Obţinerea unui vaccin împotriva COVID-19 care să fie disponibil până la sfârşitul anului este în continuare posibilă, a declarat joi grupul farmaceutic britanic AstraZeneca, în pofida pauzei anunţate în studiile clinice ale vaccinului său experimental, dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, relatează agenţia AFP, potrivit Agerpres.
"Încă am putea avea un vaccin până la sfârşitul anului, începutul anului viitor", a declarat directorul general al companiei, Pascal Soriot, în cadrul unei conferinţe desfăşurată online, găzduită de grupul media Tortoise, şi potrivit comentariilor confirmate de un purtător de cuvânt al AstraZeneca.
Soriot a explicat, însă, că decizia de a relua studiile clinice nu revine grupului său, ci unui comitet de experţi independenţi.
În cadrul conferinţei, directorul francez a reiterat că o astfel de pauză în studiile clinice nu este anormală, însă a avut mai multă rezonanţă având în vedere interesul manifestat faţă de acest vaccin, considerat unul dintre cele mai promiţătoare la nivel mondial.
Decizia suspendării studiilor clinice a fost luată după declanşarea unei ''boli potenţial inexplicabile'', posibil un efect secundar grav, la un participant la studiu, din Marea Britanie, notează AFP.
Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford, unul dintre proiectele occidentale cele mai avansate, este testat pe zeci de mii de voluntari din Regatul Unit, Brazilia, Africa de Sud şi, din 31 august, Statele Unite, în cadrul celei de-a treia şi ultima fază a testelor clinice, pentru verificarea siguranţei şi eficacităţii.
În cea mai recentă actualizare a datelor, publicată miercuri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) enumeră 35 de ''vaccinuri candidat'' evaluate în prezent în cadrul studiilor clinice desfăşurate pe subiecţi umani la nivel mondial. Nouă dintre acestea se află deja în etapa finală sau sunt pe cale să intre în acest stadiu.
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) estimează că ''ar putea dura cel puţin până la începutul anului 2021 ca un vaccin contra COVID-19 să fie gata pentru aprobare şi disponibil în cantităţi suficiente'' pentru utilizare la nivel mondial.
1. ne facem ca nu vedem?
(mesaj trimis de alex în data de 10.09.2020, 18:35)
Inainte de a fi pus pe piata, orice medicament (inclusiv vaccin) parcurge o etapa de dezvoltare si validare in cadrul unor studii clinice care se intind pe mai multi ani.
Motivul pentru care acest proces este atat de lent este evitarea surprizelor neplacute (potential letale) care apar dupa comercializare, ca urmare a efectelor secundare insuficient studiate.
Un caz rasunator este Vioxx, care urma sa fie un anti-inflamator minune si o veritabila masina de facut bani pentru gigantul farma Merck. Vioxx a fost comercializat cu mare trambita, apoi multe persoane au decedat, motiv pentru care medicamentul minune a fost retras in 2004.
Acelasi lucru s-a intamplat cu vaccinul contra febrei Dengue. A fost rapid distribuit, in mod neasteptat a potentat activitatea virusului pe care trebuia de fapt sa-l opreasca, multi oameni au murit, samd.
Acum avem de-a face cu un vaccin anti COVID pentru care exista o motivatie financiara uriasa pentru a fi pus pe piata cat mai repede. Repede inseamna erori, iar erori inseamna suferinta, infirmitati si/sau decese.
In plus, asa cum a consemnat Reuters in 31.07.2020, Astra Zeneca are clauza contractuala de imunitate in majoritatea tarilor in care va distribui vaccinul:
"AstraZeneca to be exempt fr om coronavirus vaccine liability claims in most countries"
Pana si OMS considera ca viteza cu care acesti giganti farma incearca sa aduca pe piata vaccinul COVID si implicit riscurile asociate acestei grabe sunt excesive. Vezi Bursa 07.09.2020:
"OMS pune "frână" isteriei vaccinării cât mai rapide"
Un vaccin eficient si sigur este o binecuvantare a medicinei moderne, dar un vaccin facut pe repede inainte, cu etape grabite si/sau sarite, totul in numele pandemiei poate duce la enorma suferinta umana.
2. fără titlu
(mesaj trimis de faucci în data de 10.09.2020, 19:44)
abuzul de vaccinuri duce la slabirea imunitatii, organismul nemaifiind capabil sa se apere singur . vaccinul este util in boli grave , nu pentru orice nas infundat si stranut . big pharma in goana dupa profit , asta doreste , un organism dependent de vaccinuri ca sa poata supravietui. in acest ritm , omul va merge cu sacosa de vaccinuri dupa el , evident spre bucuria celor " care ne vor binele " ! pina se fac vaccinurile , virusul capata mutatii si ne vaccinam degeaba . de asta se intretine panica in oameni pina se apuca vinzarea acestui vaccin pe sume imense .