Austria a aprobat un plan de austeritate de 28 miliarde euro

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 martie 2012

Lucian Croitoru: "Sunt în defavoarea taxei"

Guvernul austriac a aprobat, săptămâna aceasta, un plan de austeritate, în valoare de 27,9 miliarde de euro, pentru reducerea deficitului public şi pentru echilibrarea bugetului până în 2016, potrivit Mediafax.

Planul include printre altele înfiinţarea unei taxe pe tranzacţiile financiare la nivel european, din 2014. O astfel de taxă ar trebui să aducă venituri estimate la 1,5 miliarde de euro, până în 2016.

Lucian Croitoru, consilier al Guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), ne-a declarat că nu este de acord cu o astfel de taxă.

Domnia sa ne-a precizat: "Dacă aplici această taxă (n.r. taxa pe tranzacţii financiare) în mod unilateral, când ai vecini care nu aplică taxa, atunci aduci un cost suplimentar pe business. În plus îţi reduci din competitivitate. Dacă introduci o astfel de taxă faci implicit o deviere de business financiar, deoarece oamenii vor migra către ţările unde nu se aplică taxa".

În opinia domniei sale aplicarea unei taxe pe tranzacţii financiare este o greşeală: "Sunt în defavoarea taxei".

Consilierul Guvernatorului BNR a adăugat că beneficiile obţinute de pe urma taxei pe tranzacţiile financiare nu au cum să fie mari.

Lucian Croitoru ne-a declarat că dacă taxa va fi adoptată la nivel european, ţara noastră va trebui să urmeze exemplul, dar dacă nu se va întâmpla acest lucru, atunci nu ar avea niciun sens să luăm această măsură.

Planul de austeritate al Austriei include economii de 17,3 miliarde de euro, introducerea sau majorarea de impozite pentru venituri de 9,2 miliarde de euro şi reforme în domeniul asigurărilor medicale, pentru reducerea cheltuielilor cu 1,4 miliarde de euro.

În sectorul pensiilor şi al pieţei muncii urmează să fie efectuate cea mai mare parte a economiilor, de aproape şapte miliarde de euro.

Austria va lua măsuri şi în domeniul fiscalităţii, însă unele dintre acestea sunt incerte pentru că depind de factori externi. O măsură este legată de negocierile pentru un acord fiscal cu Elveţia, care ar trebui să aducă în primul an venituri de 1,1 miliarde de euro, apoi aces-tea ar urca la 50 de milioane de euro pe an. O altă măsură este înfiinţarea taxei pe tranzacţiile financiare.

Cancelarul social-democrat Werner Faymann a declarat că nu există alternativă la acest plan de austeritate, iar vicecancelarul conservator Michael Spindelegger şi-a exprimat regretul "pentru un medicament atât de amar pentru mulţi austrieci, dar necesar pentru recâştigarea sănătăţii" economiei.

Parlamentul austriac urmează să se pronunţe asupra planului de austeritate la sfârşitul acestei luni.

Austria a mai propus, în această săptămână, înfiinţarea la nivelul Uniunii Europene a unui fond pentru susţinerea creşterii economice, în paralel cu pactul bugetar semnat de 25 din cele 27 de state membre.

Măsurile de austeritate au rolul reducerii deficitului bugetar care a fost anul trecut de 3,3% din Produsul Intern Brut (PIB), sub nivelul de 3,9% anticipat de executiv. Guvernul speră ca anul viitor să aducă deficitul bugetar sub nivelul de 3% permis de Pactul de Stabilitate şi Creştere, iar pentru 2016, autorităţile de la Viena au prevăzut un deficit bugetar zero.

Datoria publică a Austriei a fost anul trecut de 72,2% din PIB, sub nivelul de 73,6% prevăzut în buget, dar peste limita maximă de 60% din Pactul de Stabilitate.

Agenţia de evaluare financiară "Standard&Poor's" a retrogradat, în ianuarie, ratingul Austriei de la nivelul maxim triplu "A" la "AA+", alături de alte ţări europene, din cauza expunerii băncilor la pieţele din Ungaria şi Italia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb