Cotaţia futures a aurului a crescut ieri, pe piaţa SUA, la nivelul maxim al ultimelor şase săptămâni, investitorii anticipând că banca centrală (Federal Reserve - Fed) va decide, în reuniunea de politică monetară programată să înceapă astăzi, continuarea programului de stimulente economice. În opinia acestora, Fed va continua şi în trimestrul întâi din 2014 să cumpere obligaţiuni conform planului său de 85 de miliarde dolari/lună. Aceste aşteptări pun presiune pe dolar, determinând în acelaşi timp avansul cotaţiei metalului preţios.
Preţul aurului cu livrare în decembrie a crescut cu 0,6% la ora 11.04, la Comex New York, ajungând la 1.360,70 dolari uncia. Cotaţia aurului a pierdut, însă, aproape 20% de la începutul anului, pe fondul unei cereri mai reduse.
"Credem că reducerea programului de stimulente Fed va fi amânată, ceea ce este pozitiv pentru evoluţia pieţelor metalelor preţioase", a declarat, potrivit Reuters, Brian Lan, director general al "GoldSilver Central" Pte. Ltd. În opinia sa, cotaţia metalului galben va depăşi 1.400 de dolari uncia până la sfârşitul anului.
Rusia şi-a micşorat rezervele de aur în septembrie, pentru prima oară în ultimul an, iar Mexicul - pentru a 17-a lună consecutiv, potrivit datelor Fondului Monetar Internaţional (FMI).
Cifrele FMI arată că rezervele din Rusia au scăzut cu aproape 0,37 tone, la 1.015,1 tone. Din aceleaşi date rezultă că rezervele de aur ale Canadei au coborât la 3 tone luna trecută, de la 3,1 tone în august, iar cele ale Mexicului au pierdut 0,1 tone, ajungând la 123,5 tone.
Conform calculelor Bloomberg, Rusia a făcut achiziţii de aur de 57,4 tone anul acesta.
Consiliul Mondial al Aurului (WGC) estimează că, anul acesta, băncile centrale ar putea cumpăra 350 de tone de aur, după ce, în 2012, şi-au sporit rezervele de profil cu 534,6 tone (creşterea de anul trecut a fost cea mai importantă din 1964).