Austeritatea din sistemul bugetar aprinde Educaţia; rotaţia premierilor - amânată de greva cadrelor didactice

George Marinescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 iunie 2023

Austeritatea din sistemul bugetar aprinde Educaţia; rotaţia premierilor - amânată de greva cadrelor didactice

Execuţia bugetară pe primele patru luni ale anului 2023 a avut un impact puternic asupra activităţii Guvernului în ultima lună de primăvară, din cauza creşterii la peste 50% din PIB a datoriei bugetare (conform datelor pentru luna februarie), creşterii cheltuielilor bugetare cu multe procente peste nivelul din aprilie 2022, dar şi a gradului scăzut de colectare din partea Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală şi a Autorităţii Vamale, grad care a dus la demisia lui Lucian Heiuş din fruntea ANAF şi la demiterea şefului Vămilor. Din aceste cauze, pentru echilibrarea bugetului de stat, care a atins deja un deficit de 1,72%, Guvernul a fost nevoit să adopte o ordonanţă de urgenţă prin care a instituit austeritatea în sistemul bugetar, reducând drastic unele capitole de cheltuieli publice şi îngheţând salariile bugetarilor.

Această ultimă măsură a iscat în cursul lunii mai ample proteste din partea sindicatelor care îi reprezintă pe funcţionarii publici şi pe angajaţii din Sănătate şi din Educaţie.

Nemulţumiţi de faptul că, de foarte mulţi ani, partidele politice care au guvernat România nu au respectat pactul politic prin care stabiliseră să aloce 6% din PIB pentru Educaţie, dar şi prin prisma salariilor mici mai ales la profesorii debutanţi, sindicatele din învăţământ au declanşat în 22 mai o grevă generală care a dus la schimbarea datelor înscrierii şi susţinerii examenelor de Bacalaureat şi a Evaluărilor Naţionale, grevă care a continuat şi la începutul lunii iunie, deşi Guvernul a adoptat un act normativ privind o creştere etapizată a salariilor cadrelor didactice.

Protestul respectiv a dus la amânarea rotaţiei guvernamentale, astfel că Marcel Ciolacu s-a văzut nevoit să aştepte încetarea grevei din Educaţie, pentru a deveni premier în locul lui Nicolae Ciucă, termenul avansat de coaliţia de guvernare pentru acest lucru fiind finalul lunii iunie.

Peste toată această stare de fapt de la nivel central, s-a mai adăugat şi perturbarea activităţii din domeniul bancar în urma deciziei ANPC de a amenda cu câte 50.000 de lei 19 bănci pentru neinformarea clienţilor cu privire la ratele creditelor contractate pe termen lung. Decizia ANPC a fost contestată de băncile sancţionate, care susţin că debitorii au primit toate informaţiile necesare şi că sistemul de calcul al graficelor de rambursare este utilizat la nivel global.

Austeritate impusă în sistemul bugetar

Cabinetul Ciucă a adoptat în 12 mai o ordonanţă de urgenţă prin care a introdus austeritatea în sistemul bugetar cu privire la cheltuielile publice. Potrivit actului normativ, pentru restul anului 2023, ordonatorii de credite ai instituţiilor şi autorităţilor publice au obligaţia de a reduce cu 10% cheltuielile cu bunurile şi serviciile aprobate anul acesta, cu excepţia cheltuielilor din domeniul sănătăţii şi cel al educaţiei. Totodată, autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, inclusiv activităţilor finanţate integral din venituri proprii înfiinţate pe lângă acestea, li se interzice achiziţionarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, mobilier şi aparatură birotică. Se exceptează de la această măsură "Programul Rabla" pentru autorităţile şi instituţiile publice care achiziţionează autoturisme nepoluante.

O altă măsură stabileşte suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice, cu excepţia posturilor unice, începând cu data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, până la 31 decembrie 2023. Prin excepţie, în cazuri temeinic justificate, prin memorandum aprobat în şedinţa Guvernului se poate aproba organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice, cu justificarea necesităţii şi cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinaţie în buget, respectiv prin memorandum aprobat în şedinţa Guvernului, iniţiat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile publice locale.

OUG prevede şi reducerea cu 50% a numărului de posturi aferente cabinetelor constituite la nivelul funcţiilor de demnitate publică din cadrul administraţiei publice centrale.

Guvernul a argumentat adoptarea respectivului act normativ ca o măsură necesară pentru ca ţara noastră să îşi respecte ţintele de deficit bugetar pe care şi le-a asumat pentru perioada 2023-2024 (respectiv 4,4% din PIB pentru 2023 şi 2,9% din PIB pentru 2024), care vor contribui la diminuarea dezechilibrelor macroeconomice - scăderea inflaţiei, implicit a ratelor dobânzilor, a deficitului comercial şi de cont curent al balanţei de plăţi, precum şi la stabilitatea cursului valutar.

Prin prisma datelor privind execuţia bugetară pe primele patru luni ale anului, prezentată în cursul lunii mai de Ministerul Finanţelor, argumentele Executivului sunt corecte, fie şi numai dacă ţinem cont de faptul că datoria guvernamentală a fost în februarie 2023 de 706,52 miliarde lei, adică 50,1% din PIB.

Execuţia bugetului general consolidat în primele patru luni ale anului 2023 s-a încheiat cu un deficit de 1,72% din PIB, respectiv 27,35 miliarde lei, cauzat în principal de creşterea volumului de investiţii cu 58% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, compensarea facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale în valoare de 3,57 miliarde lei, volumul mai mare de decontări de bunuri şi servicii, pentru medicamente, încetinirea ritmului de încasări ale veniturilor, precum şi de implementarea etapei a doua a Programului Sprijin pentru România. Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, deşi veniturile totale au însumat 158,41 miliarde lei în primele patru luni ale anului curent, cu 9,7% peste nivelul încasat în perioada similară a anului trecut, cheltuielile bugetului general consolidat au crescut în termeni nominali cu 15,6% faţă de aprilie 2022, ajungând la 185,77 miliarde lei, chiar dacă majorarea cheltuielilor ca procent din PIB reprezintă doar 0,3% (de la 11,4% din PIB în aprilie 2022 la 11,7% din PIB în aprilie 2023). Prin prisma creşterii cheltuielilor bugetare, s-au simţit din plin neîncasările la bugetul statului a veniturilor programate la începutul anului 2023, astfel că, pe primele cinci luni, deficitul de încasare a ajuns 8,9 miliarde lei, numai la ANAF. În acest context, Lucian Heiuş, preşedintele ANAF, şi-a înaintat demisia în 30 mai, iar Bogdan-Lari Mihei - preşedintele Autorităţii Vamale Române - a fost demis în aceeaşi zi.

BNR menţine la 7% rata dobânzii de politică monetară

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a decis în 10 mai menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7%, menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% şi menţinerea ratei dobânzii aferente facilităţii de depozit la 6%.

În ceea ce priveşte evoluţiile macroeconomice viitoare, membrii Consiliului au remarcat că noile evaluări reconfirmă perspectiva inflaţiei evidenţiată în prognoza din luna februarie, indicând scăderea pe mai departe a ratei anuale a inflaţiei pe o traiectorie aproape similară celei anticipate anterior. Prin urmare, rata anuală a inflaţiei va coborî probabil la nivelul de o cifră în următorul trimestru şi la 7,1% în decembrie 2023, faţă de 7% în proiecţia precedentă, iar apoi se va reduce la 4,2% în decembrie 2024, la fel ca în prognoza anterioară, şi la 3,9% în martie 2025, rămânând uşor deasupra intervalului ţintei la finele orizontului prognozei.

Referitor la rata anuală a inflaţiei, în 12 mai Institutul Naţional de Statistică arăta că aceasta a scăzut la 11,23% în aprilie 2023, de la 14,53% în martie 2023. Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 19,84%, cele nealimentare cu 5,83%, iar serviciile cu 10,64%.

După prezentarea datelor de către INS, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a afirmat că, pe parcursul acestui an, vom avea o reducere substanţială a inflaţiei. BNR anticipează un nivel al Indicelui Preţurilor de Consum de 7,1% pentru finalul anului în curs, indicatorul urmând să coboare la 4,2% în decembrie 2024 şi la 3,9% în martie 2025, potrivit Raportului pe inflaţie publicat de banca centrală.

Guvernatorul BNR a precizat că determinanţii inflaţiei în perioada menţionată sunt: continuarea procesului de detensionare a pieţelor internaţionale ale materiilor prime; extinderea sferei de aplicabilitate a schemei de plafonare pentru tarifele la utilităţi; temperarea aşteptărilor inflaţioniste ale operatorilor economici; puternice efecte de bază favorabile, asociate şocului generat în trimestrul întâi 2022 de declanşarea războiului din Ucraina; presiunile acumulate la nivelul costurilor de producţie (materii prime şi materiale, utilităţi, transport, forţă de muncă); condiţii încă favorabile de cerere care facilitează un comportament de stabilire a preţurilor mai înclinat către scumpiri; eliminarea compensării de 0,5 lei/litru de carburant.

Generalul Ciucă - în poziţie de drepţi, Ciolacu - pe loc repaus, din cauza grevei din Educaţie

Toată această situaţie macroeconomică a mărit starea de nemulţumire în rândul funcţionarilor publici şi al angajaţilor din sistemul bugetar, care, de-a lungul lunii trecute, au iniţiat mai multe forme de protest care au culminat cu greva generală a cadrelor didactice, grevă care a paralizat întregul sistem de învăţământ. Mai întâi au ieşit în stradă membrii de sindicat ai Federaţiei Sanitas, după care au fost urmaţi de cei din cadrul ANAF care au pichetat sediile Ministerului Finanţelor, prefecturilor şi instituţiilor publice în care îşi desfăşoară activitatea, pentru ca în 22 mai să înceapă greva generală a profesorilor, după ce în prealabil aceştia au protestat, în semn de avertisment, în 10 mai în faţa Palatului Victoria şi a Palatului Parlamentului.

Cadrele didactice au cerut o creştere salarială cuprinsă între 50% şi 81% pentru conducerea din învăţământul superior, între 65% şi 86% pentru conducerea din învăţământul preuniversitar şi între 40% şi 103% pentru conducerea care vizează funcţiile didactice auxiliare. De asemenea, pentru profesorii din învăţământul superior s-a cerut o creştere cuprinsă între 34% şi 80%, iar pentru dascălii din învăţământul preuniversitar o majorare cuprinsă între 6% şi 30%. În plus, salariul profesorului debutant ar fi trebuit să devină egal cu salariul mediu pe economie, adică aproximativ 4.000 de lei. Toate aceste cerinţe ar reprezenta un impact bugetar de 16 miliarde lei.

În schimb, Guvernul a propus, iniţial, varianta acordării sumei de 1.000 de lei, în luna iunie, pentru 220.000 de profesori şi a sumei de 1.500 de lei, în luna octombrie, pentru acelaşi număr de cadre didactice. Varianta propusă de Guvern ar fi produs un impact bugetar de 5,5 miliarde lei, adică de trei ori mai puţin decât au cerut profesorii. Numai că profesorii nu au fost de acord cu această variantă şi şi-au continuat protestele în faţa Palatului Victoria şi Palatului Cotroceni, proteste la care au participat aproape 20.000 de cadre didactice din toată ţara.

Greva generală a fost declanşată în 22 mai, zi în care Senatul, în calitate de for decizional, a adoptat noile legi ale Educaţiei - după ce acestea trecuseră la începutul lunii de Camera Deputaţilor -, acte normative ce nu au fost promulgate încă de preşedintele Klaus Iohannis, deoarece au fost atacate la Curtea Constituţională de partidele de opoziţie.

La două zile după declanşarea grevei generale, premierul Nicolae Ciucă arăta că, în ultimul an şi jumătate, Educaţia Naţională a primit suplimentar o alocare de 8 miliarde lei, dar preciza că revendicările cadrelor didactice trebuie soluţionate conform unui calendar, cu o bugetare asumată în conţinutul legilor bugetului de stat pentru următorii ani, deoarece în 2023 Guvernul nu are fondurile necesare pentru a opera direct majorarea salarială cerută de profesori.

A doua zi, în 25 mai, preşedintele Klaus Iohannis transmitea din localitatea Cristian, judeţul Sibiu, că rotaţia premierilor din cadrul coaliţiei de guvernare ar trebui amânată până când va înceta greva cadrelor didactice.

Astfel că, în 26 mai, cei trei lideri ai coaliţiei de guvernare, Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu şi Kelemen Hunor, anunţau de la Palatul Victoria că rotaţia premierilor se amână, iar surse politice din cadrul PSD şi PNL au precizat pentru mass-media că rotaţia se va realiza cel mai târziu la finalul lunii iunie.

În aceeaşi zi, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care a stabilit că, începând cu 1 iunie 2023, salariile de bază pentru personalul TESA din Sănătate şi pentru personalul nedidactic din învăţământ, dar şi pentru alte categorii de funcţionari publici din administraţie, se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute pentru anul 2022.

După această măsură, în zilele următoare, cei trei lideri ai coaliţiei şi preşedintele Klaus Iohannis s-au întâlnit cu reprezentanţii cadrelor didactice pentru a găsi o soluţie în vederea detensionării situaţiei şi a încetării grevei generale.

Mai mult, în 30 mai, în cadrul dialogului purtat cu liderii sindicali, preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat întreaga disponibilitate de a garanta, în calitate de mediator între reprezentanţii sindicatelor şi Guvernul României, încheierea unui acord politic în vederea rezolvării revendicărilor salariale şi a obţinerii unui consens care să permită reluarea cât mai rapidă a procesului educaţional.

A doua zi, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu liderii coaliţiei de guvernare PNL-PSD-UDMR, Klaus Iohannis le-a solicitat acestora să prezinte în cel mai scurt timp concluziile negocierilor cu sindicatele şi măsurile pe care Guvernul le poate adopta astfel încât anul şcolar să fie încheiat în bune condiţii, iar calendarul susţinerii examenelor naţionale să nu fie afectat. Solicitarea preşedintelui ţării a primit răspuns a doua zi, când premierul Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de guvern, a prezentat soluţia propusă de Executiv: adoptarea în 1 iunie a unei ordonanţe de urgenţă care stabileşte creşterea salariului începând cu luna iunie 2023, cu 1.000 de lei brut lunar pentru personalul didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, respectiv cu 400 lei brut pe lună pentru personalul nedidactic din sistemul educaţional. Actul normativ mai prevede că, în noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie şi va reprezenta punctul de referinţă al grilei de salarizare din educaţie. Majorările salariale, potrivit noii grile, se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranşă reprezentând 40% din valoarea totală a majorărilor.

Soluţia prezentată de premierul Ciucă şi adoptată în 1 iunie de Guvern nu a fost cea dorită de cadrele didactice.

Sistemul bancar, bulversat de deciziile ANPC

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) anunţa în 16 mai că a sancţionat unsprezece bănci din ţara noastră pentru practici comerciale înşelătoare, în urma unei verificări a modului în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu şi lung, cu termen de rambursare de peste zece ani, către consumatorul-persoană fizică, în lei sau valută, precum şi dacă elementele prevăzute în condiţiile contractuale respectă drepturile consumatorilor. Valoarea totală a amenzilor aplicate de ANPC pentru cele 11 instituţii bancare se ridică la 550.000 lei, sancţiunile fiind aplicate, conform Autorităţii, pentru practici comerciale înşelătoare cu privire la modul de calcul a ratelor. Potrivit ordinelor emise ulterior de preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, cele 11 bănci sancţionate, la care ulterior s-au adăugăt încă 8, ar trebui să emită noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât şi pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului. Băncile sancţionate de ANPC au contestat în instanţă procesele-verbale emise de instituţia publică şi ordinele preşedintelui Horia Constantinescu.

În 23 mai, Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a anunţat că se raliază demersurilor băncilor de contestare a proceselor verbale de contravenţie încheiate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a precizat că

aspectele sesizate de ANPC cu privire la practici neconcurenţiale stabilite de 19 bănci din ţara noastră vor fi analizate în cadrul unei investigaţii deschise anterior de Consiliul Concurenţei, iar rezultatele acestei investigaţii vor fi prezentate la începutul anului 2024.

Florin Spătaru, ministrul Economiei, a declarat că nu poate interveni în decizia luată de ANPC, aşa cum au solicitat reprezentanţii sistemului bancar, şi şi-a exprimat încrederea "în profesionalismul oamenilor de acolo care au făcut această analiză şi au evidenţiat aceste practici neconcurenţiale".

Fondul de Garantare a Creditului Rural trece în patrimoniul Ministerului Finanţelor

Adrian Câciu, mnistrul Finanţelor, a anunţat în 26 mai că ministerul pe care îl conduce a preluat Fondul de Garantare a Creditului Rural prin intermediul CEC Bank, care a achiziţionat participaţiile BRD Groupe Societe Generale, BCR şi Raiffeisen Bank la respectivul fond.

Potrivit informaţiilor de pe site-ul Fondului, acţionariatul FGCR-IFN - fond înfiinţat în 1994 - este majoritar privat, compus din participarea a trei bănci comerciale cu cote egale, respectiv BRD Groupe Societe Generale, BCR şi Raiffeisen Bank, precum şi statul român, prin Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

CEC Bank a cumpărat participaţiile celor trei bănci, iar Ministerul Agriculturii rămâne în continuare acţionar cu 1%.

Fondul de Garantare a Creditului Rural - IFN are ca obiect de activitate asumarea de angajamente de garantare şi emiterea de garanţii, inclusiv pe seama fondurilor publice puse la dispoziţie în principal de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în scopul realizării producţiei agricole şi piscicole de către fermieri şi procesatorii de produse agricole, a investiţiilor în agricultură, acvacultură, precum şi implementarea proiectelor cofinanţate din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală şi Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime.

Guvernul continuă finanţarea unor programe agricole

În cursul lunii trecute, Guvernul a aprobat continuarea derulării mai multor scheme de minimis în domeniul agricol. Executivul a adoptat o hotărâre prin care se aprobă schema de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi, schemă care se va aplica pe întreg teritoriul României în anul 2023, având un impact bugetar de 29,7 milioane lei, adică un pic peste 6 milioane euro. Pentru a obţine sprijinul financiar, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafaţă cultivată cu usturoi de minim 3.000 metri pătraţi şi să obţină o producţie de minim 3 kilograme usturoi/10 metri pătraţi. Cuantumul maxim al ajutorului este de 3.000 euro/hectar şi se acordă proporţional cu suprafaţa efectiv cultivată.

Cabinetul Ciucă a mai aprobat schema "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de cartof de consum", în anul 2023. Suma totală alocată este de 14,8 milioane lei, reprezentând echivalentul a 2,96 milioane euro, iar cuantumul per beneficiar este de 200 euro/hectar. Pentru a obţine sprijinul financiar, cultivatorii trebuie să obţină o producţie minimă de 15 tone/hectar, din care să comercializeze cel puţin 6 tone/hectar până la data de 17 noiembrie.

La şedinţa din 31 mai, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub formă de grant acordat producătorilor agricoli pentru unele culturi agricole înfiinţate în primăvara anului 2022 şi afectate de seceta pedologică din perioada martie - septembrie 2022.

Schema de ajutor de stat se acordă pentru culturile care au fost afectate de seceta pedologică în grade de peste 30% până la 100%, conform proceselor-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor pentru suprafeţele însămânţate cu porumb, floarea - soarelui, soia şi mazăre.

Potrivit datelor centralizate din procesele-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturi agricole, un număr de peste 148.000 de fermieri au fost afectaţi de seceta pedologică, iar o suprafaţă cultivată de peste 1.110.000 hectare a fost calamitată în diferite grade de afectare, din care peste 705.000 hectare cu porumb, peste 360.000 hectare cu floarea-soarelui, peste 47.300 hectare cu soia şi peste 8.100 hectare cu mazăre.

Suma necesară aplicării schemei este de 300 milioane lei. Ajutorul de stat sub forma de grant unitar este în cuantum maxim de 335 lei/hectar aferent unui grad de calamitare de 100%, care este prevăzut în procesul-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, pentru oricare dintre culturi.

Reglementarea contribuţiei clawback, trimisă Parlamentului

Guvernul a aprobat, în şedinţa din 10 mai, un proiect de lege care propune modificarea modului de calcul al contribuţiei clawback, care este o obligaţie de plată ce revine trimestrial deţinătorilor autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor, instituită prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 77/2011 (privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii).

Potrivit viitorului act normativ, care a fost trimis spre dezbatere şi vot Parlamentului, începând cu trimestrul al treilea al anului 2023 contribuţia trimestrială se va calcula diferenţiat doar pentru două tipuri de medicamente, faţă de trei în prezent. Astfel, atât pentru medicamentele produse pe o linie de fabricaţie din România, cât şi pentru cele produse în alte state membre din Uniunea Europeană, se va aplica un regim unitar în funcţie de clasificarea medicamentului şi nu de statul de provenienţă al acestuia, iar contribuţia trimestrială va fi diferenţiată astfel: pentru medicamentele de tip I (medicamente originale pentru care nu există în ultima lună din fiecare trimestru cel puţin un generic/biosimilar care să îndeplinească condiţiile de comercializare pe teritoriul României) se menţine procentul actual aferent contribuţiei datorate de 25%, iar pentru medicamentele de tip II (medicamente originale şi generice/biosimilare pentru care există în ultima lună din fiecare trimestru cel puţin un echivalent terapeutic care să îndeplinească condiţiile de comercializare pe teritoriul României) se propune un procent aferent contribuţiei datorate de 15%.

Măsura vizează deopotrivă menţinerea unui mediu favorabil punerii pe piaţă a medicamentelor cu impact pozitiv în aprovizionarea adecvată şi continuă cu produse farmaceutice a populaţiei, cât şi eliminarea riscului declanşării unei acţiuni în constatarea neîndeplinirii de către ţara noastră a obligaţiilor de stat membru al Uniunii Europene.

Guvernul a aprobat strategia pieţei de capital

Executivul a aprobat, în şedinţa din 24 mai, hotărârea de guvern privind

Strategia naţională pentru dezvoltarea pieţei de capital din România pentru perioada 2023-2026. Strategia cuprinde un set măsuri de reglementare, a căror implementare e menită să asigure un cadru coerent pentru dezvoltarea pieţei de capital. Elementele de îmbunătăţire cuprinse în strategie vizează facilitarea accesului la finanţare, precum şi simplificarea regulilor existente şi reducerea incertitudinilor juridice.

Monitorizarea Strategiei şi a implementării măsurilor prevăzute în Planul de acţiune anexat Strategiei se realizează la nivelul fiecărei autorităţi sau instituţii publice responsabile, potrivit competenţelor legale.

Strategia este conturată în jurul a nouă obiective cu termen limită de implementare a tuturor obiectivelor generale 31 decembrie 2026: îmbunătăţirea condiţiilor pentru listarea pe piaţa de capital; creşterea lichidităţii pe piaţa secundară; promovarea, dezvoltarea şi creşterea unei pieţe active a IMM-urilor; promovarea economiilor în rândul investitorilor persoane fizice, precum şi creşterea participării investitorilor individuali şi a mediului de afaceri la piaţa de capital; creşterea rolului investitorilor instituţionali; facilitarea finanţării pe termen lung prin mecanisme de piaţă; susţinerea digitalizării şi a inovaţiei financiare; susţinerea dezvoltării pieţei locale de capital privat (private equity) şi de capital de risc (venture capital); stimularea investiţiilor verzi.

Ministerul Finanţelor şi Autoritatea de Supraveghere Financiară îşi asumă îndeplinirea obiectivelor şi acţiunilor incluse în cadrul strategiei, conform competenţelor legale.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. The naked truth

    According to a 19th century legend, the Truth and the Lie meet one day. The Lie says to the Truth: "It's a marvellous day today"! The Truth looks up to the skies and sighs, for the day was really beautiful. They spend a lot of time together, ultimately arriving beside a well. The Lie tells the Truth: "The water is very nice, let's take a bath together!" The Truth, once again suspicious, tests the water and discovers that it indeed is very nice. They undress and start bathing. Suddenly, the Lie comes out of the water, puts on the clothes of the Truth and runs away. The furious Truth comes out of the well and runs everywhe reto find the Lie and to get her clothes back. The World, seeing the Truth naked, turns its gaze away, with contempt and rage. 

    The poor Truth returns to the well and disappears forever, hiding therein, its shame. Since then, the Lie travels around the world, dressed as the Truth, satisfying the needs of society, because, the World, in any case, harbours no wish at all to meet the naked Truth. 

    - datorii corporative in formare ca procent din pib 

    - inflatia “declarata” in cadere inflatia “speculativa” in formare cu salturi peocentuale parabolice pe restrangeri artificiale! 

    - “bula de costuri/chirii” in formare 

    - s curve nominal inflatie nu este consumat ci abea pornit 

    - cartof de la 0,8-1,5 la 5 -5,5; morcov de la 0,5-1 leu la 4-5 lei; problema e cu carnea per kg ca nu sta locului; ficateii ne-au mancat ficatii la sat procentual inflationist - de la o banaliate au devenit lux; painea neagra de la o banalitate a saracilor a devenit lux; kwh s-a dus in tavan in comparatie cu pret trecut; plata parcari primarii au sarit cu peste 400-500-600-1000% in unele cazuri. 

    Isarescule pe unde te ascunzi?! 

    o “masca” de “bot” de la 0,10 bani-0,30 bani la 1-2-3-4 lei asta da inflatie. 

    ce mai avem?! pixurile au sarit procentual; caiete; pret per noapte cazare vacante ca procent din zile lucrate per venit net minim si mediu; mancare meniu la terase in statiuni ca procent din venit net ore muncite per venit net minim mediu; reparatii/revizie masini ca procent din venit net minim mediu anual; asigurari ca procent din venit net (si vb de ala declarat nominal nu de ala real). 

    s c cret 

    1. Ssstt, nu deranjati, Isarescu se lupta cu inflatia!

      Suntem singura țară unde leul nu s-a devalorizat....

      Datorăm mult guvernatorului

      Citiți atribuțiile Băncii Naționale 

      Nu s-a devalorizat??? cand ai fost ultima data la cumparaturi cu leul??

      Statul roman se imprumuta de pe pietele internationale cu sume colosale de euro si dolari, de ex in 2023, numai in ianuarie s-a imprumutat cu 2 mld euro si 4 mld usd, pe care apoi ii vinde in romania pe lei sa aiba bani de cheltuiala. de-asta leul e "nedevalorizat "fata de euro, dolar. dar e f devalorizat fata de produse reale pe care le cumperi. si oricum cursul o sa reflecte la un moment dat diferenta de inflatie dintre leu/euro/dolar, care e mai mult ca dubla.

      leul nu se devalorizeaza cand se tine: credit sus - deficit ciclic jos - remitence intrate - surplus de cash euro la ciorap - politica banca centrala de rasplatire investitori externi in cantitate euro exportata la bunuri si servicii inflate intern in lei dar in conversie euro procentual parabolic de scum (deci profituri babane).

      Isarescu ii da drumul la leu cand ii da drumul la ciclul dobanzilor ipotecare sa o ia la vale si cand euro dollar suceste directia pe dxy. 

      ss vedem cat de mult mai rezista piata. 

      avem balonare costuri/chirii exprimate in cantitati euro - deci isarescu nu are dorinta sa loveasca in investitori/speculatori acum; pe ciclu final de credit si scumpire trai… isarescu nu o sa mai poata tine leul mult in fata… dxy ii da ko la leu… dar poate sa salte pretul aurului exprimat in lei si conversie buna in valute daca se intra cu levier pe aur financiar. 

      cine a tinut levier pe aur in ro cu intrare de alta moneda are exit bun la nici 4 ani distanta - de imo nici nu mai vorbim.. cv scuturati in 2020… dar covorul se va bate mai tare in fata.. nu acum… 

      NPL pe minime miroase in fata a credtere datorii corporative ca procent din pib + speculatie pe romania in bursa la ipouri si spacuri (spacurile sunt deja in floare in piata reala - cv lag si le vad si pe aici mai tare)… bondurile pe ro arata intrare in faza de speculare cu productivitate reala in rateuri. 

      s c cret  

    care austeritate????....votarea legii folosirii masinilor de servici in interes personal, pensii speciale grefieri, primari, viceprimari, 1000 de masini BMW Serie 3 de 60.000 de euro/bucata pt politia rutiera, schimbarea parcului auto a Senatului cu o flota noua de Audi A6 de 100.000 de euro bucata, care-i austeritatea dragii mei politicieni hoti si mincinosi??? sau poate plimbarile non-stop in lumea-ntreaga a dlui. johannis si consoartei lui???

    1. Austeritatea e doar pt catei. Pt purcei speciali nu.

      nu este austeritate cand au credit boom final in piata!

      austeritatea nu exista in inflatie! ci in deflatie! 

      s c cret 

    Nu exista austeritate decât la gospodariile oamenilor, nu la stat.

    Adevarata austeritate se va întâmplă ca în Grecia: oistea în gardul dobânzilor la datoria publica și gata...default!  

    1. Leuțu' poate fi printat fără număr, default fac doar oițele cu rate.

    Care rotatie ? Aia in care sindicatele sint controlate de PSD ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb