Discuţiile bilaterale referitoare la recenta promulgare a Acordului Interguvernamental dintre SUA şi România a fost demarate vineri, odată cu vizita la Centrala Nucleară de la Cernavodă a dr. Kathryn Huff, Secretarul Adjunct Interimar pentru Energie Nucleară din Departamentul pentru Energie al SUA, şi David Muniz, Charge d'Affaires al SUA, conform unui comunicat de presă al Ambasadei SUA la Bucureşti. Această vizită marchează şi cea de-a 10-a aniversare a Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA.
Comunicatul citat precizează: "Acesta este dovada unei relaţii de prietenie care nu doar asigură securitatea României într-o regiune importantă din punct de vedere geopolitic, ci şi urmăreşte să facă din România un aliat mai puternic, mai prosper şi independent din punct de vedere energetic, al Statelor Unite şi al statelor membre NATO. Acordul bilateral dintre România şi SUA vizează dezvoltarea capacităţii energiei nucleare a României. În contextul abordării strategice a Administraţiei Biden de a combate schimbările climatice prin generarea de energie curată, acest proiect face parte dintr-un context mai larg, în care ambasada noastră lucrează cu guvernul român pentru a sprijini tranziţia ţării către energie curată".
Subliniind parteneriatul puternic, Charge Muniz a afirmat: "Astăzi, viziunea noastră comună pentru o Românie care este independentă energetic beneficiază de securitate energetică şi este capabilă să-şi asigure resursele de energie curată necesare în plan intern, este mult mai aproape de realitate. Doi ani de eforturi comune şi angajament în numele ambelor naţiuni ne-au adus în acest punct. Nu mă pot gândi la o modalitate mai bună de a avansa Parteneriatul nostru Strategic decât prin a sublinia progresul real pe care l-am făcut în ceea ce priveşte viitorul energiei nucleare civile din această ţară".
În timpul vizitei la Centrala Nucleară, Secretarul Adjunct Interimar Huff a discutat despre finanţarea proiectului în valoare de miliarde de dolari. Delegaţia, primită de CEO-ul Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, a făcut un tur al unităţilor reactoarelor.
Secretarul Adjunct Interimar Huff a declarat: "Acest acord interguvernamental istoric va facilita proiecte critice de energie nucleară la Centrala de la Cernavodă, de asemenea activităţi ample de coordonare în domeniul energiei curate, care vor susţine independenţa energetică a României, crearea la nivel local a unui lanţ de aprovizionare pentru energia curată, cercetare de ultimă generaţie şi dezvoltarea forţei de muncă".
Acordul Extins Interguvernamental dintre România şi SUA permite cooperarea în domenii importante pentru România şi în sectorul energiei nucleare civile, în special în ceea ce priveşte proiectele de construire a Unităţilor 3 şi 4 şi de extindere a duratei de viaţă a Unităţii 1. Un Memorandum de Înţelegere a fost semnat cu Banca de Export-Import a Statelor Unite, care şi-a exprimat interesul de a acorda sprijinul financiar necesar dezvoltării proiectelor în domeniul energiei nucleare.
1. Acesti tzepari
(mesaj trimis de anonima în data de 02.08.2021, 13:01)
Acesti tzepari sug bani frumosi din Romania prin intermediul contractelor inter-guvernamentale, acestea ocolind legislatia romaneasca in materie de achizitii precum si obligatiile de offset in cazul achizitiilor de armament de la americani.
E o tzapa cu acte in regula.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.08.2021, 15:19)
Mai bine decât să se facă ceva , mai bine să nu se facă nimic !?....
Sunteți psd-ist sau șoșocat ?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.08.2021, 23:32)
Nici una nici alta, fiind chiar mai prost ca oricare dintre aceia.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.08.2021, 15:25)
Zice cineva ce se face cu reziduurile radioactive? Tot secret de stat rămâne? De ce oare țările civilizate renunță la energia nucleara?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Om în data de 02.08.2021, 20:53)
Pentru cultura noastra generala energia nucleara va fi declarata energie "curata" (verde). Hai s-o jucam pe asta...
3. fără titlu
(mesaj trimis de dan în data de 02.08.2021, 18:27)
Felicitari guvernului Romaniei si guvernului SUA ! Impreuna cu partenerii nostrii strategici vom realiza acest acord istoric prin care Romania va avea ciclu integrat de producere a energiei nucleare adica de la extractie uraniu pana la prelucrarea acestuia atat in scopuri civile si de ce nu si militare ,Romania devenind astfel una dintre cele mai mari puteri nucleare ale lumii.Trebuie incurajat si sustinut acest proiect maret cu tot ce este necesar de la bugete alocate , si finantari pana la sustinere politica indeferent de partidul aflat la putere.Este un proiect strategic de interes national necesar pentru a face Romania puternica si mareata. MANDRU CA SUNT ROMAN .
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.08.2021, 19:43)
Ok