Au avut loc schimburi de focuri la frontiera dintre Iran şi Afganistan

A.F.
Internaţional / 27 mai 2023

Au avut loc schimburi de focuri la frontiera dintre Iran şi Afganistan

Forţe iraniene şi talibani au făcut schimb de tiruri sâmbătă, la frontiera dintre Iran şi Afganistan, anunţă poliţia iraniană, fără să precizeze dacă există victime, relatează AFP.

Acest incident intervine în contextul unor tensiuni între Teheran şi Kabul, pe tema distribuirii apei râului Helmand, după ce un baraj construit în Afganistan a limitat debitul apei către Iran - afectat de o secetă.

Sâmbătă dimineaţa, "forţe talibane au început să tragă cu tot felul de armament asupra unui post de poliţie iranian, de pe teritoriul afgan", anunţă adjunctul comandantului poliţiei, generalul Ghassem Rezai, citat de agenţia oficială iraniană de presă Irna.

Poliţiştii au răspuns "într-un mod hotărât" acestor tiruri, care au avut loc la limita provinciei Sistan-Balucistan, în sud-estul Iranului.

"După deschiderea confrunătrii de către talibani, şeful poliţiei a ordinat grănicerilor (...) să împiedice pe oricine să se apropie de frontieră", anunţă generalul Rezai.

Iranul - care are o frontieră comună de peste 900 de kilometri cu Afganistanul - nu recunoaşte Guvermul format de către talibani.

Teheranul ameninţa recent recent că-şi "rezervă" dreptul de a lua măsuri în vederea capării apei din Helmand, care izvorăşte din centrul Afganistanului şi care permite irigarea unor largi terenuri agricole în sud-estul Iranului.

Un purtător de cuvânt afgan, Zabihullah Mujahid, declară că Afganistanul este "hotărât să-şi îndeplinească obligaţiile", dar că "declaraţii nepotrivite" ale Iranului pot dăuna legăturilor între cele două ţări.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. macar de s-ar ciurui aia intre ei, am scapa de doo tipuri de troglozi! In 20 de ani n-o sa mai aiba apa oricum, rezervorul ala, deci daca nu se omoara intre ei acum, ne vom trezi cu ei peste noi, sa ceara o sticla de apa si un bol de orez

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb