AU VENIT PRIMII BANI DIN PNRR: 1,8 miliarde euro pentru proiectele deja demarate pe cei şase piloni de finanţare

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 3 decembrie 2021

1,8 miliarde euro pentru proiectele deja demarate pe cei şase piloni de finanţare

Comisia Europeană a transferat, ieri, ţării noastre, 1,8 miliarde de euro sub formă de prefinanţare, reprezentând echivalentul a 13% din totalul de granturi alocate României în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă. Conform Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă aprobat de ECOFIN la finalul lunii octombrie, ţara noastră va primi, până la 31 decembrie 2026, 29,2 miliarde euro, din care granturi în valoare de 14,2 miliarde euro şi împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde euro.

Imediat după ce Comisia Europeană a virat României primii bani din PNRR, Adrian Câciu, ministrul finanţelor publice a spus că acum este urgent pentru Guvern să realizeze un cadru legal pentru cheltuirea sumelor respective şi a precizat că în curând vom primi şi un avans pentru partea de împrumuturi.

"Lucrăm pentru a folosi banii din PNRR în beneficiul românilor! Alături de construcţia bugetului pe 2022, care este principalul efort al momentului pentru echipa de la Ministerul Finanţelor, o altă prioritate este folosirea banilor din PNRR. De aceea, reprezintă o urgenţă construcţia unui cadru legal pentru a putea cheltui aceşti bani. Voi lucra împreună cu colegii de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene la elaborarea unei ordonanţe de urgenţă pentru a stabili circuitele financiare necesare utilizării acestor fonduri. Trebuie să punem rapid aceşti bani la treabă în folosul comunităţilor din întreaga ţară", a afirmat Adrian Câciu.

În comunicatul de presă emis de Comisia Europeană după acordarea avansului din PNRR, autorităţile de la Bruxelles amintesc obiectivele ţării noastre pentru perioada 2021-2026:

- asigurarea tranziţiei către o economie verde: planul României prevede investiţii de 3,9 miliarde de euro în modernizarea infrastructurii feroviare, inclusiv a căilor ferate şi a materialului rulant electrificate sau cu emisii zero

- sprijinirea tranziţiei digitale: planul prevede 1,5 miliarde de euro pentru digitalizarea administraţiei publice în domenii-cheie precum justiţia, ocuparea forţei de muncă şi protecţia socială, mediul, gestionarea funcţiei publice şi dezvoltarea competenţelor, achiziţiile publice, securitatea cibernetică, fiscalitatea şi vama, cu construirea simultană a unei infrastructuri guvernamentale securizate de tip cloud şi eliberarea de cărţi de identitate electronice pentru 8,5 milioane de români

- consolidarea rezilienţei economice şi sociale: planul va sprijini un proces decizional mai bun şi sustenabilitatea fiscală prin intermediul unui cadru bugetar consolidat, al unor reforme ale administraţiei fiscale şi ale cadrului fiscal, al unei reforme a sistemului de pensii şi al unui control mai bun al cheltuielilor.

Veştile bune pentru ţara noastră au fost anunţate şi de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe pagina oficială de Twitter. Şefa Comisiei Europene a adăugat: "Împreună vom asigura tranziţia verde şi digitală, vom moderniza sistemul de sănătate şi vom consolida administraţia publică. Acum, cuvântul cheie este implementare. Suntem gata să vă sprijinim".

Până la finalul acestui an, ţara noastră va primi şi împrumutul de prefinanţare, în valoare de 1,94 miliarde euro, iar în anul 2021 vom mai primi pentru PNRR încă 6,17 miliarde euro.

Pentru implementarea corectă a PNRR, este necesar ca până la finalul acestui an şi până la finalul primului trimestru al anului 2022 să bifăm îndeplinirea a 45 de ţinte sau jaloane din care 5 sunt deja îndeplinite, iar restul sunt în curs de realizare.

Potrivit reprezentanţilor Guvernului, cele cinci obiective deja îndeplinite sunt: intrarea în vigoare a Legii nr. 50/2021 pentru aprobarea OUG nr. 55/2016 privind reorganizarea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România - S.A. (CNAIR) şi înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere - S.A. (CNIR); intrarea în vigoare a legii privind securitatea reţelelor 5G; creşterea numărului de case de marcat conectate la sistemul IT al Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (466.288 de case deja conectate); intrarea în vigoare a cadrului legal pentru înrolarea contribuabililor persoane juridice SPV (Spaţiul Privat Virtual); intrarea în vigoare a modificării legislaţiei naţionale privind căile de atac (Legea nr. 101/2016).

În perioada următoare, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene va semna acordurile de finanţare cu ministerele care au calitatea de coordonator de reforme şi investiţii, în baza ţintelor şi jaloanelor prevăzute a fi îndeplinite de aceste instituţii. În total, sunt 507 de jaloane şi ţinte care trebuie realizate până la 31 august 2026.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb