Aureliu Leca: România şi Bulgaria - cele mai sărace ţări după aderare

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Politică / 19 octombrie 2005

Nevoia de investiţii şi liberalizarea energiei reprezintă, în opinia profesorului Aureliu Leca, specialist în domeniu, două dintre disfuncţionalităţile sectorului energetic. Acestea se alătură nevoii de încălzire a unui număr de 250 de localităţi şi nevalorificării eficienţei energetice.

Domnia sa a amintit, în cadrul unui simpozion, că în anul 2002 era nevoie de 11 miliarde de dolari pentru sectorul producţiei de energie electrică şi de 5 miliarde de dolari pentru încălzirea centralizată. Cel puţin 1,5 miliarde de dolari ar fi putut fi investiţi anual, este de părere profesul Leca, însă nivelul investiţiilor în aceste domenii este aproape de zero, a spus domnia sa. Acesta a adăugat că societăţile străine nu pot investi în ţara noastră, întrucît garanţiile guvernamentale se obţin foarte greu, iar garanţii bancare "nu se dau". De aceea, echipamentele din sistemele termo şi hidro sînt foarte învechite, iar retehnologizarea acestora presupune costuri extrem de ridicate.

Despre preţul energiei, Aureliu Leca afirmă că acesta este foarte ridicat în comparaţie cu nivelul de suportabilitate a populaţiei. Domnia sa spune că, din acest punct de vedere, după aderarea la Uniunea Europeană, România şi Bulgaria vor fi cele mai sărace ţări, pentru o perioadă destul de lungă.

În ceea ce priveşte liberalizarea pieţei energiei, profesorul Leca afirmă că acest proces s-a produs mult mai repede decît era nevoie. Liberalizarea, precizează acesta, reprezintă o gîndire pe termen scurt, dar vine în contradicţie cu securitatea alimentării cu energie. "În sectorul energetic se bagă puţin şi se scoate mult", este concluzia pe care a subliniat-o specialistul Aureliu Leca, privitor la piaţa energiei din ţara noastră.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb