AURSF solicită Guvernului să respecte legea şi angajamentele asumate de România prin PNRR şi să nu-i sacrifice din nou pe participanţii la Pilonul II de pensii administrate privat, se arată într-un comunicat al AURSF, remis redacţiei.
Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) a luat cunoştintă din presă despre apariţia în spaţiul public a unui proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se propune amânarea cu doi ani a majorării prevăzute de lege şi de PNRR a contribuţiei participanţilor la Pilonul II de pensii administrate privat de la 3,75% la 4,75%, informează sursa menţionată.
Majorarea contribuţiei la 4,75% ar fi reprezentat, oricum, doar o reparaţie parţială a deciziei de la începutul anului 2018, când Guvernul a redirecţionat către Pilonul I un procent de 0,5% din veniturile brute ale participanţilor, în detrimentul patrimoniului personal al acestora de la Pilonul II - deşi a pretins, în preambulul actului normativ, că participanţii la Pilonul II nu vor fi afectaţi, conform sursei citate.
Această nouă propunere de afectare a drepturilor celor peste 8 milioane de participanţi la Pilonul II este inacceptabilă, nu are niciun fundament şi reprezintă o încălcare nu doar a legii în vigoare, ci şi a angajamentelor asumate de România prin PNRR, relatează sursa.
Potrivit AURSF, "Solicităm Guvernului să renunţe la afectarea drepturilor a peste 8 milioane de români şi să nu-i priveze pe viitorii pensionari de drepturile care li se cuvin. Avem speranţa că reprezentanţii executivului vor identifica alte surse de venituri şi vor găsi alte soluţii de echilibrare a bugetului, în afara contribuţiilor participanţilor la Pilonul II de pensii administrate privat", afirmă Alin Iacob, preşedintele AURSF.
Sursa citată adaugă: "Reamintim că AURSF este organizaţia cea mai activă şi mai implicată care reprezintă interesele participanţilor în sistemele de pensii administrate privat, singura asociaţie care în 2018 a intervenit inclusiv în dezbaterile parlamentare cu ocazia transferului contribuţiilor de la angajat la angajator, pentru a semnala abuzul comis la adresa participanţilor la Pilonul II şi al deţinerilor personale ale acestora."
Am solicitat de atunci şi până astăzi, în mod constant, păstrarea echivalentului vechii contribuţii de 5,1%, prin majorarea procentului de la 3,75% (cât a fost stabilit printr-un act normativ care a pretins că nu va afecta participanţii şi cât este încă în prezent) la 4,25% (cât ar fi trebuit să fie, pentru a nu îi prejudicia pe participanţi faţă de situaţia anterioară), însă din păcate solicitările noastre au fost ignorate de cei chemaţi sa adopte decizii în acest sens, transmite AURSF.
În consecinţă, 0,5% din salariul brut al fiecărui participant este deturnat lună de lună din patrimoniul personal al participantului în bugetul de pensii publice, arat[ datele comunicatului.
În măsura în care şi acest nou apel va fi ignorat de decidenţii politici din România, AURSF îşi rezervă dreptul a a informa Comisia Europeană şi organizaţiile europene care apără interesele consumatorilor utilizatori de servicii financiare despre situaţia existentă şi va solicita intervenţia acestora, în sprijinul milioanelor de români afectaţi, transmite organizaţia.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2023, 00:28)
Asa striga porcul înainte de craciun!!! Da pe porc cine l -a hrănit si îngrășat? In ce fel de active investesc aceste fonduri de pilon II?Nu tot in stat conform legi ? Ce aduc in plus ...in afara de coa din administrarea banilor investiți obligatoriu tot stat ? ...
Deci care este valoarea lor adăugată?... Eu nu le as desființa...as interzice sa mai existe un plasament in activele statului.. doar asa sa va vedea ce manager de portofoliu sunt ei :)