Din cele aproape 175 de companii care s-au lansat pe piaţa SUA în 2015, mai bine de 70% sunt tranzacţionate, acum, sub preţul ofertei publice iniţiale (IPO), potrivit Wall Street Journal (WSJ), care menţionează că, în medie, acţiunile lor au scăzut cu circa 20%.
Publicaţia scrie că, acum, acţiunile a nouă din cele zece companii majore care s-au listat în SUA, anul trecut, sunt tranzacţionate sub nivelul ofertei publice iniţiale. În medie, acţiunile acestor zece companii au pierdut aproape 25%.
Conform WSJ, sentimentul de încredere al investitorilor a început să scadă treptat vara trecută, apoi s-a redus puternic la începutul anului curent, ceea ce s-a resimţit în special în rândul noilor companii de pe pieţele americane. De la începutul anului 2015 până în 18 februarie, indicele S&P 500 al Bursei din SUA a scăzut cu aproape 7%, Nasdaq Composite (care, de cele mai multe ori, include cele mai noi companii de pe piaţă şi cele mai riscante) a coborât cu peste 5%.
Potrivit bancherilor şi administratorilor de portofolii citaţi de WSJ, mediul a devenit ostil, în condiţiile date, pentru noi listări. La finele lui 2015, câteva companii puternic evaluate au depus documentele pentru listare în primele luni din 2016, însă de atunci şi-au amânat planurile din cauza declinului pieţei acţiunilor.
În luna ianuarie nu au avut loc oferte publice iniţiale în SUA, iar în februarie au fost înregistrate numai patru listări noi. În toate cele patru cazuri, acţiunile companiilor au, acum, un preţ inferior faţă de cel din oferta publică iniţială.
"Sunt multe companii private care s-au gândit la listare în următoarele şase luni, însă acum planurile lor pare că vor fi amânată, câteva luni", este de părere Jill Ford, şef de departament în cadrul "Credit Suisse".
La rândul său, Gavin Baker, manager de fonduri la "Fidelity OTC Portfolio", spune că societăţile care vor să obţină lichidităţi prin listare "nu-şi controlează propriul destin, ci piaţa le controlează destinul".
Indicii major ai pieţelor americane au scăzut în 2015, după câţiva ani cu creşteri, ceea ce reflectă temerile legate de creşterea economică inegală, respectiv de impactul majorării dobânzii băncii centrale (Federal Reserve) în decembrie anul trecut.
Printre temerile companiilor care nu sunt încă pe burse se mai numără scăderea valorii de piaţă a societăţilor listate.
În condiţiile în care "fereastra listărilor" este aproape închisă, investitorii sunt mai puţin dornici să-şi asume creşterea cu orice cost, iar banii necesari companiilor sunt mai greu de obţinut, conchide WSJ.
1. listarile in Sua seamana cu Poker
(mesaj trimis de anonim în data de 22.02.2016, 06:03)
Ce companie scade 25 % asa repede?
Inseamna ca e decalaj bursa-viata reala-banca?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de E ceva la ordinea zilei in SUA în data de 24.02.2016, 11:07)
Intrati pe nasdaq.com si o sa gasiti companii care cresc/scad cu peste 25% in medie pe zi...