"Atacul pe curs" din 2008, în viziunea lui Lucian Isar

ANCUŢA STANCIU, EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 octombrie 2016

"Atacul pe curs" din 2008, în viziunea lui Lucian Isar
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    (Interviu cu fostul bancher Lucian Isar)

    "În 2008, Isărescu promisese unor politicieni şi prieteni un curs stabil"

    "Pentru evenimentele din octombrie 2008, am fost răsplătit prin creşterea salariului şi a bonusului"

    "Isărescu a pus presiune trei săptămâni, în 2008, pe acţionarii Bancpost, să fiu îndepărtat din bancă, dar aceştia nu au cedat la şantaj"

    "Băncile comerciale au făcut bani din dobânzi, în 2008, nu din curs"

    Lucian Isar era un bancher de succes, considerat un geniu de mulţi colegi de breaslă. Unii îl invidiau, alţii îl priveau cu respect.

    Celebrul fenomen "atacul pe curs" din octombrie 2008 l-a făcut să intre în disensiuni ireconciliabile cu Banca Naţională a României.

    În octombrie 2008, dobânzile interbancare au ajuns până la 1000%, moneda noastră a intrat în fibrilaţii, ceea ce l-a facut pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu să iasă public şi să anunţe că leul a fost atacat.

    Mai mult, o bancă foarte mare din sistem a avut nevoie de bani de la BNR ca să supravieţuiască.

    Printre ţapii ispăşitori s-au regăsit Lucian Isar şi Florin Cîţu, fost ING Bank.

    Lucian Isar era, atunci, vicepreşedinte al Bancpost, ocupându-se inclusiv cu operaţiuni de trezorerie ale băncii.

    Unii susţin că Lucian Isar a pariat atunci împotriva Băncii Naţionale, obţinând câştiguri foarte mari pentru clienţii Bancpost. Alţii spun, însă, că Isar ar fi pierdut banii clienţilor. Fostul bancher respinge acuzaţiile, afirmând că sunt intoxicări, pentru că, la vremea aceea, Bancpost nu avea clienţi cu conturi administrate sau în marjă şi, prin urmare, era greu să pierzi dacă nu exista fizic această categorie. Nici atunci şi nici acum nu au în Bancpost o astfel de categorie de clienţi, afirmă fostul bancher.

    La opt ani de la întâmplare, Lucian Isar ne-a explicat, într-un interviu, cum au stat lucrurile, din punctul său de vedere.

    Reporter: Aţi devenit duşmanul Băncii Naţionale a României (BNR), în condiţiile în care aţi fost acuzat, în 2008, că aţi pariat împotriva cursului euro/leu. Cine a câştigat şi cine a pierdut, atunci?

    Lucian Isar: Disputele "ideatice" cu Isărescu (n.r. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR) au început înainte de toamna lui 2008. Câteva exemple:

    - în 1998 am descoperit şi am anunţat un plagiat publicat în caietele BNR, realizat de un mentor al lui Isărescu şi membru în CA BNR;

    - În 2007 am punctat public întărirea excesivă a leului şi efectul negativ asupra economiei României;

    - Începând cu ianuarie 2008, în multiple emisiuni realizate de Radu Soviani la Money Chanel, am discutat despre greşelile flagrante de politică monetară şi de credit ale lui Isărescu, care au aruncat România în recesiune;

    - Pentru prognoza făcută în august 2008 privind recesiunea României, în 2009 am fost catalogat de un amic al lui Isărescu, în Ziarul Adevărul, drept eretic economic;

    - În aprilie 2008, într-o conferinţă la BNR, i-am atras atenţia public lui Isărescu că nu sesizează rolul portofoliilor parcate în străinătate de către băncile comerciale;

    - Cu o săptămână înainte (n.r. octombrie 2008) ca BNR să intervină în piaţă pentru a-şi apăra mandatele ce expirau în 2009 (legătura este dată de faptul că majoritatea parlamentară aleasă la alegerile din noiembrie 2008 decidea componenţa CA BNR, ales în 2009) am anunţat în emisiunea lui Radu Soviani că o astfel de mişcare (n.r. intervenţia în piaţă) este greşită şi că va conduce dobânzile la lei de la 10%, la 1000%.

    În octombrie 2008, cumpărările de valută au început, pe fondul repatrierilor de valută de toamnă şi al promisiunii lui Tăriceanu (n.r. Călin Popescu-Tăriceanu, premier la vremea respectivă) că va creşte salariile profesorilor. Nimic deosebit ca amplitudine, doar că Isărescu promisese unor politicieni şi prieteni un curs stabil.

    Aceşti "clienţi" au pierdut pentru că dobânzile au explodat, după ce Isărescu a scos leii din piaţă pe fond de deficit structural de lichiditate. Deci nu putem vorbi despre un atac pe curs.

    Norma BNR nr.4/25.09.2001 spune la art. 10 următoarele: "La sfârşitul fiecărei zile bancare lucrătoare, poziţiile valutare ale unei bănci sunt supuse următoarelor limitări:

    a) maximum 10% din fondurile proprii ale băncii pentru oricare dintre poziţiile valutare individuale ajustate; şi

    b) maximum 20% din fondurile proprii ale băncii pentru poziţia valutară totală".

    Altfel spus fizic este imposibil cu limitarea de poziţie valutară ca o bancă din România să poată ataca cursul. Maxim de poziţie este pe toate valutele, limitată zilnic la 20% din fondurile proprii şi această poziţie este raportată zilnic la BNR.

    Băncile din România au făcut bani pe greşeala lui Isărescu de a scoate leii din piaţă pe dobânzi, nu pe curs unde aveau poziţii square.

    Dar, atunci, Isărescu a început prin a acuza trei bănci străine de atac pe curs, şi anume Credit Suisse, Goldman Sachs şi Barclays. Răspunsul acestora privind o viitoare opinie mai puţin favorabilă în materialele publicate în străinătate l-au făcut pe Isărescu să caute alţi "duşmani". Isărescu avea nevoie de duşmani pentru a putea explica "acelor prieteni şi politicieni", care aveau conturi în marjă şi cărora le garantase curs stabil, cum au pierdut bani.

    Pot să vă spun că acei oameni au pierdut bani nu din mişcarea cursului, ci din mişcarea dobânzilor, pe canalul punctelor de swap.

    Să vă explic.

    Băncile comerciale din România au avut poziţie valutară aproape zero în acea perioadă. Prin urmare, nu puteau să "atace" cursul.

    E ca şi cum ai acuza de deplasare în viteză o maşină care are schimbătorul de viteză aşezat în nul. Mai mult, prin lege, băncile comerciale nu pot ataca cursul, deoarece nu pot avea o poziţie valutară mai mare de 20% din capital, cumulat pe toate valutele. Această poziţie este raportată zilnic la BNR şi nicio bancă nu a depăşit poziţia valutară în acea perioadă, stând în mijlocul intervalului, adică în zero.

    Ce nu a înţeles Isărescu atunci este că băncile comerciale din România au făcut bani pe greşeala lui în ceea ce priveşte dobânzile, nu pe cursul de schimb. Băncilor le era indiferentă evoluţia cursului, dacă poziţia pe curs era zero - nici lungă (de cumpărare), nici scurtă (de vânzare).

    Pe dobânzi, băncile comerciale au făcut foarte mulţi bani.

    Fără să vă dau valorile, puteţi evalua singuri ce înseamnă să te împrumuţi miliarde de lei la o dobândă de 14,25% de la BNR (n.r. BNR acordă lichidităţi în lei băncilor comerciale pe termen scurt, în schimbul portofoliilor de titluri de stat, prin facilitatea Lombard) şi să plasezi în piaţă la dobânzi de la 125% până la 500%. Unii au reuşit să plaseze şi la 1000%.

    Desigur, acestea erau plasamente colateralizate, adică dădeai lei şi primeai în contrapartidă euro pe toată perioada. În plus, multe bănci erau foarte lichide de multă vreme, pentru că ştiau, încă din aprilie 2008, că se va produce în octombrie 2008 un deficit structural de lichiditate.

    O singură bancă a fost pusă în genunchi, şi anume Banca Transilvania.

    Reporter: La cât estimaţi pierderile BNR, în acea perioadă?

    Lucian Isar: BNR a pierdut mult în raport cu anumite bănci în acea perioadă, dar nu avem date defalcate.

    Per total, BNR a arătat profit la nivelul anului 2008, pentru că a compensat pierderile împrumutând bugetul de stat pe finalul anului, prin intermediul băncilor, la 14% şi pentru că a cerut de la bănci rezerve minime obligatorii foarte mari, remunerate slab pe tot parcursul anului. Banii luaţi în rezerva minimă obligatorie au fost investiţi de BNR tot anul la dobânzi mai mari decât cele plătite băncilor, ceea ce a generat profit suficient încât să acopere pierderile.

    Reporter: Cum s-a desfăşurat, concret, acest "atac pe curs" (aşa cum îi spune BNR)?

    Lucian Isar: În toamna anului 2008, o serie de clienţi externi instituţionali sau corporatişti au început să repatrieze sumele investite în România, în majoritate în produse de tip "carry trade", dar şi cu alte tipuri de produse. Ritmul a fost puţin accelerat de decizia lui Tăriceanu de a anunţa creşterea salariilor profesorilor cu 50%.

    În momentul acela, leul s-a depreciat accelerat, ceea ce l-a speriat pe Isărescu, care era plecat de la birou. Sperietura probabil a fost favorizată de tensiunea promisiunilor preelectorale de a păstra cursul stabil.

    Isărescu a decis să intervină în piaţa valutară fără a steriliza intervenţia, adică fără a băga lei în piaţă, ca să menţină dobânzile scăzute.

    Dacă Isărescu intervenea cu sterilizare, ar fi ţinut dobânzile jos. Nesterilizând intervenţia, acestea au urcat foarte mult. A greşit procedând diferit de polonezi, cehi sau unguri. Probabil, de când a scris teza de doctorat pe gestiunea cursului de schimb, a uitat cum se face.

    Deşi l-am avertizat public că o intervenţie nesterilizată va arunca dobânzile la 1000%, nu a crezut şi a testat ipoteza. Când a văzut unde au ajuns dobânzile, s-a speriat şi a încercat să ascundă greşeala printr-o manipulare publică. Necinstea declaraţiilor lui Isărescu nu a culminat cu acuzaţiile neîntemeiate şi neprobate de atac pe curs aduse unui număr de cinci bănci comerciale (una era Eximbank), ci cu minciuna spusă pe 14 octombrie 2008 în Parlamentul României, potrivit căreia nu era o criză de lichiditate în România.

    Dobânzile ajunseseră deja la 1000% în piaţă, ca rezultat al efectului de cerere şi ofertă. În octombrie 2008, s-au suprapus apariţia deficitului structural de lichiditate cu plăţi către trezoreria Statului, cu greşeli de calcul al rezervei minime şi cu intervenţia nesterilizată pe piaţa valutară.

    Repet, băncile comerciale nu aveau poziţie valutară, ci făceau bani din dobânzi.

    Tot Isărescu a "autosesizat" Consiliul Concurenţei. Acesta din urmă a închis investigaţia după patru ani, amendând pe formă, nu pe fond, BRD şi Raiffeisen. Desigur, "justiţie poetică".

    Consiliul Concurenţei s-a prins, având multe date, că cel care a sunat cinci din zece bănci a fost Şerban Matei din BNR.

    În octombrie 2008, un director din BNR, Şerban Matei, a sunat la trezorierii din băncile care participau la pagina de fixing a Robor şi le-a cerut să denatureze indicele. Altfel spus, să pună în pagină dobânzi reduse, deşi piaţa era foarte sus. Cinci dintre aceştia au acceptat, iar cinci nu.

    Şerban Matei este cel care a sunat la BRD, BCR, Raiffeisen, CEC şi Banca Transilvania să ţină dobânzile 14% cu 18,25%, în ecrane, deşi acestea se tranzacţionau la peste 100% în fiecare zi din acea perioadă.

    Tot Isărescu a arătat atunci cu degetul pe o foaie, după o conferinţă de presă, care sunt băncile comerciale din România ce trebuie expuse publicului ca duşmani.

    Acestea erau cele cinci care nu fuseseră sunate de Şerban Matei să ţină dobânzile scăzute în pagina de fixing Reuters (n.r. pagina de cotaţii), dar în afara pieţei.

    Reporter: În ce mod aţi fost implicat în aceste operaţiuni?

    Lucian Isar: Eu eram vicepreşedintele Bancpost responsabil şi cu trezoreria şi cu activitatea de corporate etc. Practic, tot ce nu era retail, mi se raporta mie.

    Oficial nu am fost acuzat de nimic.

    În schimb, au apărut acuzaţii în presă.

    Pot să vă dau ca exemplu un articol din 2012, din Evenimentul Zilei, care spunea că, în octombrie, BNR a acuzat o acţiune coordonată a mai multor bănci, româneşti şi străine, care ar fi încercat să mute cursul leului la un nivel de variaţie superior şi să încaseze diferenţa. BNR a cerut eliminarea din sistemul bancar a celor care au declanşat atacul, potrivit publicaţiei respective, Isărescu acuzând pe şefii de trezorerie că "nu şi-au închis poziţiile" - ceea ce înseamnă că nu şi-au onorat la sfârşitul zilei angajamentele de plată. Ulterior, BNR a cerut eliminarea lor din sistemul bancar, mai spune ziarul respectiv.

    Fiind implicat, în acea perioadă, într-un MBA la Chicago Business School, desantul Curţii de Conturi, după întâmplarea din octombrie 2008, m-a prins în campus la Chicago.

    În rest, am fost permanent implicat în activitatea din acea perioadă.

    Reporter: Aşadar, a fost un "atac" asupra dobânzilor, nu asupra leului...

    Lucian Isar: Nu a fost un atac asupra leului, în octombrie 2008. De exemplu, cursul de schimb a sărit manipulat de BNR mult mai mult în ianuarie 2009 (după alegeri), decât în octombrie 2008, inclusiv înainte de intervenţie.

    Repet, cu limitarea poziţiei valutare, prin lege, o bancă locală, în România, nu are cum să "atace" cursul.

    Efectul greşelii şi panicii lui Isărescu s-a materializat într-o expoziţie persistentă a dobânzilor la lei, adică acestea s-au menţinut ridicate o perioadă îndelungată, de aproape un an.

    Această mişcare a fost camuflată administrativ pentru multe luni de zile, printr-o normă BNR care interzicea publicarea în pagina Reuters a unei dobânzi mai mari de 18,25%. Aşa se explică de ce dobânda a arătat 18,25% luni la rând. Nu conta dacă piaţa era mult deasupra (n.r. avea dobânzi mai mari), dacă puteau justifica închiderea conturilor de marjă şi comunicarea mincinoasă către popor.

    Un milion de euro investiţi într-o anumită lună din 2008, în tranzacţii în marjă, putea să aducă profit investitorului încă un milion de euro.

    Supărarea BNR din octombrie 2008 a provenit exact din faptul că piaţa i-a pedepsit pentru autosuficienţă şi le-a curăţat toate conturile de marjă dedicate alegerilor din noiembrie 2008. Refacerea conturilor a fost posibilă de-abia după noiembrie 2008, în pregătirea prezidenţialelor din 2009.

    Conturile de marjă se închid cu o poziţie de sens contrat până la scadenţa primei tranzacţii. De exemplu, dacă ai vândut euro contra lei, cu decontare peste o lună, ai timp până la decontare să închizi poziţia cu o tranzacţie de sens opus, în exemplul dat prin cumpărarea de euro.

    Reporter: Susţineţi că o importanţă deosebită a avut-o şi faptul că această operaţiune s-a derulat în an electoral şi în an premergător alegerilor conducerii BNR...

    Lucian Isar: Evident. Nu este un fenomen particular României. Există studii numeroase întinse pe zeci de ani şi zeci de ţări care arată că există un comportament diferit al băncii centrale în ani electorali. În dorinţa de a fi reales, Isărescu transmite anumite mesaje. Unul din ele este legat de evoluţia cursului din perioada preelectorală. Consiliul de Administraţie de la BNR decidea cine făcea noua majoritate în alegerile din noiembrie 2008.

    Reporter: De ce credeţi că BNR v-a găsit ţap ispăşitor în această operaţiune?

    Lucian Isar: A fost o conjunctură. Isărescu s-a speriat de mişcarea dobânzilor care a curăţat conturile de marjă. A încercat să dea vina pe cele trei bănci străine, dar nu a rezistat nici el la replica acelor bănci. În consecinţă, s-a reorientat spre bănci locale pe ai căror şefi îi controla direct. Aceste bănci au fost şi cele care nu au fost sunate de Şerban Matei. Campania de presă a fost uşor de declanşat, blocând, prin conducerea controlată, comunicarea respectivelor bănci. Practic, Bancpost, Unicredit, ABN AMRO, ING şi Eximbank nu au comunicat atunci, pentru că oricum nu s-ar fi auzit.

    Şantajul BNR a presupus şi ca băncile să nu îşi spună punctul de vedere şi să rămână Isărescu salvatorul crizei pe care tot el a determinat-o.

    Reporter: Cum au influenţat economia aceste inginerii financiare?

    Lucian Isar: Dobânzile crescute au transformat România în singura ţară din lume care a majorat dobânzile în criză. Această creştere, dublată de regulamentul BNR 11/2008 ce bloca creditarea începând cu noiembrie 2008, au aruncat România în recesiune.

    Menţinerea dobânzilor ridicate ani la rând (în 2009 bugetul Statului s-a împrumut în lei la 11%) a provocat o pierdere României de 28% din PIB pe toată perioada crizei, adică 42 miliarde euro.

    Reporter: A avut vreun rol BNR în faptul că aţi plecat de la Bancpost?

    Lucian Isar: În decembrie 2010 am plecat din Bancpost. În perioada septembrie-octombrie 2010 am urmat un curs full time la HBS, numit AMP. Acolo am decis, având un proiect de curs, să îmi deschid propria bancă. Mi-am dat demisia de la bancă în timpul când eram la şcoală şi după o lună am plecat.

    Am auzit că Isărescu s-a lăudat ulterior cu plecarea mea. A încercat, în 2008, dar acţionarii Bancpost nu au cedat la şantaj. Isărescu a pus presiune circa trei săptămâni pe acţionari, până când, de comun acord cu aceştia, am desenat o poziţie hibridă numită Senior Executiv Director care conducea toate unităţile (circa 400 de oameni) anterioare, mai puţin trezoreria, unde a fost adus un expat grec, sub formă de compromis.

    Poziţia de Senior Executive Director a fost creată pentru mine. Grecii au dat public satisfacţie lui Isărescu şi m-au premiat pe mine intern.

    Noua mea poziţie presupunea un salariu mai mare şi un bonus superior celui de vicepreşedinte. Aşadar, am fost răsplătit prin creşterea salariului şi a bonusului. Principalele mele atribuţii au fost că banca nu a avut nicio problemă de lichiditate şi că a făcut profit.

    Presiunea BNR s-a exercitat nu doar prin nenumărate telefoane, dar şi prin trimiterea unei echipe de control care nu făcea nimic, prin "scăparea" numelor noastre în presă, prin ameninţarea cu o campanie explicită contra băncii.

    Reporter: Putea BNR să prevină acea operaţiune din octombrie 2008?

    Lucian Isar: Putea să asculte sfaturile publice şi să nu crească dobânzile. Dacă tot a lăsat cursul să se aprecieze în perioada 2006-2007, atunci putea să nu permită atingerea unui nivel de 3,1 lei pentru un euro, exacerbând dezechilibrele. În octombrie 2008, putea să procedeze exact ca Polonia şi să intervină injectând în paralel lichiditate. Polonia nu a avut recesiune.

    Reporter: De ce a ajuns Banca Transilvania în situaţia să primească ajutor de 500 de milioane de lei, de la BNR, pentru salvare, în octombrie 2008?

    Lucian Isar: Din cauza unei proaste gestiuni a lichidităţii şi pentru că a crezut povestea lui Isărescu potrivit căreia România va continua să crească cu 5%, încă zece ani. Multe firme au intrat în faliment pentru că s-au bazat, în planurile de expansiune, pe Isărescu.

    Reporter: Dar există vreo reglementare/normă/lege care să stea la baza faptului că BNR a salvat BT în acea perioada?

    Lucian Isar: Sunt şi eu curios cum Isărescu a reuşit să eludeze cadrul legal pentru salvarea BT. Reglementarea acoperitoare a apărut ulterior. În acea perioadă au fost mai multe abuzuri, inclusiv finanţări bilaterale la băncile "prietenoase".

    Reporter: De ce credeţi că BNR a ajutat BT şi, recent, nu a procedat similar şi cu Banca Carpatica?

    Lucian Isar: Nu am idee, dar aceasta este o întrebare pentru instituţiile statului. Unii angajaţi BNR au "ajutat" şi Banca Carpatica, impunând mai multe echipe de management bine plătite care au pus-o pe butuci, direct în braţele unor apropiaţi BNR.

    Reporter: Care a fost sancţiunea pe care a aplicat-o BNR, în cazul dumneavoastră?

    Lucian Isar: Am fost amendat cu şase salarii medii. Este o amendă dată după o strădanie de cinci luni a echipei de control, în anul 2009 (în 2008, după renunţarea la poziţia de vicepreşedinte, a plecat şi echipa de control din bancă), bazată pe ceea ce au decis cei de pe partea de retail, deşi eu nu am coordonat niciodată aria de retail banking. Subliniez că amenzile nu s-au referit nicio secundă la ceea ce s-a întâmplat în octombrie 2008.

    Contestaţia se face tot la BNR. Interesantă formă de "justiţie". Aşa se justifică imaginea reală pe care o au anumiţi angajaţi BNR, inclusiv Isărescu, în ochii bancherilor.

    Ca şi cum l-ar acuza cineva pe Isărescu pentru achiziţia de maşini de 600 de cai putere, deşi nu el coordonează achiziţiile în BNR. Ori am greşit analogia şi Isărescu se ocupă şi de achiziţii în BNR?

    Reporter: Ce vă doriţi acum de la Guvernatorul BNR?

    Lucian Isar: Să permită un control cinstit de la Curtea de Conturi la BNR şi să se abţină până la terminarea mandatului în fruntea BNR de la declaraţiile publice necinstite care afectează imaginea instituţiei.

    Reporter: Mulţumim!

    Opinia Cititorului ( 53 )

    1. Aha ! Cu alte cuvinte 8 ani ai tacut ca un [fragment eliminat, conform regulamentului] in porumb pentru ca ai primit crestere de salariu si bonus. Acum ca ai papat banutii incepi sa chitai. La fel si alti colegi de-ai tai de gen Catu sau Cristoforidis. Cat a iesit banu' din sistem ati mers cu sistemu' Cand a inceput sa se usuce adapatoarea v-a gasit si pe voi limbarita. Plini de onoare coane, n-am ce zice.

      1. Mai,esti prost?Nu ,esti prost intentinat tu si toti urmatorii bnr-isti comentatori de la ora 00,00 si care ati sarit sa denigrati fara sa cititi interviul.Pentru inalte servicii va compenseaza oenologul tradator de neam cu postul de sperietori de ciori in via de la Dragasani.

        "Pentru evenimentele din octombrie 2008, am fost răsplătit prin creşterea salariului şi a bonusului"

        Pai voi cu ce va rasplatesc Necula sau pastorul? 

        nu imi fac iluzii. Isar nu este un sfant.Saul a fost un progonitor al crestinilor inainte sa devina Pavel. insa acum Isar este un om care lupta impotriva unui sistem. un sistem patronat de BNR. intrebarile privind modul diferit in care BNR a actionat in cazurile Carpatica si Transilvania sunt legitime. acum astept BNR sa raspunda la fiecare punct insirat de Isar.

        Isar a fost un ageamiu, pe Drumul Damascului i s-a aratat spiritul arivismului, a suferit o transformare radicala si a devenit un nepriceput...

        sau a incalcat omerta?

        La noi nu e mafie... Mafia e bazata pe disciplina, respect, onoare si putere.

        mi se pare foarte interesant ca Bursa publica acest interviu in timp ce zf-ul da o analiza jalnica a lui hostiuc cu datele BNR. este o diferenta intre un ziar care pune intrebari, care vrea sa afle ce este in spatele usilor inchise, dincolo de ce ne servesc statuile in viata si un ziar care isi face analizele bazandu-se pe ce ii da BNR.

        Isar are dreptate.Nu poți sa ataci cursul dacă ai limita de 20 la suta pe poziția valutara totala.😀

        Isarescu a comis-o și bugetul de stat și economia a plătit.  

      Aberatii de tip isar. Psihoticul se contrazice in doua raspunsuri alaturate. In primul spune ca Bancpost avea o conducere pe care o controla BNR si de aceea nu a comunicat nimic contra acuzelor. In al doilea spune ca sefii Bancpost au rezistat presiunilor BNR de a-l da afara. Megalomanie, nene.

      1. Foarte corect. Daca este Isar atat de bun, cum de nu si-a deschis propria banca? Cred ca a aflat amicul Mishu Antonescu MA ca are propria banca. Isi tine economiile la saltea si le da imprumut catorva tovarasi. Hahaha

        ... ca Negrul Jim, bancherul lui Huck Finn... A mai vrut Becali! Si, desigur, prestigiosul bogatas care a facut bani alergind dupa ei in chiloti pe zgura... Ei, o parte din maruntis a cazut din buzunarele altora, care inca mai pomenesc de "Z'gura! Z'gura!", dar, dupa cum stim, in sportul ala e cu "Silence, please!"...

        Banii s-au facut van and mujicilor vista indulcita de ciocolata Poiana:-)

        Haha

        Ma prostule. Controlul bnr era asupra lui Bogza...dar nu asupra grecilor. Sefii bancpost sunt actionarii..greci. Lucian este si arogant si lipsit de latura umana...dar prost chiar nu. El greseste dc il scoti dintre cifre pt ca nu stie sa se comporte cu oamenii. El stie doar ce se poate calcula si ce pare logic in fctvde cevrezultat vrei....dc ar avea si o latura umana pe care sa stie sa o implice in decizii si calcule, ar fi as. Insa att timp cat vb de cifre...mi-e greu sa cred ca a gresit ceva. Dc nu era sustinut de cineva, cumva....nu ramanea acolo att. Era micul print al unora dintre greci...

        Securitatii BNR sunt varza in toate, dar asi la socializare. Cine nu socializeaza cu ei si nu-i gasesti cei mai adorabili interlocutori zboara.

        Supraspecializatii si oamenii care ti-o spun franc in față au avut tot timpul probleme cu brânzarii din Securitatea ceaușistă. 

      Adică, ziceți voi, nimic din ceea ce susține Isar nu este adevărat. Dar nimic. Totul este o mistificare. Si datele si conferințele si avertizările lui. Si evoluția cursului si a dobânzii.Tot. Dreptate au doar

      Isarescu si BNR. Eventual, si Vasilescu.Hmmmm.... Deloc, deloc? Nu are nici un pic de dreptate? Mai sa fie!  

      O televiziune a zis ca amenda I-a fost data la inceputul lui 2008 deci inainte de "atac" nu in 2009 cum sustine domnul... A primit doua sanctiuni? Iar dir exec in loc de vice e retrogradare, orice s-ar zice...

      Cand cineva care stie isi da drumul la gura Isarescu se face mic, mic.

      1. Cine stie si vorbeste? Vad ca BNR i-a impartit pe argatii din batatura in doua temniti large... Unii care stiu si unii care vorbesc...

      Acum înțeleg și cei ca mine, din afara sistemului bancar, ce sentimente "nobile" îl îndeamnă pe domnul Isar la luptă. Ura și o cumplită dorință de răzbunare.

      E trist ca o persoană care a făcut parte din sistem să vină abia acum, după 8 ani, cu niște dezvăluiri publice și acuze concrete la care, oricum, nu pot răspunde decât cei în domeniu. 

      M-am lămurit. Prefer "Spovedania unui învins" a lui Panait Istrati.

      1. tot in an electoral. Pe cine trebuie sa ridice si pe cine trebuie sa ingroape. Ceva a fost atunci dar se va putea vedea doar cu documentele tranzactiilor din acele zile. Este foarte usor de verificat dat doar pe documente.

      Bancpost mergea prost in acea perioada ? Ce e ala "control cinstit de la Curtea de conturi " ? Bancherii sunt in general in general turnatori ? BT a primit 500 de mil pt salvare eludanduse cadrul legal ? Deci ajutor de stat sau de grup infractional organizat ? asf unde era ca nu am vazut comunicatul pe BVB ? Si la Carpatica la fel ? 42 miliarde $ paguba adusa de bnr ? Conturile astea in marja unde sunt raportate ?

      Nu stiu ce vrea Isar dar institutiile statului ar trebui sa se sesizeze pe interviul acesta ! Daca nu are dreptate sifonand imaginea multora va fi dat in judecata , daca nu insemna ca Isar are dreptate ! Intre geniu si nebunie e o diferenta mica de tot ! Sper ca domnul Isar sa dovedeasca in perioada urmatoare ca este un geniu ! Dreptul la replica de la BNR va fi azi, marti sau miercuri ? 

      Capsunarii si Tariceanu pe de-o parte, doctorul Isarescu pe de alta... Cursul, la mijloc, maltratat ca un burduf de acordeon. Intre timp, bancherii il invidiau pe Isar care invata la curs cum sa-si faca banca si politicienii il sunau pe Isarescu sa-i reproseze ca nu e leul stabil...

      A cata iesire in public a lui Isar cu acuze la BNR si atacul la leu? De 10 ani aproape si mai des in ultima perioada din motive evidente Isar ne spune ca aia din BNR habar n-au ce fac acolo. Sunt multe inexactitati in ce spune si masluiri de informatii in interviu modelate pentru a-si argumenta pozitia. E voirba de swapuri de tehnica de swap de cine a facut atacul si ce a vrut sa faca (de fapt atacul inseamna ca pariezi impotriva unei monede putand sa imprumuti euro fara sa ai in momentul ala lei si pe urma cand vezi ca euro nu se duce unde ai crezut alergi in piata sa-ti inchizi pozitia si normal ca piata profita nu intru in detalii) e vorba de creditul Lombard care putea fi folosit, nu bancile au pariat pe curs cu banii lor ci fonduri clienti asa cum el singur zice deci limitele alea sunt inutile in argumentatie, Isarescu a si explicat in acea iesire publica cum a fost. Iar comparatia TLV cu BCC e total aiurea, sunt 2 cazuri diferite in conditii diferite. O alta bazaconie.

      A vrut sa-si faca propria banca. Serios? Tot vorbeste despre Isarescu pentru activitatea BNR. Adica BNR e Mugurel SRL nu sunt echipe tehnice nu e CA nu e nimic. Isarescu are painea si cutitu acolo, ailalti vin la serviciu ca sa nu stea cladirea goala. Si vedeti si argumentele cu aurul si si alte acuze aiurea. Asta e bancher invidiat si respectat? Ca interviul incepe asa cu o descriere ca am crezut ca e vorba de Jamie Dimon asta apropo de politica editoriala (no offense) nu mai zic de intrebari.

      De fapt ce vrea omu asta? Sa fie adulat? Sa fie ales guv? Sa fie presedinte de banca? Sa nu mai fie Mugurel la BNR? Sa fie ceva in guvern? Sa i se recunoasca meritele pe care le vrea el? Care e targetul? Ca pe unde s-a dus a facut numai iuresuri (Tarom Banca Feroviara leasingul pentru Maserati etc). O fi un neinteles. 

      1. In afara de miriit, poti articula vreun repros prezentarii de la inceputul interviului? Ce ai cu intrebarile? Ce inseamna pentru tine "politica editoriala"?

        No offense, dar nu-mi amintesc ca vreun mesaj de-al tau sa fi fost rezonabil sau macar de bun simt. 

        L-ați făcut nimeni în drum.

        Sunt sigur că orgoliul lui pătat îl motivează destul cât să dea dă Pământ cu toți securisto-comuniștii din BNR.

        Nu se va alege cu nimic din acest demers, dar de voi se alege praful. 

      Povesti cu zane emise de un inadaptat.

      Numai talente. 

      Si cand te gandesti ca PNL e aproape, deci orice ai face tot sunt influente in politica, care lasa urme adanci in macro. 

      Daca in 2008 cursul nu era controlat, la forta gigancilor bancati speculatori pe curs, Romania era facuta praf in urmatorii ani, si noi odata cu ea.

      Gospodin Isar este un promotor al intereselor rusesti in Romania. Toate actiunile lui trebuie sa fie vazute in contextul regional in care Rusia incearca sa destabilizeze.

      Tactica mesajelor folosite este un clasica : un amestec de lucruri adevarate si miciuni. 

      1. solicitarea de dare de seama de către BNR reprezinta o acțiune ostila de destabilizare din partea Rusiei!

        foarte bine sesizat vrea sa ducă aurul de la Londra la Moscova

        Rusia, daca are nevoie, isi ia un mujic mai barosan...

      upsss... cum de nu a sesizat nimeni cea mai importanta informatie furnizata de domnul Isar??? deci ... cum se fac banii pentru campania electorala ... si buzunarele politicienilor... 'genii financiare' si nu numai: se ia o suma de bani si se 'investeste' tranzactionand in marja... se adauga informatii confidentiale de la BNR si manipularea pietei tot de la BNR si in final .... uraaaa ce destepti sunt unii... ce noroc au si ce priceputi sunt. Intrebare: Domnule Isar e adevarat? Am inteles bine?

      1. e din seria de isarisme. Omul sugereaza ca erau niste oameni, prieteni ai lui isarescu, care faceau bani din tranzactionarea in marje, capitalizand pe promisiunea lui Isarescu de atine cursul stabil? cum?! pentru ca atunci cand tranzactionezi in marja, castigi sau pierzi din evolutia cursului intro directie sau alta, nu dintr un cu

        rs stabil :) 

        Cred ca domnul Isar trebuie sa explice public ceea ce incearca sa sugereze. TREBUIE sa stim daca dansul are informatii ca piata valutara / interbancara din Romania este o piata manipulata.

        Se intervine legal pe curs si se apasa pe butoane constant. In contrapartida, unii particulari au acces la informatie privilegiata si mai fac cite un ciubuc. Dar nu e nici un Soros printre ei...

      'Unii îl invidiau, alţii îl priveau cu respect.', si mai erau si unii care faceau misto de el, rautaciosi, stil romanesc, atunci cand si a cumparat o masina f scumpa in leasing, prin 2007-2008, cea mai scumpa din parcare, cand mergea la intalnirile de la BNR:), leasing la care a renuntat la scurt timp dupa declansarea crizei. Poate pentru ca la acel nivel, atitudinea tip 'show-off' prin masini pe care nu ti le permiti, sau ti le permiti la limita, era considerata superficiala. Acest detaliu singular nu il descalifica ca profesionist/politician. Modul agresiv in care isi conduce vendeta impotriva lui Isarescu, at any expense, decredibilizand BNR, cu comentarii pe subiecte majore, precum rezerva valutara si cursul de schimb, pe care omul de rand, ne-expert, le ia de bune, cand ele sunt niste inexactitati usor de inteles de cei din domeniu, este descalificanta pentru el.

      Dupa acest interviu care pare autocomandat de Isar (apropo dl MAKE, cum v-a venit ideea?) Am cautat sa vad cand si cum Isarescu l-a acuzat vreodata pe Isar ca atacat leul. N-am gasit nimic. Poate ma ajutati dvs.

      1. 1. Si eu cred ca Isar si-a autocomandat interviul, pentru ca noi doar l-am solicitat, nu i l-am impus; dar, probabil ca vrei sa spui ca Isar ne-a comandat interviul, chestie la care nu ma mai obosesc sa raspund.

        2. Dupa toata vilva in jurul declaratiilor publice ale lui Isar, crezi ca este o "idee" sa-i iei un interviu? Ai "idee" de gradul de interes public pentru acest interviu? Eu am. 

        3. Banuiesc ca nu ai citit interviul pe care il comentezi, pentru ca, daca l-ai fi citit, atunci ai fi retinut declaratia lui Isar, din cuprinsul interviului de fata: " Oficial nu am fost acuzat de nimic." 

        Vezi, daca ai citi BURSA, atunci ti-ai economisi timpul sa cauti prin alte parti. 

        4. Interviul nu a fost facut de mine, numele autoarelor sint inscrise sub titlu; de ce ma tot intrebi pe mine diverse chestii legate de un interviu cu care nu am alta legatura decit ca este publicat in ziarul al carui proprietar sint?

        Marturisesc ca am citit interviul prima data, astazi, odata cu tine. 

      Din vechi obisnuinte se practica cu folos ascuns : daca nu iil poti nimici politic atinge-l profesional. Daca nici asa nu se ralizeaza indeparteaza-l. si ia--i locul. Traba este e pe Cons de adm. nu pe personna.

      Dle MAKE acu credeti ma pe cuvant recunosc un interviu la cerere de la o posta.Da recunosc ca asta e mai bine lucrat decat precedentul (tot a lui Isar) ala era absolut penibil se vedea clar ca e facatura.Acu cu doua persoane semnatare e mai bunutz asta. SI intrebarile s foarte agresive hahaha..

      1. Dar nu e asa simplu, Herr Florian nu e Horia Alexandrescu sau Rares Bogdan sau alt soi de lamelibranhiata sau gasteropoda, sa vinda laude la kil... Un joc e, pe sirma, cu BNR, Isar et co., de se dezgroapa povestile astea, nici strict gazetareste nu e treaba proasta, spiritul ludic al motanului cu be-ne-rozatoarele e prevestitor de surprize, hai sa ne luam suc si floricele sa vedem cum se termina!

      A si MAKE ,ca era sa uit, limba aia in ureche cu genialitatea lui Isar de unde vine ? De la semnatare sau exista personaje care chiar cred asta ? :))

      daca bnr ar influenta cursul, un curs stabil inainte de alegeri, pare tocmai o declaratie a BNR de neutralitate fata de politic. O apreciere a leului putand fi interepretata ca favorabila puterii, in timp ce o depreciere ar da apa la moara opozitiei.

      1. ... toti isi depreciaza moneda in criza, numai noi ne imprumutam s-o tinem virtoasa!:)) Nu ca am avea ce exporta...

        este un alt subiect. Daca vrei, desigur ca e indicat sa depreciezi moneda in criza, insa trebuie facuta cu masura, ca altfel le dai foarte greu oamenillor care au credite in valuta, iar la momentul 2008, creditele catre populatie erau aproape exclusiv in valuta. As zice ca o depreciere masiva a leului ar fi afectat negativ mult mai rau populatia, decat a facut o cresterea temporara a dobanzilor pe termen scurt. Reputatia pe care si-a creat o BNR printre speculatori la acel moment in 2008, ii aduce beneficii si astazi, in sensul ca speculatorii(nu mici), se gandesc acum de doua ori inainte sa forteze nivele pe euro/leu.

        ... si sa te raportezi la monede straine cind nu e cazul... De-aia Isarescu trebuie hung, drawn and quartered in Piata Obor, la raionul de batali...

        poate ai dreptate, nu stiu, si daca nu ai in cazul asta, sigur se gaseste ceva....poate n avea palaria pusa cum trebuie

        ... de fapt, nu eu, alti inaintemergatori mai destepti... Cu partea a doua, ai tu dreptate, sint genul cautator de nod in papura... nu-mi convine nimic, totul imi displace. E un citat din mine, oarecum celebru, care circula... o maxima: " Intr-o lume perfecta, creata de mine, nici eu n-as fi, daramite voi!".

        Daca n-as avea dreptate, oricum n-as recunoaste. Dar e de apreciat ca as gasi argumentele plauzibile pentru sofismul perfect. Altfel spus, uneori sint mai credibil cind mint decit cind sint sincer.

      Cum am ajuns in situatia jenanta de a arbitra un meci al probitatii si competentei intre Isar si Isarescu?!? Ce genii avem noi in finante, ati vazut ce banci avem? In 25 de ani am cunoscut citiva bancheri de Doamne-ajuta... Ghiba, saracul, fie-i tarina usoara, Ionel Trandafir, Doru Nicolaescu... Constantin Cojocaru, de la Sucursala Bucuresti a BCR... Tot de pe la BCR,niste doamne - Alina Matis, Liliana Muraru... din aia mai mici... Dragos Gheorghe, fost la Citi, acum, cred, tot la BCR... Pe la Finans, pe la turci, am vazut vreo doi... La Blom era un libanez, Rami Matta... In rest... La BRD sint de toata jena, de la portar la Presedinte, la greci e jale, la BT am avut de-a face cu niste directori de sucursale si cu juristi, i-am calcat in picioare, sint vai de mama lor... Ing e praf, Raiffeisen nici praf nu e, poate se upgradeaza la nivel profesional de "praf"... La BNR e o cireada de paricopitate, la MF n-am cuvinte... Mai respira ceva inteligenta citiva brokeri... Simionescu, Juravle, pe care eu l-am tot injurat, Bilteanu... Hai sa nu ne prefacem ca avem genii care sa stirneasca admiratie si invidie...:)

      Mai Lucica, sotul doamnei, pe unde ai fost BancPost, C.F.R., TAROM, ai facut fix un rahat!!!Lasa-ne cu mutra ta atent studiata si exersata si cauta un job onest!!!!Nu pacalesti pe nimeni, nici tu nici amanta lui Olteanu, Stroe et comp!!!

      Oare are dreptate Isar? Sunt foarte curios sa aud si o opinie BNR (poate reusiti sa obtineti un interviu in care sa fie clarificate in detaliu spusele lui Isar) cu privire la acest aspect. Interesant ar fi cum ar putea nega sau explica macar urmatoarele:

      1. Motivul cresterii dobanziilor in 2008 la asemenea niveluri si daca acum considera ca s-a procedat bine sau nu. De ce a trebuit neaparat sa sustina cu atata indarjire cursul in momentul respectiv si pe urma l-au lasat sa se duca? 

      2. Cum este posibil ca 5 din 10 banci csre cotau fixing-ul sa coteze 14%/18.25% din moment ce in piata cotatiile erau de cateva zeci de ori mai mari? Oare chiar sa fi sunat cineva din BNR la ei sa le spuna cum sa coteze? Hmmm...cu siguranta din moment ce asa s-a intamplat. Acum ca a fost dl Serban Matei sau altcineva ce mai conteaza... 

      3. Modul in care a fost 'ajutata' Carpatica cu ultimele conduceri care au fost puse de catre ei si care au pus-o pe butuci dupa cum se arata in interviu. De ce lui Carabulea i s-a retras dreptul de vot doar in momentul in care a vrut sa convoace AGA pt a schimba conducerea (in acel moment fiind doar cercetat, deci nevinovat pana la sentinta) si nu i s-a retras anterior cand a fost condamnat? Oare sa fi acceptat Carabulea salariile fostilor directori ai Carpatica (se spune ca ar fi depasit 30.000-35.000 atentie EURO) fara sa-i fie impus? Si salariile multor angajati adusi de conducere intre 3.000-6.000 euro? Greu de crezut cand se aude cum platesc firmele lui

      P.S. Problemele lui Isar cu BNR sunt inca de cand era in ING daca nu ma insel... 

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb