AURELIAN DOCHIA, ANALIST ECONOMIC "Sistemul de pensii speciale este unul dintre cele mai mari abuzuri făcute cu legea în mână"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 august 2017

"Sistemul de pensii speciale este unul dintre cele mai mari abuzuri făcute cu legea în mână"

Florin Cîţu, PNL: "PSD aruncă ţara în aer, sunt total iresponsabili"

Cristian Pârvan, PIAROM: "S-a ajuns la nişte sume care nu au nicio legătură cu România"

------------

Actualizare 18:42 Liviu Dragnea, mesaj pentru generalii care vor să se pensioneze: "E posibil ca unii care ies acum la pensie să piardă"

Liviu Dragnea, liderul PSD, a intervenit astăzi în scandalul pensiilor speciale, afirmând că cei care doresc să se pensioneze acum se grăbesc.

Liviu Dragnea a declarat, pentru Antena 3: "Eu am un mesaj de respect pentru cei care au lucrat şi lucrează în Sistemul de Apărare şi Ordine Publică şi de Securitate Naţională. E bine ca ei să rămână în sistem. Pensiile în plată nu vor fi tăiate. Ei trebuie să nu uite că cei care rămân în sistem vor prinde majorările salariale şi implicit pensiile mai mari în anii următori. E posibil ca unii care ies acum să piardă".

Liderul PSD a adăugat că nu se mai acceptă ca aceste pensii să mai fie actualizate în fiecare an cu creşterea salariului pentru cel care a venit pe poziţa celui pensionat.

Dragnea a precizat că pensiile speciale vor fi actualizate cu rata inflaţiei sau se va găsi o altă soluţie.

(S.A.)

------------

Actualizare 14:59 Proiectul de OUG privind pensiile militarilor: Pensia nu mai poate depăşi media salariului primit în anii de activitate.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă (OUG) privind pensiile militare de stat va fi discutat astăzi de reprezentanţii sindicatelor cu oficialii Ministerului Muncii, acesta prevăzând că pensia nu va mai putea depăşi media soldelor sau salariilor primite în anii de activitate, în baza cărora s-a calculat venitul.

Proiectul limitează şi indexarea pensiilor speciale cu rata medie anuală a inflaţiei, fără alte sporuri, dispoziţie care se va aplica şi pensionarilor din aviaţie, personalului auxiliar din instanţe şi parchete, funcţionarilor parlamentari, diplomaţilor şi parlamentarilor, informează News.ro.

Proiectul a fost publicat de Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, care anunţă că la ora 15.00 va avea loc o discuţie cu Ministerul Muncii pe acest draft.

Potrivit acestui proiect, cuantumul net al pensiei militare de stat nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei, astfel încât pensiile nu vor mai putea depăşi valoarea salariilor.

Sunt eliminate şi sporurile primite în cazul indexărilor. Pensiile astfel nu vor mai fi indexate cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, ci doar cu nivelul mediu al inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an. Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată.

Prin acest proiect se modifică şi actualizarea pensiilor în cazul unor alte categorii de personae care beneficiază de pensii speciale: parlamentarii, personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, funcţionarii publici parlamentari, diplomaţii şi membrii Curţii de Conturi.

Reprezentanţii sindicatului angajaţilor din penitenciare susţin că prin acest proiect s-a renunţat la schimbarea modului de calcul a pensiilor militare de stat şi la modificarea vârstei de pensionare, care se aflau în intenţia Guvernului.

Şedinţa de Guvern de astăzi, în care se preconiza că va fi discutată, printre altele, şi Ordonanţa de Urgenţă prin care să se modifice modul de calcul al pensiilor militare, a fost amânată. Şedinţa va avea loc mâine, la ora 13.00.

(S.A.)

-----------

Scandalul din ultimele zile, privind schimbarea modului de calcul al pensiilor speciale şi numărul record de cereri de pensionare depuse de o mare parte dintre cei care ar beneficia de asemenea venituri, a stârnit nemulţumiri atât în rândul cetăţenilor, cât şi al mediului de afaceri, respectiv al analiştilor economici.

Conform opiniilor analiştilor economici, sistemul de pensii speciale este unul nejustificat, inechitabil şi defavorizant.

Domnul Aurelian Dochia, analist economic, ne-a declarat, ieri: "S-a creat un întreg dezechilibru. În opinia mea, însăşi ideea unor pensii speciale, indiferent pentru cine sunt ele şi de orice natură ar fi, este defavorizantă. Acest lucru nu este normal, este un tratament discriminatoriu care se aplică unor categorii de cetăţeni în defavoarea altora".

Potrivit domniei sale, pensiile speciale nu ar trebui să fie considerate parte a bugetului de pensii, în general, pentru că acestea nu se calculează având ca bază sistemul contributiv (n.r. pe care se calculează pensiile normale). Aurelian Dochia a adăugat: "Guvernul ar trebui să-şi asume măcar această cheltuială, pe care s-o includă în bugetul general, din care de altfel sunt plătite toate pensiile".

Domnul Dochia ne-a menţionat că aproape tot deficitul bugetului general provine de la bugetul de pensii care "nu a mai fost echilibrat de foarte mulţi ani".

Aurelian Dochia susţine că întreaga situaţie stă sub semnul confuziei, deoarece toate declaraţiile făcute de oficiali, pe marginea acestui subiect, sunt ambigue.

Domnia sa este de părere că trebuie să se facă o analiză care să stabilească exact cât din deficit se datorează pensiilor în total şi cât anume pensiilor normale, întrucât, "nu neapărat bugetul de pensii generează tot deficitul, ci şi pensiile speciale, care sunt incluse în acesta".

Domnul Dochia ne-a mai spus: "Trebuie să vedem exact, să se stabilească ce înseamnă pensie specială, cine se califică pentru acest tip de pensii, pentru că ele au fost extinse într-un mod nejustificat, cu motivări politicianiste, de campanie electorală.

S-a încercat să se facă revizuirea acestui sistem prin anul 2009, în perioada lui Emil Boc, dar ulterior acesta a fost reconstituit de către PSD, care şi-a asumat public acest lucru, dar care după ce câţiva ani de zile a tot spus că va extinde sistemul la cât mai multe categorii de pensionari, începe să realizeze abia acum că există o problemă", a completat domnia sa.

Potrivit domnului Aurelian Dochia, existenţa acestui sistem este total nejustificată şi reprezintă unul dintre cele mai mari abuzuri care se fac în momentul de faţă, în ţara noastră, "cu legea în mână", deoarece toate aceste lucruri au fost instaurate prin legi speciale, date în decursul timpului pentru diverse categorii.

"Acest sistem este foarte greu de desfiinţat pentru că toată lumea va începe să se plângă şi să se vaite dacă se va încerca acest lucru, iar schimbarea modului de calcul al pensiilor speciale poate fi şi mai dezvantajoasă (n.r. decât modul de calcul vechi), ţinând cont de faptul că nu a fost precizat foarte clar", ne-a mai spus analistul economic, menţionând: "Totul este ambiguu, dar asta nu înseamnă că se va renunţa la aceste pensii".

Domnul Dochia ne-a mai spus şi că, spre deosebire de sistemul obişnuit de pensii, în care fiecare pensie se calculează pe baza punctului de pensie, stabilit în funcţie de contribuţiile plătite pe toată perioada anilor de muncă, în sistemul pensiilor speciale se folosesc unele sisteme de calcul diferite de la un domeniu de activitate la altul, fiecare având altă lege şi alt mod de calcul.

Pensiile speciale se calculează pe baza ultimilor ani de activitate şi pe baza salariilor din acei ultimi ani de activitate, mai susţine domnul Dochia.

Florin Cîţu: "Deficitul la bugetul de pensii este de aproximativ 20-22 miliarde de lei"

Pensiile speciale nu-şi au rostul deoarece nu sunt calculate pe principiul contributivităţii şi creează o discrepanţă în societate, este de părere domnul Florin Cîţu, senator PNL, vice-preşedinte al Comisiei pentru Buget şi Finanţe.

"La noi în ţară, unde ar trebui să existe principiul contributivităţii, nu are sens să ai pensii speciale", ne-a declarat domnia sa, adăugând: "Fiecare, atunci când ajunge la guvernare, îşi face legi speciale şi dă pensii speciale, iar apoi se plânge că nu are bani la buget. Nu văd rostul acestor pensii, nimeni nu întreabă de productivitate sau de ceea ce se primeşte în schimbul lor".

În opinia domnului Cîţu, acordarea de pensii speciale cadrelor din poliţie şi armată este o dublă măsură introdusă de PSD, în anul 2015, mai precis de Guvernul condus de Victor Ponta, la vremea respectivă, pentru a strânge cât mai multe voturi, fără a manifesta, însă, responsabilitate sau interes pentru ceea ce se întâmplă în societate.

Potrivit domnului Cîţu, situaţia creată în jurul legii salarizării unitare, făcută tot pentru voturi, susţine domnia sa, se repetă şi acum: "Astăzi ne dăm seama ce efecte are această lege din 2015, la fel cum vom observa peste un an efectele legii salarizării unitare".

"PSD trebuie să termine cu această dublă măsură. Trebuie să înceteze să pară eroi acum, spunând că încearcă să limiteze efectele pensiilor speciale", ne-a spus domnul Cîţu, menţionând: "Nu, ei sunt cei care le-au introdus! Ei sunt cei care poartă întreaga vină pentru această situaţie. Trebuie să avem toţi o discuţie onestă şi transparentă, iar domnul Liviu Dragnea trebuie să vină şi să ne spună: «Da, noi am făcut acest lucru, noi am distrus acest sistem, noi am creat inechităţi!»"

Senatorul PNL a adăugat: "Din punctul meu de vedere, nu există o susţinere logică, economică, care să justifice existenţa pensiilor speciale într-un sistem unde există principiul de contributivitate. Cine vrea pensie specială, să contribuie pe cont propriu la pensie, dar atunci poate că trebuie să avem un sistem în care reducem contribuţiile obligatorii la stat, iar apoi fiecare să plătească cât vrea, într-un fond de pensii privat, pentru a avea şi o altă pensie atunci când se retrage din activitate. Nu poţi face pensie specială, din ultimul salariu, prin lege, şi să fie plătită tot de cei care plătesc la sistemul de pensii pentru ceilalţi".

Domnul Cîţu mai susţine că deficitul din bugetul de pensii este "uriaş", fiind necesară, în acest caz, reevaluarea resurselor: "Vorbim de 20-22 miliarde de lei, deficit la bugetul de pensii şi asigurări sociale, anul acesta. Trebuie să purtăm, cu toţii, o discuţie onestă, ca să ne dăm seama cât putem să plătim pensii şi cât nu. Dar, pe de o parte, PSD spune că pensiile speciale sunt o problemă şi că vrea să le limiteze, iar pe de altă parte, dacă nu mă înşel, creşte punctul de pensie din toamnă şi vrea să nu mai impoziteze salariile. Este o nebunie totală. Oamenii aceştia aruncă ţara în aer! Sunt total iresponsabili! Trebuie să ne oprim şi să ne dăm seama care sunt resursele noastre şi ce putem face cu ele".

Cristian Pârvan: "Sistemul contributiv este, deocamdată, cel mai echitabil"

Domnul Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM), susţine că mesajul care trebuie să fie transmis societăţii, în acest caz, este de o foarte mare importanţă, dincolo de sumele mari care sunt necesare pentru acoperirea deficitului.

Domnia sa ne-a declarat: "Este important mesajul care trebuie dat în societatea românească. O pensie reprezintă efortul de muncă şi răspundere pe care a avut-o cel care a deţinut o funcţie şi care a fost de o importanţă pentru societate. Este greu de probat, de demonstrat şi de convins societatea românească de faptul că o serie de generali, cu toate meritele lor, pe care, întrucât nu le ştim, nu le comentăm, au fost de 10 sau de 20 de ori mai eficienţi şi mai utili ţării noastre decât oamenii care au ocupat posturi importante, dar în viaţa civilă".

Domnul Pârvan a mai afirmat că distorsiunile la care s-a ajuns, ca urmare a unor legi speciale, votate în condiţii speciale, în prezenţa şi sub influenţa unor politicieni, trebuie neapărat corectate.

"Per ansamblu, sistemul de pensii contributiv, care era stabilit pentru toată societatea românească, cu excepţia armatei şi a poliţiei, unde sunt alte criterii, ar fi trebuit să fie stabil", ne-a mai spus domnia sa, completând: "Din păcate, chiar şi la armată şi la poliţie, profitând de anumite influenţe, s-a ajuns la nişte sume care nu au nicio legătură cu România, ele nu pot fi susţinute de la bugetul de stat".

În opinia preşedintelui PIAROM, deşi nimeni nu contestă meritele şi importanţa celor care se pun în slujba cetăţenilor şi îşi riscă vieţile, diferenţa dintre o pensie obişnuită, de 2.000 de lei, a unui medic sau a unui profesor, şi o pensie specială de peste 35.000 de lei, nu poate fi justificată prin absolut nimic.

"Pensia reprezintă un efort făcut de o persoană de-a lungul carierei sale. Nu poţi stimula contribuabilul să intre în anumite zone de unde să obţină nişte avantaje disproporţionate faţă de contribuţia lui personală", a mai afirmat preşedintele PIAROM.

Deocamdată, sistemul contributivităţii rămâne cel mai echitabil, întrucât toate categoriile sociale au importanţa lor, niciuna nefiind mai importantă decât alta, ne-a mai spus domnia sa.

Ministrul Finanţelor: "Este destul de dificil ca bugetul de stat să susţină acest buget de pensii"

Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor, a declarat ieri, într-o emisiune televizată, că este foarte dificil ca bugetul de stat să acorde finanţare, prin intermediul bugetului de echilibrare, pentru bugetul de pensii.

Potrivit declaraţiilor domniei sale, contributivitatea cuiva care are o pensie de 10.800 de lei este de 2.700 de lei, diferenţele venind de la bugetul de stat, adică din banii tuturor celorlaţi cetăţeni, astfel că nu există o continuitate şi se creează un dezechilibru.

Potrivit domniei sale, bugetul de pensii a avut, anul trecut, un deficit de 15,6 miliarde de lei, iar anul acesta se vorbeşte despre un deficit de 14,1 miliarde de lei.

"OUG privind pensiile speciale ne va ajuta practic, la anul, să putem să susţinem bugetul, chiar dacă există un numar mare acum de cereri de pensionare, deoarece creşteau salariile. Impactul bugetar este mai mic pentru că există o corelaţie între pensiile speciale şi salarii. În felul acesta, cu cât creşteau salariile, cu atât creşteau şi pensiile speciale, astfel că erau pensionari cărora pensia le creştea, deşi ei nu mai contribuiau cu nimic", a mai afirmat domnia sa.

Decizia privind noul mod de calcul al pensiilor va fi aplicată începând cu data de 15 septembrie pentru a exista predictibilitate în sistem şi pentru ca toate persoanele care au dreptul la o astfel de pensie să aibă timp să ia o decizie, a mai spus ministrul de Finanţe, adăugând: "Nu vrem să facem lucrurile peste noapte".

Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, a declarat, de asemenea, că de anul viitor, toate persoanele care vor ieşi la pensie, la vârsta de pensionare, vor ieşi pe noua lege.

Domnia sa a afirmat: "Nu este un principiu corect să ai pensia mai mare decât ai salariul net".

Ministrul Muncii, a afirmat, ieri, citată de un post de televiziune, că trebuie stopată creşterea pensiilor speciale, în caz contrar fiind periclitat sistemul de pensii de stat în ansamblul său.

Domnia sa a menţionat că, în momentul de faţă, pensiile speciale cresc în funcţie de salariile celor activi, motiv pentru care trebuie intervenit asupra modului de actualizare a acestor pensii.

Lia Olguţa Vasilescu a motivat: "Avem de gând să dăm o ordonanţă chiar săptămâna viitoare. Am lucrat la ea. Nu ne-am apucat încă de Legea pensiilor pe partea de contributivitate, unde este obligatoriu să facem creşterile din programul de guvernare, însă după apariţia Legii salarizării ne-am dat seama că, dacă nu corectăm sistemul, în sensul că, dacă lăsăm pensiile de serviciu să se actualizeze cu ce este la cei activi, vom ajunge într-o situaţie foate neplăcută de anul viitor, în sensul că economia nu poate să susţină astfel de creşteri".

Ministrul Muncii a subliniat că nicio pensie aflată în plată nu va fi redusă.

Totodată, Raluca Prună, fost ministru al Justiţiei în Cabinetul Cioloş, afirmă că, anul trecut, în Parlament, era "concurs de mărit pensii speciale existente, de inventat altele noi" şi de creşteri de indemnizaţii propuse de PSD, pe care actualul Guvern, format din reprezentanţii aceluiaşi partid, doreşte să le stopeze.

Fostul ministru al Justiţiei a scris, recent, pe pagina sa de Facebook: "Trebuie să stopăm creşterea pensiilor speciale; sistemul nu mai ţine, crapă. Indemnizaţiile pentru creşterea copilului vor fi plafonate la maximum 1.800 de euro pe lună. Se va decide o plafonare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Vreun semnal din partea opoziţiei? Mai grav chiar, vreo voce tehnocrată, vreun acolit de-al lui Soroş, vreun duşman al naţiunii? Nuuu, e numai noua lamentaţie guvernamentală exprimată de Olguţa şi Călin. Serios??? V-au trebuit şapte luni în a ţ-şpea guvernare ca să descoperiţi apa caldă?"

Menţionăm că am solicitat, în acest caz, Ministerului Muncii şi Casei Naţionale de Pensii Publice date oficiale privind sistemul de pensii, însă, până la închiderea ediţiei, nu am primit niciun răspuns.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. Asta a fost eroica armata romana : FUGA DUPA LEFURI SI PENSII GRASE .Si nu ma refer la catana batrana ci la ofiterimea romana , pentru ca ea facut si a influientat legea plina de privilegii speciale.Ce sistem mai ticalos a fost nascocit in aceasta tara decit sa-ti cresca pensia in ritm cu cresterea salariilor care sunt inca activi?

    1. Creșterea pensiilor în funcție de creșterea salariului angajaților nu este un sistem ticălos ci este foarte normal și echitabill. Pensia trebuie să crească odată cu creșterea salariilor din sistemul economic atunci când discutăm despre sistemul de pensii bazat pe solidaritatea între generații. Să îți dau un exemplu:

       

      Dacă în 1940, cineva contribuie cu 20% din salariul mediu al economiei de atunci, înseamnă că a cotizat, s-a solidarizat cu pensionarii din 1940 pentru a le oferi o pensie echivalentă cu salariile din 1940. Ce își permitea un salariat putea obține și un pensionar. Același salariat din 1940, când ajunge pensionar în 2000, trebuie să beneficieze de aceeași solidaritate din partea actualilor angajați care trebuie să îi ofere o pensie în zona de confort a salariilor din anul 2000. Pentru că același lucru l-a făcut și fostul angajat. 

      Așa funcționează sistemul de pensii al solidarității și este normal să fie așa. Pilonul 2 este cel în care fiecare depune în propriul coș, fiecare joacă pentru el. Iar creșterea este exclusiv dată de capacitatea managerului de fond și de obicei este foarte puțin peste rata inflației. 

      anonim astia care nu au curajul sa se afisesze asa e in multe tari nato se actualizeaza cu salariile activilor informeazate daca nu stii

      Rusine sa-ti fie,profitor si profitori ordinari! solidaritate pt unii?

      Solidaritate pt toti.

      Amice, ori esti prost, ori te prefaci. 

      Solidaritatea trebuie manifestata doar fata de cei care au un handicap nu fata de toti securistii,militienii si asa zisii justitiari care in toata activitatea lor au profitat de avantaje si vor sa mentina acest lucru si dupa pensionare la care ajung la o varsta frageda 45 si cu o speranta de viata de 90.

      Nu este nimic rău în ceea ce spui. Dar statul trebuie să aibă (și să fi avut) o politică salarială coerentă. De exemplu, cu cât ai plăti tu un pompier? Care să se expună constant riscului pentru a salva pe ceilalți. Ce salariu i-ai da azi, la salariile de azi, ca să nu îi mai promiți că la pensie va putea trăi pe baza unei pensii speciale (ocupaționale)?

       

      Și dacă valoarea salariului pe care o să spui este mult mai mare decât cea cu care este plătit sau a fost plătit istoric, ce faci? Riști să îți plece pompierii ca agricultori, mecanici auto? 

      Nu suntem singuri în problema pensiilor ocupaționale. Sunt câteva localități în SUA care deja sunt în faliment și nu mai pot onora pensiile speciale ale polițiștilor și pompierilor din acele zone. 

    S-au trezit acum cu totii da de ce n-au iesit atunci cand le-a marit Ponta cu USL? Ei nu citesc stirile? Nu citesc MO? Pe ce lume sunt? Acum deodata au descoperit pensiile speciale bagate de 2-3 ani. Asta e rezultatul manipularii facute de A3 cand masluieste realitatile si informatiile ca sa-l sustina pe micul Titulescu care acum e in deriva. Asta e rezultatul mizeriei pe care o fac astia de atatia ani si toti dorm in papuci ca gabat n-au pe ce lume traiesc si obsedati sa dea in Basescu favorizeaza si ascund tampenii si manevre care ce sa vezi sunt descoperite dupa ani de zile cand deja suntem la galben de avarie. Multa mizerie in viata publica toate patzakinele vedete tv care manipuleaza si mint pe fata zi de zi n-au nici o treaba ca influenteaza si denatureaza masurile astora. Si nimeni nu spune nimic de frica. Ne meritam soarta, si stam asa pe marginea drumului cu o cinzeaca si ne-ntrebam de ce nu suntem in stare sa facem o autostrada care sa nu alunece, sau sa nu se crape, sau un pasaj, sau un pod, sau ceva care sa tina macar 1 an. Pentru ca astia suntem.

    1. lasa ca nu antena 3 a dat pensiile si na manipulat nimeni oprea si cu gasca lui nu ponta a facut legea si la modul de calcul e buba ca poti sa iesi cu pensie de 120%, in rest si in nato in multe tari se actualizeaza pensia cu slariul FIINDCA EI SUNT REZERVISTI NU PENSIONARI

    Problema se rezolva simplu:

    1. De pensii speciale trebuie sa beneficieze doar militarii si politistii (si Ceausescu le-a dat pensii speciale); nu trebuie sa beneficieze de pensii speciale parlamentarii, diplomatii , magistratii etc. 

    2. Pensia speciala trebuie plafonata (ca si indemnizatia pentru mame); 

    3. Valoarea pensiei speciale, rezultata din calcul, trebuie ajustata in functie de perioada de activitate, respectiv, se va acorda integral doar la implinirea de catre pensionar a varstei de 60 ani. Pentru cei care ies la pensie inaintea implinirii varstei de 60 ani se vor aplica reduceri in functie de anii ramasi pana la varsta de 60 ani (cuantumul pensiei poate creste anual de la pansionare pana la implinirea varstei de 60 ani, cand pensionarul ar urma sa beneficieze de pensia integrala).

    Sper ca ideea sa fie preluata si de Lia Olguta Vasilescu. 

    1. aici a fost magaria la modul de clacul nu la faptul ca se actualizeaza cu activii

    Este normal ca politistii si militarii sa primeasca o pensie speciala, in sensul ca se pot pensiona la 45 de ani din motive de sanatate, care nu le mai permite sa lupte cu arma in mana sau sa alerge dupa infractori. Dar nu este normal sa se pensioneze iar a doua zi sa se angajeze in campul muncii, semn ca pot foarte bine sa munceasca. Iar in ceea ce priveste cuantumul pensiei, de ce este normal ca acele pensii sa fie mai mari decat ale altora care au muncit in aceleasi domenii? Doar fiindca armata si politia reprezinta o forta care la nevoie apara statul roman, adica institutiile statului, adica pe politicienii din acele institutii care hotarasc acordarea acelor pensii? Adica cei cu pensii speciale sunt un fel de aristocratie cu titluri de noblete cumparate pe bani pentru finantarea campaniilor electorale?

    Dar o sa treaca si perioada asta. S-a mai discutat de mai multe ori in trecut despre problema pensiilor speciale, dar in final a ramas totul la fel. Sau mai rau... 

    1. limita era 55 ani!

      Nu am auzit prostie mai mare ca la 45 nu se poate lupta cu arma in mana,bunicul meu a murit pe front in 1917 la 44 de ani si nu era asa bine trait ca militienii si securistii de astazi.

    Dl Dochia nu este prea bine informat. Nu știe că CCR a decis (și deci este legea pământului) că pensia specială este o formă de compensare a unor restricții impuse pe perioada activității. De exemplu, interdicția acumulării de locuri de muncă din motive de incompatibilități, etc.

     

    Deci, ideea de pensie specială există, este legitimă. Faptul că s-a ajuns la niște niveluri care nu au nicio legătură cu România, după cum spune dl Pârvan, este 100% adevărat. 

     

    Un alt lucru pe care dl Dochia nu pare să îl știe este că doar partea contributivă din pensia specială este suportată de la bugetul asigurărilor. 

     

    Legea 223/2015, care a fost dată de guvernarea Ponta. Prin această lege, începând cu data de 1 ianuarie 2016, sistemul de pensii militare de stat nu mai face parte din sistemul public de pensii. „Curtea Constituțională a stabilit în 2010 că pensiile de serviciu se bucură de un regim juridic diferit în raport cu pensiile acordate în sistemul public de pensii. Astfel, spre deosebire de acestea din urmă, pensiile de serviciu sunt compuse din două elemente, indiferent de modul de calcul specific stabilit de prevederile legilor speciale, şi anume: pensia contributivă şi un supliment din partea statului, care, prin adunarea cu pensia contributivă, să reflecte cuantumul pensiei de serviciu stabilit în legea specială. Partea contributivă a pensiei de serviciu se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat, pe când partea care depăşeşte acest cuantum se suportă din bugetul de stat. Mai mult, în cazul pensiilor militare, întregul cuantum al pensiei speciale se plăteşte de la bugetul de stat. Cu zece ani înainte, Decizia Curţii Constituţionale nr. 20/2 februarie 2000 a statuat că pensia de serviciu constituie «o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutelor speciale». Acordarea acestui supliment a urmărit instituirea unei regim special, compensatoriu pentru anumite categorii socioprofesionale supuse unui statut special. Această compensaţie, neavând ca temei contribuţia la sistemul de asigurări sociale, ţine de politica statului în domeniul asigurărilor sociale şi nu se subsumează dreptului constituţional la pensie, ca element constitutiv al acestuia“, se arată în analiza efectuată de consilierul juridic Marius Ionescu. 

     

     

    Ne aflăm, așadar, în situația în care un sector al serviciilor statului, să îi spunem armată, ar putea fi poliția, sau ministerul justiției, are alocat un buget. Din acest buget își permite să plătească 100 000 de oameni. Sau, 60 000 de oameni și 40 000 de pensionari speciali. Sau, dacă joaca de-a pensionarea la 45 de ani continuă, peste câțiva ani, 30 000 de oameni și 70 000 de pensionari. Și tot așa. Până când pe listele de plată ale ministerului justiției vor fi numai magistrați ieșiți la pensie iar tribunalele vor fi goale, fără personal. 

    Bugetul asigurărilor sociale nu are mari probleme. Dar noi, ceilalți cetățeni vom fi lipsiți de serviciile statului care preferă să plătească pensii total nerealiste începând de la vârste din ce în ce mai fragede. 

    1. tu nu esti la degetul mic al lui Dochia, inceteaza o data cu nerusinarea! n-aveti pic de bun simt si de masura!

      mai anonimule, poti - macar! - sa definesti, pe fond, ce'nseamna "pensie speciala"??

      esti nerusinat si incompetent ca bonus

      nu poti pricepe nimic din nimic 

    Cand Romania se imprumuta sa-si acopere deficitul bugetar marirea salariilor, a pensiilor speciale, a indemnizatiilor parlamentarilor sunt masuri populiste fara suport bugetar!

    E o doza enorma de lipsa de responsabilitate! 

    Cum e posibil sa avem astfel de guvernanti? 

    Pe ce lume traiesc acesti "alesi"?

    Ar trebui avertizati de pe acum privind sansa de atragere a raspunderii personale pentru prejudiciile care se aduc generatiilor viitoare!! 

    Azi pare a fi ziua porcilor!

    A inceput porcul ala de Oprea, care in vreme ce toate salariile erau taiate, a recalculat pensiile structurilor de forta, zicind ca le scade, dar, nemernicie fara seaman!, de fapt le-a crescut. Porcii Boc si Basescu au lasat-o asa cum a cazut, se temeau ca nu cumva nesimtitii sa se organizeze si sa-i trezeasca in fiecare dimineata cu vestitul refren: Iesi afara, javra ordinara! 

    Ponta a desavirsit nemernicia, tot prin porcul ala de Oprea, pe care l-a lasat in locul lui, ca acesta sa-si desavirseasca opera. Cu toate ca porcul ala de Oprea a facut toate porcariile astea ca sa cistige sprijin, vedem ca de fapt a primit ce a meritat pentru faptele lui porcesti: oprobriul public si daca lumea va fi lume inchisoarea, desi ar merita spinzuratoarea. 

    Porcii trebuie sa retina: pacea sociala si prosperitatea se bazeaza pe bun simt si echitate sociala, nu pe porcarii ca cele pe care le suportam. 

    Pentru profesia practicata primesti un salariu, nu pensie. Pensia este un ajutor pe care societatea ti-l da ca sa-ti poti purta cu demnitate basinile pina la adinci batrineti si ca urmare ar trebui sa fie un procent din salariu mediu pe economie. Lupta ar trebui dusa pentru a asigura un salariu mediu pe economie care sa asigure conditii de viata demna atit pentru activi cit si pentru pensionari. 

    Iar virsta de pensionaresa fie diferita doar pentru aceia care lupata vara-iarna, feri Doamne! in muntii Tatra, Caucaz, Stalingrad... si nu pentru aceia care-si tirasc zilele prin birouri sau fac instructie pe dealurile frumoase ale patriei. Un soldat care a luptat prin Afganistan, nu poti sa nu te intrebi pentru ce, de la o anumita virsta poate sa-si duca zilele pina la virsta standard de pensionare si printr-un birou, in loc ca postul din respectivul birou sa fie ocupat de un trintor. 

    Deci, pentru fiecare meserie-profesie, salarii pe masura, oricit at fi ele, dar considerate acceptabile in raport cu celelalte. Dar nu pensii speciale, virste de pensionare descriminatorii si alte porcarii de felul asta. 

    Ce i s-a intimplat lui Oprea, Ponta, ce i se intimpla probabil lui Basescu, este o dovada ca facind porcarii si distorsionind societatea, pui in pericol societatea si nu beneficiezi de ceea ce speri, ci de ceea ce este drept. Asta ar trebui sa fie o invatatura de minte pentru toti porcii!

    1. "Porcii" nu ar exista daca reprezentantii boborului militieni securisti,pseudojuristi,milita ri vanatori de salarii si pensii speciale nu ar cere avantaje depasind orice limita de bun simt porcesc .

      De asta falimentul statului este bine venit.

      Securiștii sunt primii care vor adoptarea euro. Ce ar însemna pentru ei respectarea dreptului câștigat după devalorizarea leului? :))) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb