Aurescu: "Pe lângă impactul economic, TTIP ar trimite un mesaj politic foarte puternic în lume"

Alexandru Costea
Macroeconomie / 16 octombrie 2015

sursa foto: ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/ttip

sursa foto: ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/ttip

Actualizare 17:36 Ţara noastră a transmis UE peste 30 de propuneri pentru a fi incluse în negocierile TTIP

România a transmis Uniunii Europene (UE) un set de peste 30 de propuneri pentru facilitarea accesului firmelor româneşti pe piaţa americană, rezultat în urma unei consultări la nivel naţional cu privire la temele care ar trebui incluse în Parteneriatul Trans-Atlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP), negociat în prezent de Uniunea Europeană cu Statele Unite ale Americii (SUA).

"Rezultatele consultărilor naţionale sunt spectaculoase. Am găsi multe sectoare preocupate de acest aspect, companii româneşti care au deja succes pe piaţa americană. Avem peste 30 de sugestii în sfera economică pentru a fi incluse în acord. Sper ca cel puţin 80% din aceste propuneri să se regăsească în tratat", a declarat astăzi europarlamentarul Sorin Moisă, care este şi coordonator al acestei consultări, potrivit Agerpres.

El i-a înmânat propunerile României comisarului european pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom, care a participat la conferinţa "TTIP: Romania's Voice".

"Lista de priorităţi a României cuprinde peste 30 de cerinţe care să înlesnească accesul firmelor româneşti pe piaţa americană, câteva cerinţe defensive, pentru industrii pe care trebuie să le protejăm, respectiv şase puncte sociale şi de mediu, reflectând în principal opinia sindicatelor şi a societăţii civile", a subliniat Sorin Moisă.

Europarlamentarul român a mai spus că, iniţial, consultarea naţională a fost derulată cu 1.500 de firme, însă ulterior a fost focalizată mai bine pe exportatorii în SUA, cu accent pe IMM-uri, pentru care a fost creat un portal special pentru accesul la informaţiile necesare pentru exportul pe piaţa americană.

La rândul său, comisarul european a spus că este foarte important ca, în susţinerea negocierilor, să se ţină cont de opiniile companiilor, de ceea ce este relevant pentru acestea.

Ea a precizat că este încrezătoare că Parteneriatul va fi încheiat înainte de finalizarea mandatului Obama. "Aceasta este intenţia noastră. Este posibil, este fezabil, cred că se poate, dar nu se poate face o promisiune fermă", a mai spus Cecilia Malmstrom.

Oficialul european a mai afirmat că nu există un studiu privind impactul unui eventual eşec al acestor negocieri, însă cu siguranţă s-ar pierde foarte multe oportunităţi.

"Nu vom stopa comerţul cu SUA, pentru că este un partener important pentru noi, dar vom pierde foarte multe oportunităţi dacă eşuăm. Ce fel de semnal transmitem restului lumii? Pierdem multe oportunităţi şi ar fi păcat!", a subliniat comisarul european.

Cercetarea la nivelul economiei româneşti, care a stat la baza propunerilor transmise de România Uniunii Europene, s-a derulat în perioada mai - octombrie 2015 şi a avut drept scop identificarea intereselor, priorităţilor şi sensibilităţilor României în negocierea TTIP.

(A.C.)

--------------

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, astăzi, că încheierea Parteneriatului Trans-Atlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) va avea un impact economic imens, însă va transmite şi un mesaj politic foarte puternic, potrivit surselor din presă.

"Pe lângă impactul economic imens, TTIP ar trimite un mesaj politic foarte puternic în lume, confirmând că relaţiile politice puternice dintre Europa şi SUA sunt consolidate de un cadru legal consolidat, care activează în interesul companiilor de pe ambele coaste ale Atlanticului şi în interesul dezvoltării economice în general", a spus ministrul, la conferinţa internaţională TTIP: Romania's Voice.

Ministrul a vorbit şi despre vocile pro şi contra acestei înţelegeri, din Europa, subliniind că îndoielile asupra posibilelor efecte sunt legitime, însă ratarea acestei oportunităţi va avea efecte şi asupra generaţiilor viitoare.

Aurescu a mai spus că are încredere că, împreună cu partenerii americani, se va găsi voinţa politică şi determinarea pentru încheierea negocierilor. De asemenea, ministrul a spus că această înţelegere nu este doar despre comerţ, ci despre relaţii mai strânse între UE şi SUA.

"Guvernul României susţine finalizarea cu succes a negocierilor, pe baza acestor obiective. România este interesată de o prezenţă mai activă a companiilor americane în economia românească prin investiţii directe şi o piaţă americană mai deschisă companiilor româneşti", a spus Aurescu.

Şeful diplomaţiei române a menţioant că România, la fel ca alte state membre ale UE, are interese specifice în anumite sectoare, cum ar fi standarde pentru produse industriale, industria auto, energie, industria chimică şi farmaceutică, vin şi alte produse agricole, protecţia investiţiilor.

Aurescu a spus că România ar trebui să profite în urma încheierii acestei înţelegeri pentru a creşte exporturile către SUA.

"Această înţelegere va impulsiona comerţul şi va duce către o mai mare eficienţă şi la îmbunătăţirea poziţiei comerciale a ţărilor implicate în contextul comercial global. De asemenea, va avea potenţialul să stimuleze legăturile noastre economice, inclusiv în sectorul energetic. Evenimentele recente din Ucraina ne-au reamintit tuturor de importanţa unei surse de energie diverse şi durabile şi de necesitatea creşterii cooperării transatlantice în acest domeniu", a spus Bogdan Aurescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb