Forin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, a afirmat recent că, dacă PSD ar fi continuat să se afle la guvernare, "vă garantez că Grecia scria pe noi". Domnia sa a precizat că în perioada următoa-re vor exista "măsuri atât pe partea de cheltuieli, unde s-a terminat cu dezmăţul pe banul public, dar şi pe partea de venituri".
Deşi ministrul de Finanţe îi asigură pe cetăţeni că nu vor mai fi risipiţi banii publici şi cu toate că guvernul a adoptat OUG 1/2020 prin care a fost lăsat fără venituri Fondul de Dezvoltare şi Investiţii care era subordonat Comisiei Naţionale de Prognoză, proiectele aprobate de guvernul Dăncilă continuă. Menţionăm că nu ne referim la proiectele pe care guvernul Orban le-a găsit în derulare şi pentru care este nevoit să achite toate lucrările până la finalul investiţiilor respective, ci la proiecte pentru care procedurile de achiziţie publică a lucrărilor au fost finalizate la sfârşitul anului trecut sau în primele zile ale lui 2020.
Un astfel de caz este cel al societăţii Top Decon SRL, din Slatina, judeţul Olt, căreia, în 30 decembrie 2019, Primăria comunei Vicovu de Jos, judeţul Suceava, i-a atribuit contractul privind proiectarea şi execuţia modernizării drumurilor comunale din localitate, pe baza criteriului preţul cel mai mic.
Estimarea lucrărilor făcută de către comisia de licitaţie a fost de 25.523.070 lei, iar Top Decon SRL a oferit 25.261.973 lei. Pentru atribuire, conform documentaţiei întocmită de autoritatea contractantă, a fost luată în considerare, în proporţie de 90% componenta financiară - preţul cel mai mic - şi doar în procent de 10% termenul de garanţie a lucrărilor efectuate. Contractul ar urma să fie finalizat în următoarele 39 de luni, conform anunţului de atribuire publicat pe SICAP la 3 ianuarie 2020.
Tipul de finanţare: fonduri bugetare, fără niciun euro de la Bruxelles.
Cu alte cuvinte, întreaga lucrare din Vicovu de Jos va fi plătită din bugetul de stat.
În privinţa firmei care a câştigat contractul, menţionăm că SC Top Decon SRL Slatina pare a fi una dintre societăţile abonate la contractele pe care fostul guvern Dăncilă le atribuia cu finanţare din Fondul de Dezvoltare şi Investiţii sau cu finanţare de la bugetul de stat. Dacă Top Decon SRL avea în anul 2017 o cifră de afaceri zero, un profit net de -32.621 lei, datorii de 359.788 lei şi capital propriu negativ (-112.370 lei), cu doar doi angajaţi, în ultimii doi ani, afacerile societăţii au crescut simţitor, numărul contractelor pe bani publici s-a mărit exponenţial, pe sume considerabile, chiar dacă numărul angajaţilor nu a crescut prea mult.
Din 2018 şi până acum, Top Decon SRL a încheiat contracte pe bani publici, în valoare totală de aproape 70 milioane lei, la care s-ar adăuga şi altele obţinute în asociere cu compania ACETI(una dintre firmele strâns legate de fostul consilier de stat Darius Vâlcov) pentru realizarea unor reţele de apă şi modernizarea unor drumuri în comuna Bârla sau cu SCADT pentru reabilitarea unor drumuri în municipiul Slatina.
SC Top Decon SRL a fost înfiinţată în anul 2003 în municipiul Vâlcea şi, ulterior, în 2008, şi-a schimbat sediul în municipiul Slatina funcţionând iniţial la aceeaşi adresă - str. Izvorului nr. 27 - cu societatea Topnef Reciclare SRL, al cărei acţionar - Cristian Nicolae Deaconu - cumpăra societatea ACETI, după trimiterea în judecată, pentru fapte de corupţie, a lui Darius Vâlcov.
Iar societatea olteană nu este singura care a primit la începutul anului un contract pe proiectele demarate de guvernarea Dăncilă. De astfel de contracte au beneficiat mai multe companii, iar sumele sunt cuprinse între 10 milioane şi 35 de milioane lei pentru mai multe reabilitări şi modernizări de drumuri, una dintre societăţi fiind şi compania prahoveană SC CONI SRL, care, pentru 35 milioane lei, a obţinut un astfel de contract. Amintim că patronul aceste firme, Nicolae Onea a avut un dosar penal cu privire la infracţiuni de spălare de bani şi evaziune fiscală, el recunoscând iniţial faptele în faţa procurorilor şi în prezenţa avocatului.
Este posibil ca, pe lângă cele două societăţi de mai sus, care au obţinut contracte destul de valoroase din bani publici, să mai existe şi altele care, de la începutul anului şi până acum, pe baza proiectelor aprobate de guvernul Dăncilă pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi de Comisia de Prognoză, să câştige procedurile de achiziţie demarate în ultimele zile ale fostei guvernări.
Am dorit să aflăm punctul de vedere al ministrului Finanţelor Publice cu privire la această stare de fapt şi referitor la sumele din care vor fi decontate cheltuielile pentru lucrările ce vor fi făcute în baza acestor contracte, dar, deşi l-am apelat de mai multe ori şi i-am trimis şi un mesaj cu privire la aceste aspecte, Florin Cîţu nu ne-a răspuns până la închiderea ediţiei.