Asociaţia Ateliere Fără Frontiere (AFF) este unul dintre cei cinci câştigători premiaţi la Gala Dezvoltării Durabile dedicată Producţiei şi Consumului Responsabil, organizată de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, la începutul lunii ianuarie, conform unui comunicat de presă al organizaţiei.
Potrivit sursei citate, din anul 2008, Asociaţia Ateliere Fără Frontiere integrează pe piaţa convenţională a muncii persoane aflate departe de piaţa muncii, proveniţi din medii vulnerabile, având grijă faţă de mediu. Până în prezent, 295 de adulţi greu angajabili au fo1st angajaţi în programul de integrare pe piaţa muncii derulat de asociaţie în cadrul celor 4 ateliere de economie circulară şi agricultură ecologică (educlick, remesh, ferma bio&co, logiEtic). Totodată, de peste 15 ani de zile asociaţia militează pentru o dezvoltare economică dedicată oamenilor şi mediului şi sunt pionieri ai economiei circulare din România prin colectarea responsabilă a deşeurilor electrice şi electronice şi prin reutilizarea acestora şi dotarea laboratoarelor de informatică ale şcolilor din România cu calculatoare recondiţionate, prin realizarea de produse fashion sustenabile din bannere publicitare şi prin cultivarea legumelor ecologice. În data de 2 ianuarie, oamenii din spatele AFF au devenit campioni ai dezvoltării durabile în domeniul producţiei şi consumului responsabil datorită întregii activităţi derulate şi în special prin activitatea fermei bio&co.
Fermele agricole sociale, aşa cum este şi ferma bio&co, reprezintă o soluţie reală pentru obiectivele strategice ale agriculturii româneşti şi europene, precum şi pentru cele care vizează dezvoltarea durabilă şi cea incluzivă a zonelor rurale, generând locuri de muncă verzi, agricultură durabilă şi creştere economică în mediul rural, dar şi o alimentaţie sănătoasă pentru consumatori.
Prin implementarea principiului "from farm to fork" sau "de la fermă la consumator", parte a Pactului Verde European concretizat de către Comisia Europeană, ferma bio&co, asigură un sistem alimentar echitabil, sănătos şi ecologic deoarece legumele bio sunt livrate direct către consumatori, fără alte metode si terţi de distribuţie. Iar legumele certificate ecologic sunt din ce în ce mai apreciate şi căutate pe piaţa locală, în contextul în care certificarea oferă o garanţie pentru sănătatea consumatorului.
Dispusă pe cinci hectare agricole certificate ecologic, dintre care 4.000 de metri pătraţi de solarii (pentru o producţie 52 de săptămâni pe an), ferma bio&co, dezvoltată în satul Ciocănari, din comuna Niculeşti (judeţul Dâmboviţa) a obţinut certificarea ecologică inclusiv pentru cele 80 de soiuri de legume cultivate, iar producţia obţinută săptămânal fiind distribuită către 100 de clienţi din Bucureşti şi Ilfov. Livrările se fac la sediile companiilor care au mai mulţi angajaţi abonaţi dar şi în 15 puncte de livrare aflate în centru şi în mai multe cartiere din Capitală care se găsesc pe site-ul fermei.
"Legumele sunt cultivate la Ciocănari de oameni vulnerabili din sat, care, înainte de a face parte din acest proiect, lucrau ca zilieri doar în sezonul cald, fără a avea contract de muncă. Asociaţia a creat această fermă pentru a le oferi un trai mai bun şi pentru a cultiva totul aşa cum se făcea pe vremuri - natural", spune Andreea Despa, manager fermă bio&co. În prezent, la fermă sunt angajate 8 persoane care provin din medii defavorizate.
Pentru a obţine certificarea bio, terenul agricol a trecut mai întâi printr-o perioadă de doi ani de curăţare şi decontaminare, în care nu a primit tratamente chimice de niciun fel. Ferma bio&co se mândreşte cu legume de sezon, neatinse de erbicide şi insecticide care pot afecta calitatea şi cantitatea microorganismelor din sol şi folosesc doar îngrăşăminte naturale, iar în faţa diverşilor dăunători aplică metode non invazive atât pentru a salva planta de dăunător, cât şi pentru a proteja solul. Automat costurile de producţie sunt mai ridicate, deşi randamentul este mai scăzut.
La rândul său, Damien Thiery, CEO-ul Ateliere Fără Frontiere, declară: "Agricultura convenţională este responsabilă pentru 12% din încălzirea globală. Vedem astăzi că este o situaţie, într-adevăr problematică. Şi va fi şi mai problematică în viitor. Trebuie să găsim un alt model alimentar pentru a ne hrăni. Un model local, un model care promovează agricultura certificată ecologic. Şi, noi, când mergem la cumpărături, ar fi indicat să ne uităm la etichete. Ok, preţul este important, dar de unde vine produsul? Plătesc un pic mai mult să cumpăr ceva local, şi poate un pic şi mai mult să cumpăr ceva certificat ecologic, fiindcă asta este bine atât pentru planetă cât şi pentru sănătatea mea."