/s=editorial&articol=62268.html< link2 >Rectificarea bugetară - punct şi de la capăt!< link3 >
• EŞECUL FINANŢELOR
• Doar o cincime din obligaţiuni, vândute
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a plasat ieri titluri de stat, de tipul benchmark cu maturitate la 5 ani, în valoare de 226 milioane lei, deşi valoarea emisiunii totale s-a cifrat la 950 milioane lei.
Valoarea nominală individuală a unui titlu de stat de tip benchmark a fost de 10.000 de lei, iar volumul total al cererii s-a situat la 1,72 miliarde lei.
Titlurile de stat au fost adjudecate în totalitate prin metoda preţului multiplu, la un randament mediu de 9,91%.
MFP anunţa la sfârşitul lunii trecute că îşi propune să atragă în septembrie 6 miliarde lei prin certificate de trezorerie cu discont la 6 şi 12 luni şi prin obligaţiuni de tip benchmark pe 3 şi 5 ani.
La licitaţia din 24 august, MFP a respins toate ofertele pentru certificatele de trezorerie cu discount, randamentul propus de bănci fiind cu mult sub cel acceptat de minister, decizie ce indica că lichiditatea Finanţele Publice este totuşi satisfăcătoare.
Mihaela Mihai