Austria va introduce un capital tampon suplimentar pentru băncile active în Europa de Est

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 noiembrie 2011

Banca Centrală a Austriei şi Autoritatea de supervizare a pieţelor financiare (FMA) au decis să introducă un capital tampon suplimentar de până la 3%, pentru băncile active în Europa de Est, din ianuarie 2016.

Potrivit Bloomberg, citată de Agerpres, în plus, noile reglementări Basel III vor fi valabile din 2013, fără o perioadă de tranziţie pentru băncile active în regiune, inclusiv aşa numitul capital participativ.

Săptămâna trecută, analistul Alois Strasser de la Standard & Poor's a afirmat că Austria ar trebui să urmărească atent expunerea băncilor sale faţă de Europa emergentă.

În ultimele zile, diferenţa dintre randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale austriece şi obligaţiunile germane a crescut pe fondul speculaţiilor că Austria ar putea să piardă ratingul "AAA', însă oficialii de la Viena au subliniat că nu există niciun semnal în acest sens din partea agenţiilor de rating.

Alois Strasser a declarat că agenţia nu face niciodată comentarii cu privire la speculaţiile referitoare la o posibilă retrogradare.

"Expunerea băncilor austriece pe Europa de Est este mare, chiar dacă regiunea este văzută ca o piaţă domestică. Acest lucru ar trebui luat în consideraţie de bănci şi de ţară", a declarat Alois Strasser. Acesta a adăugat că unele bănci aus-triece au suficient capital potrivit legislaţiei interne însă acest lucru nu este recunoscut şi la nivel internaţional. Alois Strasser a citat cazul capitalului participativ care nu oferă drept de vot, pe care unele dintre bănci l-au majorat în timpul crizei financiare, însă pe care S&P nu îl consideră ca fiind core capital.

Statul austriac a anunţat că, dacă va fi nevoie, are în rezervă şase miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor însă analistul S&P a avertizat că Austria ar putea fi nevoită să împrumute bani. Recent, autorităţile europene de reglementare au cerut băncilor să ajungă la un indice Core Tier 1 de 9% până la mijlocul lui 2012. "Nivelul de 9% poate fi atins când capitalul participativ va fi recunoscut sau convertit în capital ordinar. Însă, dacă vom avea o recesiune mai amplă în Europa de Est acest lucru va avea la rândul său un impact suplimentar", a declarat Alois Strasser.

În conformitate cu testele de stres derulate de Autoritatea Bancară Europeană, cele trei mari bănci austriece Erste Group, Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG şi Volksbanken AG (ÖVAG) trebuie să-şi majoreze capitalul cu 2,9 miliarde de euro până la mijlocul lui 2012 pentru a putea să ajungă la un indice Core Tier 1 de 9%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pai in cazul de fata mai este avantajoasa pentru SIF-uri tranzactia cu Erste?

    SIF-ele s-au pacalit atunci cand au decis sa nu mai listeze BCR si si-au vandut ieftin ultumul activ valoros. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb